Preskriberingstid?

28.11.2015
Hejsan!

Hur lång är preskriberingstiden för snatteri och stöld?

Kan ett tidigare snatteri ställa till problem när man t.ex. ska in i USA och kan man då bli nekad tillträde till landet?

Tusen tack!
Polis Johanna W

Poliisikonstaapeli Johanna Vastaa

02.12.2015

Hej!

Jag har tyvärr själv aldrig haft tillfälle att resa till USA. Vill minnas att jag hört att myndigheterna där vill kontrollera den som ämnar göra inresa till landet och kraven på resenärer har skärpts efter World Trade Center-händelsen.

Om man skall turista för en kortare i USA, så skall man som finländare senast 72 h innan resan påbörjas lämna en ESTA-ansökan elektroniskt (du kan läsa mer om ESTA på adressen http://www.esta.us/suomi.html). Jag antar att varken ett snatteri eller ett stöldbrott sätter käppar i hjulet för någon med turistavsikt till USA. Jag tror inte ens att det frågas efter brottsbakgrund av den graden när man fyller i en ESTA. Om man däremot ämnar stanna längre i USA och ansöker om visum, så kan det hända att kraven är högre på den som skall ta sig in i landet och att det då görs en grundligare utredning. Mina uppgifter är nu bara närmast antaganden och det kanske lönar sig att kontakta t.ex. Amerikanska ambassaden för helt säker fakta innan man köper biljett.

Jag gissar att du med preskriberingstid i det här fallet menar den tid det tar innan ett begånget brott försvinner ur brottsregistret. Jag kommer därför att skriva om just det och är min gissning är fel, så får du återkomma med tilläggsfrågor. Preskriberingstid kan ju nämligen också betyda den tid en åklagare har på sig att väcka åtal i ett brottsmål. Om åtal inte väcks inom utsatt tid, så preskriberas brottet.

Så här berättar Wikipedia om preskriptionstid:

Brottsregistret i Finland upprätthålls av rättsregistercentralen. Till straffregistret antecknas främst brott som gett fängelsestraff. Snatteri är ett brott för vilket endast kan ges böter, alltså syns sådana straff inte i brottsregistret. Stöld däremot är ett brott för vilket man antigen kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år och sex månader. Har man blivit dömd till frihetsstraff för stöld, så blir det vad jag förstår en anteckning i brottsregistret.

Ett brott för vilket man blivit dömd till t.ex. villkorligt fängelsestraff, tilläggsböter förutom villkorligt fängelsestraff, samhällstjänst eller övervakning, preskriberas från rättsregistercentralens brottsregister efter fem år från den dag domen vunnit laga kraft.

Ett brott som gett ovillkorligt fängelsestraff i högst två år, preskriberas i sin tur först efter tio år från brottsregistret.

Om en person gör sig skyldig till nya brott efter att första anteckningen i brottsregistret gjorts, så lämnar samtliga uppgifter kvar i registret ända tills det att det grövsta brottet preskriberats.

Polisen lagrar brottsanmälningar och även andra typer av anmälningar i ett elektroniskt register avsett för just det ändamålet. Det är inte frågan om något brottsregister, men i detta register lämnar uppgifter om brott, t.ex. vem som varit misstänkt, brottsrubriceringen och uppgifter om händelsen. Ifall det behövs en säkerhetsutredning av en viss person så går Skyddspolisen bl.a. genom detta polisens register för brottsanmälningar.

Så här säger polisens hemsida i korthet om säkerhetsutredningar:

En säkerhetsutredning är en kontroll av registeruppgifter som utförs av en myndighet i syfte för att förebygga planer och brott som kan medföra skada t.ex. för landets inre säkerhet, den offentliga ekonomin eller enskilda ekonomiska intressen som är av synnerligen stor betydelse. En säkerhetsutredning kan dessutom göras p.g.a. av en internationell förpliktelse. Det finns begränsad, normal eller omfattande säkerhetsutredningar. Begränsade säkerhetsutredningar kan göras av lokala polisen för att utreda om en person kan beviljas tillträde till vissa platser eller utrymmen för att sköta sina arbetsuppgifter. Övriga utredningar görs av Skyddspolisen. En förutsättning för en säkerhetsutredning är att den som utredningen gäller har gett sitt skriftliga samtycke till utredningen.

Gamla uppgifter avlägsnas från de register vi har till förfogande i lite olika takt. De flesta uppgifterna tas bort inom två eller fem år från det att de antecknats eller från ärendet har avslutats. Ärendet, på vilka det följt fängelsestraff, avlägsnas i den takt jag skrev om tidigare. Ett fall som lett till bötesstraff tas bort från polisens brottsanmälningssystem efter fem år.

konstapel Johanna Westerlund

2 Kommentit

  • op 24/12/2015 11:41am (9 vuotta sitten)

    Hur länge efter ett begått snatteri- eller stöldbrott kan man inte längre straffas?

  • konstapel Johanna Westerlund 30/12/2015 8:31am (9 vuotta sitten)

    I strafflagens åttonde kapitel står om preskription.

    Snatteri är ett brott för vilket man kan dömas till böter. Om ett egendomsbrott är lindrigt, t.ex. att värdet på egendomen är lågt eller att gärningsmannen inte brutit sig in på någon bebodd plats för att komma åt bytet, så kan gärningsmannen dömas till böter för snatteri.

    Enligt strafflagens preskriptionsregler så går det inte längre att väcka åtal för brott som kan ge högst ett års fängelse, böter eller ordningsbot om det förflutit mer än två år från gärningen. Alltså, för snatteri kan man inte längre straffas om det gått längre tid än två sedan brottet skett.

    Strängaste straffet för en stöld är fängelse i högst ett år och sex månader. För brott med sådan maximistrafftid preskriberas åtalsrätten efter fem år.

    Om det råkar vara frågan sådant egendomsbrott som gör att gärningen kan anses vara grov stöld (t.ex. att man bryter sig in i en bebodd bostad kan göra brottet till grovt), så är preskriptionstiden för åtalsrätten hela tio år.


Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hur ska man göra då man får dåligt samvete över hur bra man själv har det då man tänker på alla som drabbas av krig och fattigdom och andra hemskheter??
Lue lisää

Hej. Allt i världen är så hemskt just nu. Det är krig som pågår och allt ser så hemskt ut då man ser nyheter från dessa ställen. Mår dåligt bara av att tänka på hur hemskt det är för de som tvingas le...
Lue lisää

va kan man få för böter/straff om man har en 125cc motor fast man bara har am120 kort
Lue lisää

Får man böter/ något straff om man kör i trafiken, blir stannad och inte har med sitt körkort?
Lue lisää