jag har bekanta som öppet diskuterar och talar om alkoholkonsumption som underåriga, har jag då en juridisk skyldighet att polisanmäla dem? Jag är väldigt klyven i frågan eftersom jag själv är extremt laglydig och avskyr när andra bryter mot föreskrifter och tycker att man inte alls skall hålla på med sånt. Men på andra sidan vill jag inte hamna i den situationen där dom listar ut att det var jag eller på andra sätt bränner vår vänskap, det är även lite elakt gjort även om de egentligen borde ha konsekvenser av deras handlande. Och det är ju även kanske lite extremt och långt att gå för något som de flesta anser vara en liten sak. Hur ska jag resonera och gå till väga?
Jag vet att en förskräckande stor del av dagens ungdom hamnar i kontakt med alkohol samt övriga rusmedel och nikotinprodukter i tidig ålder, men att egentligen endast de som polisen och skolan själv ertappar möter konsekvenser.
Jag hamnar även i otrevliga sammanhang där de talar om deras beteende, jag vill ju då inte säga vad jag egentligen vill, alltså att de måste sluta med sådant beteende snarast. Dels på grund av jag inte vill att de ska sluta ha mig som vän och dels för att jag vet att det inte skulle påverka dem det minsta.
Så har jag en skyldighet att anmäla dem och finns det några tips på hur jag ska agera ifall jag måste konfrontera deras beteende? Framtida konstapel?

Socionom Julia Vastaa
Hej!
Du har ingen skyldighet att anmäla oro över minderåriga som far illa, ifall du inte hör till de aktörer i Finland som har anmälningsskyldighet (t.ex ungdomsväsendet, polisen, räddningsverket, småbarnspedagogiken). Men om du är orolig över en minderårig eller en familj som har minderåriga barn, så är det bättre att ta kontakt med socialbyrån före problemen blir ännu större. Socialbyrån kan i sin tur vara i kontakt med polisen om det behövs, men det händer ytterst sällan när det gäller alkoholkonsumtion. Om det skulle gälla användning av droger, så är socialbyrån i kontakt med polisen.
I första hand görs orosanmälan till den socialbyrån där barnet bor, i vissa kommuner kan man göra anmälan elektroniskt på kommunens hemsida. Annars går det att ringa kommunens socialbyrå eller socialjouren. När du gör orosanmälan behöver du uppge barnets namn (för- och efternamn) och din oro. Privatpersoner kan göra orosanmälan anonymt, vilket betyder att det inte framkommer vem som gjort anmälan. Du kan förklara åt socialbyrån varför du vill vara anonym, så tas det till hänsyn när de skriver ner oron samtidigt som de ser till att det inte går att lista ut vem som anmält.
Då socialbyrån får en orosanmälan, gör de en bedömning av servicebehov genom att träffa barnet och familjen. Om du bestämmer dig för att göra en orosanmälan, så för du över ditt ansvar åt socialarbetaren, som i sin tur jobbar vidare med familjen och kan hjälpa dina kompisar. Det kan vara till hjälp för dig att någon annan tar tag i oron istället för att låta bli och du fortsätter att vara orolig för dina kompisar.
Mvh, Julia
Socialhandledare
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi