
En Decibel-expert Vastaa
Moi!
Lomaraha tunnetaan tosiaan alun perin lomaltapaluurahana. Se on yleensä puolet työntekijän vuosilomapalkasta. Oikeus lomarahaan ei perustu lakiin, vaan työehtosopimuksiin.
Lomaltapaluurahan tarkoitukseen liittyy edelleen toive siitä, että työntekijä palaa töihin vuosiloman jälkeen. Joissain työehtosopimuksissa lomarahaa saa silloinkin, jos työsuhde päättyy eikä lomarahaa ole saanut. Tässä ideana on reiluus: jos työntekijä irtisanotaan esim. tuotannollisista ja taloudellisista syistä ennen hänen vuosilomansa pitämistä myöhemmin kesällä, ei hän olisi voinut saada lomarahaa vanhojen alkuperäisten sääntöjen mukaan, koska hän ei ole voinut palata lomalta töihin. Tämän takia työehtosopimuksiin on otettu määräys, että lomarahan voi saada vuosilomakorvauksen yhteydessä.
Itse tulkitsen asian niin että lomarahalla kannustetaan, että ihmiset lomailisivat. Tulee edullisemmaksi huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista kannustamalla heitä käyttämään vuosilomapäiviään, sen sijaan että ihmiset tekisivät liikaa töitä.
Kyseessä on myös pitkän ajan kuluessa muodostunut käytäntö, josta ei haluta luopua. Työntekijät ja työnantajat voisivat milloin vain sopia, ettei lomarahoja tarvitse maksaa, jos työehtosopimusneuvotteluissa niin päätetään. Eli sille on syynsä molemmilta puolilta pöytää, miksi lomarahoja maksetaan edelleen. Raha liikkuu työnantajan ja työntekijän välillä, eli valtiontalouteen se ei suoraan vaikuta.
Toivottavasti tämä selvensi vähän asiaa!
T. Vee Tirinen, kesäduunarineuvoja Kesäduunari-info
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi