
Nuorisotiedottaja Liselott Vastaa
Hej!
Det är ofta med knottbett som med myggbett, att de första man får för sommaren reagerar man starkt på. De första brukar bli stora bulor som är röda och kliar länge. För vissa kliar nya bett hela sommaren lång, andra bara de 5 första, men vanligtvis vänjer sig kroppen så småningom, så att nya bett knappt märks. Men det är även vanligt att man får nya kliande bett när man varit på ett nytt ställe typ minst 50 km bort, som om det vore ny sorts myggor där.
Att mygg- och knottbett kliar och blir röda och svullna är egentligen en allergisk reaktion på "giftet" som myggor, knott och en massa andra insekter har i sin saliv. Hos de insekter som behöver blod för att fortplanta sig, som just myggor och knott, så innehåller saliven dessutom ämnen som gör att blodet inte koagulerar (stelnar och blir till en sårskorpa) när de ska suga i sig det, så att de kan suga magen full. Men det här är de allra flesta av oss lite allergiska för, och beroende på hur bra den egna kroppen är på att tampas med allergener (ämnen som man är allergisk för) så varierar det hur länge mygg- och knottbetten kliar. Och som sagt hur van man hunnit bli med myggorna och knotten på en viss ort en viss sommar. Vissa kliar i några timmar, andra i några dagar. Det är svårt att säga hur länge just dina knottbett kommer att klia, men troligen går de inte över så himla snabbt ändå om du inte vant dig vid knottbett redan i sommar.
Det man kan göra är att smörja på någon salva på myggbettet så att det lugnar den allergiska reaktionen. Det finns massor av olika salvor, både från apoteket och hälsokostaffär och till och med matbutiken som man kan använda. En vanlig salva från apoteket är någon som innehåller hydrokortison, men de har även salvor med naturlig aloe vera som hjälper. Andra igen använder tea-tree olja, medan andra köper myggspraysmärkenas egna lindrande salvor, tex OFF har en liten flaska för kliande myggbett. Det finns till och med de som menar att saliv (spott) hjälper om man stryker ut det över mygg- eller knottbettet. Huvudsaken är att man låter bli att klia, så att man inte kliar sönder huden, får bobbor i såret och så osåras såret så här i röte-tider.
Hälsar ungdomsinformatören Liselott
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi