ID

20.08.2015
Hej! Om man använder förfalskat ID när man försöker köpa alkohol, blir fast för det, får ingen böter men ändå prick i brottsregistret, hur länge tar det innan det raderas därifrån? Och hör detta till grov förfalskning av identitet?

Finns det andra skolor förutom polisskolan och barnrelaterade utbildningar som kollar brottsregistret?

Och håller polisen andra register än brottsregistret där sånt här syns?
Polis Johanna W

Poliisikonstaapeli Johanna Vastaa

23.08.2015

Hejsan,

Att uppvisa någon annan persons identitetsbevis för t.ex. butikspersonal vid köp av alkoholhaltiga drycker är inget brott. Lämnar man däremot falska uppgifter åt en polis som utför ett tjänsteuppdrag, så kan man bli bötfälld eller få fängelse i högst tre månader för något som heter tredska mot polis. Jag, och troligen även samtliga av mina kollegor, tycker ändå inte att det är rätt att man som minderårig lånar en redan vuxen kompis körkort för att få tillträde till krogen eller för att få köpa ut öl eller tobak från affären. Det finns goda orsaker till att dessa produkter och krogen har åldersgränsen 18 år.

Det som polisen heller inte tycker om och som även lagen är förbjuder, är förfalskning av id-bevis. Har man gjort ändringar på sitt körkort eller i sitt pass för att kanske uppnå myndig ålder, så är det frågan om ett förfalskningsbrott. I strafflagens 33 kapitel finns stadgat om brottslighet av denna art. Första paragrafen i kapitlet säger följande:

"Den som framsäller en falsk handling eller annat bevismedel eller som förfalskar ett dylikt bevismedel för att användas som vilseledande bevis, eller såsom sådant bevis använder ett falskt eller förfalskat bevismedel skall för förfalskning dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Försök är straffbart."

Andra paragrafen i strafflagens 33 kapitel preciserar grovt förfalskningsbrott. Att förfalska sitt körkort i syfte för att handla alkohol är nog inte så pass allvarligt att det skulle bli frågan om grov förfalskning. Om paragrafen ändå intresserar så kan du själv kolla den via t.ex. Finlex.fi.

Det finns även lindrig förfalskning. Om det brottet finns bestämt i strafflagens 33 kapitels tredje paragraf. Om omständigheterna kring förfalskningen och användandet av denna har varit småskaliga, så kan gärningsmannen dömas till böter.

Om en minderårig har ändrat sitt födelseår på sitt körkort och i något skede kommer fast för det, så skulle jag nog avgöra att det är frågan om ett lindrigt förfalskningsbrott. Enligt polisens böteshandbok, så kan polisen ge böter för lindrig förfalskning och så skulle även jag göra om personen är över 15 år. Yngre personer än så kan nämligen inte bestraffas för begångna brott.

I straffregistret införs främst uppgifter om personer som dömts till t.ex. fängelsestraff, samhällstjänst och avsättande från tjänst. Ett bötesstraff för lindrig förfalskning blir troligen inte infört i straffregistret. Om man däremot blir dömd för "vanlig" förfalskning och t.ex. får ett ovillkorligt fängelsestraff samt böter, så då blir det en prick i registret.

Polisen skall registrera uppmärksammade / framkomna brott i sitt register för brottsanmälningar. Så även de fall där det bara ges varning. Detta register är dock inget straffregister, men anteckningar i detta register kan dock nog leda till att man inte blir antagen till en utbildning som t.ex. polisutbildningen. Sökande till den utbildningen granskas nämligen noggrant och man skall ha ett fläckfritt förflutet för att bli antagen.

I dagens läge är det säkert rätt många arbetsgivare som kräver att man skall uppvisa ett utdrag ur straffregistret när man söker en tjänst. Som du själv nämnde, så vill åtminstone de som söker arbetstagare till barnrelaterade jobb åtminstone se detta utdrag. Vilka andra som kräver det kan jag inte svara på.

En arbetsgivare / utbilningsinstans har inte möjlighet att beställa ett utdrag ur straffregistret på egen hand, utan det skall den som söker jobbet / till utbildningen själv beställa och uppvisa.

Hur länge prickar i brottsregistret lämnar synliga är beroende på hur pass allvarligt brott man blivit dömd för. Om dessa uppgifter intresserar, så kan du läsa mer på Rättsregistercentralens hemsida (http://www.oikeusrekisterikeskus.fi/sv).

Ännu en sak innan jag avslutar. Polisen är enligt lag skyldig att meddela de sociala myndigheterna ifall en yngre person än 18 år gör sig skyldig till brott. Det som kan hända, fast man inte ens får böter för ett brott utan kanske bara en varning, är att man ännu kan bli kallad till socialen för en utredning.

Konstapel Johanna Westerlund

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hur ska man göra då man får dåligt samvete över hur bra man själv har det då man tänker på alla som drabbas av krig och fattigdom och andra hemskheter??
Lue lisää

Hej. Allt i världen är så hemskt just nu. Det är krig som pågår och allt ser så hemskt ut då man ser nyheter från dessa ställen. Mår dåligt bara av att tänka på hur hemskt det är för de som tvingas le...
Lue lisää

va kan man få för böter/straff om man har en 125cc motor fast man bara har am120 kort
Lue lisää

Får man böter/ något straff om man kör i trafiken, blir stannad och inte har med sitt körkort?
Lue lisää