
Poliisikonstaapeli Johanna Vastaa
Hej!
Då man uppnår högre ålder än 15 år, så anses man vara så pass vuxen att man även kan bestraffas för lagstridiga gärningar. Fr.o.m. 15 års ålder är man alltså straffrättsligt ansvarig, som det juridiskt kallas. Från 15 år fram till myndig ålder är man ännu ung person och får p.g.a. ringa ålder ännu strafflindring. En 20-åring är vuxen och tvungen att ta emot fullt straff för begångna brott.
Straffregistret är ett nationellt centralregister, vari närmast uppgifter om personer som dömts till frihetsstraff införs. Ett sådant trafikbrott som avgjorts med böter direkt på händelseplatsen är inget frihetsstraff och då heller inget som enligt denna text torde bli infört i straffregistret. För en trimmad moped kan tant eller farbror konstapel skriva böter. Även fast jag personligen anser det allvarligt att ändra konstruktionen på en moped för att uppnå olagliga hastigheter, kan jag ändå inte ge fängelsestraff för gärningen.
Med frihetsstraff menas för övrigt olika former av fängelsestraff.
Polisen har dock ett sk. åtgärdsregister i vilket vi antecknar uppgifter om dem som polisen riktat åtgärder emot, t.ex. brottsanmälningar, böter och andra polisundersökningar. Även fast gärningsmannen för ett brott vid händelsetidpunkten inte ännu är straffrättsligt ansvarig, alltså under 15 år, så görs en anteckning i polisens åtgärdsregister.
Uppgifterna lämnar i polisens åtgärdsregister enligt preskriptionstiden varefter de arkiveras i 50 år. Preskriptionstiden för mindre brott som trafikförseelser torde ligga på två år.
Alltså, ett straff för trimmad moped lämnar inte i brottsregistret, men nog i polisens åtgärdsregister. De anteckningar som finns i just nämnda register kan nog också komma att påverka den dömdes framtid.
konstapel Johanna Westerlund
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi