
Nuorisotiedottaja Stinke Vastaa
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Täytyy myöntää, että en ole itse ennen pohtinut tätä asiaa. Tunnistan kuitenkin ilmiön, josta puhut. On totta, että on olemassa ihmisiä, jotka mennä viipottavat aina kädet selän takana. Oman huomioni mukaan tätä ilmenee etenkin vanhemman väestön keskuudessa.
Syitä on vaikea arvailla, uskoakseni syyt tämänkaltaiselle toiminnalle voivat erota toisistaan, mutta erittelen tässä joitakin mahdollisia:
Milla Rosi, joka on opinnäytetyössään käsitellyt kehonkieltä tunteiden tulkkina animaatiossa, on esittänyt kädet selän takana kävelemisen tyypillisenä asentona mm. armeijan kersanteille ja kaduilla partioiville poliiseille. Rosi tukeutuu tekstissään Sol:n (2014) ajatuksiin siitä, kuinka asennossa voi olla kyse siitä, kuinka asento paljastaa haavoittuvan rinnan, elintoiminnalle välttämättömät elimet, vatsan, haarojenvälin ja kaulan yrityksenä osoittaa pelottomuutta, paremmuutta ja itseluottamusta. Näin ollen tämä on Rosin ja Solin mukaan täysin vastakohta käsivarsien ristimiselle.
Toisin sanoen mikäli ihminen kävelee kädet selän takana, antaa ihminen itsestään avoimen ja itsevarman kuvan: hän ei koe tarvetta puolustella itseään. Jotkut ihmiset puolestaan tulkitsevat asento päinvastaisena eli viestinä siitä, että henkilö haluaa ottaa muihin ihmisiin etäisyyttä. Uskoakseni kehonkielen, asennon ja kävelytyylin tulkintaan vaikuttaa myös muut henkilön viestimät signaalit.
Itse ajattelen myös, että asento on ryhdikkäämpi ja voi muistuttaa mm. vanhempia ihmisiä pitämään selkä suorassa! Toki kyse voi olla myös mm. jostain häiriöstä tai sairaudesta, esim. hermoston, lihaksiston, luuston, nivelistön tai verenkierron toimintahäiriöistä, miksi ihminen kävelee kädet selän takana esim. tukeakseen tasapainoaan.
Tästä Milla Rosin opinnäytetyöhön, johon tekstissä viitattu:
Yt,
Stinke
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi