UngInfo Vastaa
Hej och tack för din fråga!
Hypertyreos, alltså överfunktion av sköldkörteln, utgör ett tillfälligt hinder för att donera blod. Så länge man har hypertyreos och det pågår vård för det med mediciner kan man inte donera blod. Då vården är avslutad och hypertyreosen är botad kan man donera blod igen förutsatt att inget annat hindrar det. Vid underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos) är det däremot inte ett hinder att donera blod, däremot ska man ha ätit hypotyreosmedicinerna i minst 6 månader innan man kan donera. Olika autoimmuna former av hyper- eller hypotyreos kan också påverka möjligheten att donera, så om man är fundersam om man kan donera blod kan man vara i kontakt med blodtjänsten på deras rådgivningsnummer.
Angående anemin så måste den vara i balans och blodvärdena bra för att du ska kunna donera blod. Om du inom de senaste 6 månaderna konstaterats ha järnbristanemi och vårdats för det måste du vänta tills vården och uppföljningen är avslutad innan du kan donera eftersom risken för järnbrist efter en bloddonation är stor. Om blodvärdena varit i balans en längre tid och du mår bra är tidigare anemi inte ett hinder i sig, men efter donationen ska man gärna äta järntabletter för att ersätta det förlorade järnet. Dessutom ska man inte donera blod mer än en gång i året för att minska eventuell risk för anemi.
Om man undrar över om man kan donera blod kan man gå in på veripalvelu.fi, där finns bra info om när man får donera blod eller inte. Där finns det dessutom en infotelefon där du kan ringa och fråga om du har ytterligare frågor. (0800 0 5801)
Mvh,
Jenny (medicine kandidat) och Oskar (medicine studerande) vid projektet Frågesjuk
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi