Peräpukama

31.01.2018
Moi!

Minulla on ollut sisäinen pukama nyt ehkä pari kuukautta. Pukama tulee ulkopuolelle usein ulostamisen jälkeen, mutta menee takaisin sisään. Se on ollut kivuton kokoajan ainakin tähän asti. Mutta tänään melko kovan ulosteen jälkeen paperiin ilmestyi normaalin punaista verta, mutta vaan yhteen paperiin. En käytä mitääk voiteita tms. Lääkärillä olen käynyt katsoi nopeasti ja arveli myös olevan melko mitätön. Pukama syntyi luultavasti kovasta ponnistelusta aikoinaan. En ole kehdannut kertoa vanhemmilleni, ajattelin sen olevan turhaa ja myös todella outoa sanoa. Mitä pitäisi tehdä, vai pitäisikö tehdä mitään?
Kuiduista ja juomisesta olen kuullut jo, sekä liikkumista pitäisi hieman varmaan lisätä. Vituttaa todella paljon tämä, häviääkö se koskaan?! Kiitos. Rypäle:(
Nuortenelama2

Nuorisotiedottaja, Nuortenelämä.fi Vastaa

06.02.2018

Hei ja kiitos viestistäsi.

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Tavallisia syitä pukamiin ovat esimerkiksi ummetus, istuminen pitkään paikallaan ja ylipaino. Usein peräpukamat ovat oireettomia. Yleisin oire on verenvuoto. Voi esiintyä myös kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Pukamat aiheuttavat kipua yleensä siinä tilanteessa, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai syntyy peräaukon alueelle haavauma.

Terveyskirjaston mukaan oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Jos pukamiin liittyy vaivoja, hygienia on tärkeä: Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, kuivataan hyvin välttäen hankaamista. Peräpukamavoiteita saa apteekista tilapäiseen lievitykseen. Kun verenvuoto on runsasta tulee hakeutua hoitoon. Samaten hoitoon on hakeuduttava, kun häiritsevät vaivat kestävät päiviä tai viikkoja omahoidosta huolimatta. Pukamat voivat myös luiskahtaa peräaukon ulkopuolelle tai aiheuttaa äkillistä kipua. Tällöin on hakeuduttava myös hoitoon.

Peräpukamat voidaan yleensä hoitaa yleislääkärin vastaanotolla. mainitsit, että olet käynyt lääkärillä jo kertaalleen. Jos sinusta tuntuu, että vaiva pitkittyy, niin on hyvä hakeutua lääkärin hoitoon. Esimerkiksi tältä sivulta löydät omahoito-ohjeita (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00058 ).

Tsemppiä ja toivotaan, että vaivasi paranee pian.

t. Mika - Nuortenelämä.fi

Yhteistyökumppanimme Nuortenelämä.fi on vastannut tähän kysymykseen. Kysymys ja vastaus julkaistaan myös Nuortenelämä.fi –palvelun Kysyttävää-palstalla.

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Mitä sillä on tarkoitettu, kun ennen puhuttiin "pintaverien särkymisestä", johon ainut hoito oli kai kuppaus? Onko pintaveri jotenkin erilaista kuin muu veri, ja miten se voi särkyä?
Lue lisää

Siis uskon että mulla olisi ahdistusta tai sosiaalista ahdistusta mutta en halua kertoa vanhemmille siitä koska he eivät varmasti uskoisi ja kun yritän sanoa kavereille he luulevat että vitsailee aina...
Lue lisää

Kuinka pitkä toipumisaika selkäleikkauksen jälkeen tarvitaan? Minulla on välilevyn pullistuma, ja sen takia hermopinne. Se on ollut jo 4,5 kuukautta, eikä ole parantunut kokonaan. On epävarmaa auttais...
Lue lisää

Epäilen sydänsairautta ja olen tuntenut myös oireita. Olen maininnut asiasta vanhemmilleni, mutta heitä ei oikein kiinnosta asia. Olen myös erittäin ujo ja koen etten uskaltaisi mennä terkkarille puhu...
Lue lisää