Könssjukdom

25.05.2023
Hej, jag vet inte hur jag ska hantera denna situation, jag är väldigt noggrann med att använda kondom och för att verkligen inte få en könssjukdom men för att göra en lång historia kort så hade jag sex med mitt ex och vi brukade int ha kondom för att jag hade annat prevmedel, men efter den gången fick jag klamydia. Ovetandes om att jag hade klamydia har en annan kille rört med sina fingrar på mitt klitoris en kort stund och inget annat, vi har inte haft sex varken oralt eller vaginalt och han har inte varit in med sina fingrar i mig. Kan han ha klamydia av att ha rört på mig en kort stund eller måste jag berätta för honom att jag hade klamydia den gången? Anonym
luckan

UngInfo Vastaa

31.05.2023

Hej! Klamydia smittar då slemhinnor rör varandra. Det smittar via sekret ur slidan, urinröret (mannen) eller ändtarmen från den som är smittad. Så för att bli smittad genom fingerkontakt skulle det krävas att sekret från din slida kommit i kontakt med hans slemhinnor, till exempel att han fingrat dig och sedan smekt sitt eget kön, eller slickat dig. 

Om han bara helt kort rört din klitoris, och sedan inte rört sitt eget kön eller slickat sina fingrar så finns det ingen risk att han blivit smittad. Men om han också rört sitt eget kön eller någon annan av sina slemhinnor så finns det en risk att han smittats och då vore det viktigt att berätta till honom så att han kan få medicin vid behov. 

Hälsar sexualrådgivare Ulrika, Luckan Unginfo

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hej!

Jag lägger frågan i hemliga rutan
Lue lisää

Hej har haft oskyddat oralsex med en tjej och undrar var man kan testa sig för könssjukdomar. Går det att testa sig för könssjukdomar i Jakobstad eller Nykarleby?
Lue lisää

Hej

Kan någon annan än hvc:s hälsovårdare ge hpv vaccin?
Lue lisää

.

Vem kan ge hpv vaccin i vuxen ålder?
Lue lisää