herkkyys

24.09.2017
Hei,
en ole varmaa pystytteko auttamaan ongelmassani mitenkään ,mutta...Olen muuttanut omaan asuntoon ja opiskellen uudessa lukiossa, mulla menee hyvin koulussa ja muutenkin. Kuitenkin viikonlopuksi olen aina vanhempien luona ja sit kuin sunnuntaina tuleen takasin kotiin itken hirveasti vaikka mulla ei olisi siihen mitään syitä. Tai esim jos puhun vanhojen kävereiden kanssa känykkällä niin sitten kin sama juttu alan itkeä, vaikka me chattailaan niiden kaa joka päivää. Tai kouluss kuin koe ei menee odotuksien mukaan. Mulla on usein pää kipeä kuin itken aina (ilman päteviä syitä). Onko mussa jotain vikaa? Pystykö mun herkkyden jotenkin parantaa? Sheida

Terapeut Kirsi Vastaa

27.09.2017

Hei!

Ensinnäkin onnea sinulle muutosta omaan asuntoon! Olet ottanut ison ja vaikean askeleen kohti itsenäistymistä. Monet nuoret jotka ovat samassa asemassa kokevat juuri samanlaisia tunteita kuin mitä kuvasit. Vaikka tuntuu pahalta niin se on täysin normaalia.

Ajattele kuinka ison muutoksen olet tehnyt. Kun asuit vanhempiesi luona kaikki oli tuttua ja turvallista koska olit elänyt sitä elämää niin kauan. Sinulla oli hyviä kavereita joiden kanssa vietit myös paljon aikaa. Sitten yhtäkkiä kaikki muuttuu ja kaikki on uutta. Pitää jollain tavalla oppia tekemään kaikki asiat uudestaan, ja tällä kertaa ilman vanhempien ja kavereiden kokoaikaista tukea. Ikävä tuttua ja turvallista kohtaan on varmaan suuri ja monta kertaa muutos voi myös pelottaa.

Elämänmuutos antaa myös aina uusia mahdolllisuuksia nähdä asioita toisella tavalla kuin mihin on tottunut. Suhde vanhempiin muuttuu useimmiten paremmaksi kun huomaa ettei heistä ole samalla tavalla riippuvainen kuin ennen. Vanhat kaverit ovat yhä läsnä elämässäsi mikä on hyvä asia. Ehkä olet jo saanut uusia kavereitakin? Kerroit myös että koulu menee hyvin, mikä on tosi hieno asia. Antaako muutto omaan asuntoon sinulle jotain positiivista jota ei ollut vanhempien luona? Ehkä vapautta tehdä asiat juuri kuin sinä itse haluat? Kannattaa yrittää keskittyä asioihin jotka antavat sinulle voimia ja hyvän mielen niin pikkuhiljaa alat huomaamaan muuton hyvät puolet ja surullisuuden tunne alkaa väistymään.

Mieti myös mikä tunne sinulla on päällimmäisenä kun tulet kotiin vanhempiesi luota. Onko se ikävää tai surua? Tai onko sinulla huolta vanhemmistasi? Tai pelottaako jokin asia sinua? Jos sinulla on huolta tai pelkoa ja tunne että et selviä tästä yksin niin olisi varmaan hyvä käydä juttelemassa lukion koulukuraattorin tai koulupsykologin kanssa. Koskaan ei tarvitse, eikä kannata, pitää kaikkia tunteita sisällään.

Tärkeintä olisi nyt että annat itsellesi aikaa, ymmärrystä ja myötätuntoa. Mitä sanoisit esimerkiksi parhaalle ystävällesi jos hän olisi samanlaisessa tilanteessa? Voisitko ehkä käyttää samoja sanoja myös itseäsi kohtaan?
Herkkyydessä ei ole mitään vikaa. Voi olla että koet tunteita vahvemmin kuin monet muut, mutta se koskee ehkä myös positiivisia tunteita ja koet myös iloa ja onnea erittäin vahvasti. Jonain päivänä tulet ehkä huomaamaan että herkkyys on sinun vahvuutesi.

Voimia sinulle ja onnea kaikkeen uuteen!

Kirsi

 

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.