?

22.09.2018
Det sticker till ibland när mitt hjärta slår, det varar i typ 30 sek. Vad kan det innebära?? -
Heidi Jussil klippt

Läkarstudent Heidi Vastaa

01.10.2018

Hej! Att det sticker till i bröstet ibland kan ha många olika orsaker och det kan i princip komma från vilket organ som helst i området (hjärta, lungor, skelett, muskler, magsäck/tarmar). Sånt som läkaren brukar fråga om när det gäller bröstsmärta är om den kommer vid ansträngning eller i vila, om den är andningskorrelerad, om den är tryckande/brännande/molande/stickande, hur stark den är, när det började, om man känt något liknande förut, associerade symptom osv.. 

Det som framkommer är att du ibland har en stickande smärta som varar i cirka 30 sekunder och som jag förstår det är den lokaliserad till området där hjärtat sitter. Om det är en stickande och skärande smärta som förvärras vid inandning kan det bero på inflammation i lungsäcken. Vanligast skulle jag ändå säga att det är att smärtan kommer från bröstmuskulaturen och det är inget som är farligt, det kan uppkomma när man har tränat eller annars ansträngt bröstmusklerna vilket man gör mer eller mindre varje dag. Muskelsmärta kan man oftast tydligt lokalisera och peka ut punkten där den sitter. Smärta som har samband med lungorna förvärras ofta vid djupandning och "hjärtsmärta" är mer tryckande och lokaliserad bakom bröstbenet. Om problemet sitter i magsäcken kan smärtan vara mer brännande och lokaliserad till epigastriet och bakom bröstbenet, ofta i samband med måltid.

Jag tror inte att dina symptom är något att oroa sig för om du i övrigt är symptomfri och känner dig frisk, blir det värre eller om du fortfarande känner dig osäker kan du uppsöka skolhälsovården eller boka en tid till en läkare!

Hälsningar Heidi

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.