Bilder i tankarna

20.04.2020
Hej, för några dagar sedan var jag med om en kille som spydde rakt ut på gatan. Jag såg det o de va riktigt äckligt. Grejen är den att de jag såg sätter sig fast i mitt huvud o jag vill inte tänka på det jag såg men det sitter kvar bilderna i tankarna. Hur ska jag få bort de jag såg ur huvet? Äcklad
luckan

UngInfo Vastaa

24.04.2020

Hej,

Tack för din fråga. Det är naturligt att du känner obehag eller andra känslor efter det som du såg och upplevde. Ibland kan en obehaglig bild eller tanke fastna fast vi inte alls vill det. Det är svårt att bara bestämma sig för att få bort en tanke, ibland blir det rentav värre, för att man fokuserar så mycket på bilden och händelsen när man jobbar på att få den att försvinna. Det är oftast bättre att försöka slappna av och acceptera bilden. Vi passar på att ge två ganska vanliga råd och ett lite annorlunda råd.

1. När bilden kommer till dig, försök att inte kämpa emot så mycket. Känn efter vad det är som du känner. Kanske äckel, eller obehag eller nåt annat. Märk också vad som händer i din kropp, kanske du spänner dig eller du känner något annat i kroppen. Fokusera på din andning och ta flera lugna andetag samtidigt som du slappnar av i kroppen. Tänk, det är äckligt, men jag överlever, det här går över. När du känner att kroppen har slappnat av lite (bilden har kanske inte försvunnit, men din kropp är lite lugnare) så kan du pröva på att göra något som får dina tankar att gå in på annat, tex texta en kompis, eller titta på en youtubevideo som handlar om något helt annat.
2. Gå på en rask promenad eller gör något annat som gör att din kropp aktiveras, tex ett träningspass. Det låter som om bilden skapar ångest, och att röra på sig aktivt kan minska ångesten.
3. Det lite annorlunda rådet. När du tänker på den obehagliga bilden, försök lägga till något nytt till den. Helst något fånigt, till exempel lustig bakgrundsmusik, eller att något i bilden ändras på ett lustigt sätt. Det här kan hjälpa dig att ta bort lite av bildens obehag och kan hjälpa din hjärna att släppa bilden.


Vi har alla känslor och känslorna uppstår också av det som vi upplever i vår omgivning. Det kan vara bra att skriva ner och fundera vad det var som kändes värst i denna händelse, försöka bearbeta den känslan och godkänna att du känner så. Det kan också vara bra att tala med en kompis eller familjemedlem om händelsen.

Om du fortfarande är orolig och upplever att du vill tala med någon utomstående angående händelsen så är det bra att kontakta någon utomstående att prata med, vid din egen hälsocentral eller via tex en förening.  Bland annat kan man ringa den nationella kristelefonen som betjänar på svenska på numret 09 2525 0112. Just nu erbjuder även många hjälp på distans. På Krisjouren för unga erbjuder vi nu samtalsstöd på distans via videosamtal, telefon eller chatt. Mera information finns på vår hemsida https://www. helsingforsmission.fi/ungdomar .

 

Vänliga hälsningar,

Annika Aspegren och Charlotte Wieliczko, Krisjouren för unga

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Min bästa kompis har på sista tiden (ca 1 mån) verkat stressad och överväldigad. Hon är borta från skolan nästan varje vecka, hon har varit "sjuk", men det är inte liksom att hon är förkyld eller så, ...
Lue lisää

Jag har jätte mycket ångest (inte diagnostiserad men tror de e de?) hela tiden och jag orkar inte mer finns det medicin och hur får man en diagnos
Lue lisää

Hej!
Jag skulle verkligen behöva börja träffa en psykolog, men är orolig över kostnaderna. Jag arbetar så undrar då om man kan boka tid till psykolog via arbetshälsovården? Vad kostar det isåfall? Ka...
Lue lisää

Hur får jag slut på ett porr beroende?
Lue lisää