Moiks

03.10.2023
Onko mahdollista että ADHD tulee myöhemmin kun mä oon käyny ADHD testeissä pienempänä ja ne kertoi että mulla täyttyi jotkin osa alueet siitä testistä mutta ei tarpeeks että olis diagnosoitu ADHD. Nyt myöhemmin musta on tuntunu siltä että ne vaikeudet ja oireet vaan lisääntyy ja pahenee ja mietin vaan että voiko se tulla myöhemmin jos aikasemmin ei oo ollu ja miten pääsen testaamaan että onko mulla ADHD ja maksaako se tai pitääkö sitä odottaa ”jonossa” kauan. Ja onko jotain muuta mitä mun kannattais siitä tietää? ????
ADHD logo RGB Facebook

ADHD-liitto / ADHD-förbundet Vastaa

13.10.2023

Hyvä kysymys ja pohdinta, kiitos siitä! Adhd on kehityksellinen oirekuva, mikä tarkoittaa, että oireet alkavat lapsuudessa ja jatkuvat jossain määrin läpi elämän. Se, että sinua on tutkittu pienempänä ja joitakin adhd:n osa-alueita, ehkä kriteereitä, on täyttynyt, tuo enemmänkin esiin, että havaintoja on olemassa jo tämänhetkistä aiemmin. Se, että et tuolloin saanut diagnoosia, ei suoraan poissulje adhd:n tunnistamisen mahdollisuutta myöhemmin. Esimerkiksi sinun kohdalla juuri nyt teini- tai nuoruusiässä, jolloin usein myös vaatimukset itsenäiseen pärjäämiseen omassa arjessa ja opinnoissa kasvavat. Tyttöjen ja naisten adhd:tä voi olla vaikeampi tunnistaa varhaisesti. Myös jos ympäristön tuki lapsuudessa on ollut vankkaa, voi adhd-oireet näyttäytyä lievinä lapsena.

Koska olet alaikäinen, olisi tärkeä puhua vanhemman/vanhempien kanssa asiasta. Voit myös jollekin muulle luottoaikuiselle puhua asiasta tai ottaa myös itse yhteyttä kouluterveydenhoitajaan. Olisi hyvä, jos vanhemman kanssa yhdessä toisitte esiin huolen sinun oireistasi ja vaikeuksistasi, sekä niiden pahentumisesta, ehkä ensisijaisesti kouluterveydenhuollossa. Kouluterveydenhuollon etuna on se, että myös tukea koulunkäyntiin ja oppimiseen voidaan suunnitella ja toteuttaa koulun ja kouluterveydenhuollon yhteistyöllä.
Myös terveyskeskuslääkärin vastaanoton kautta voi edetä. Kolmas vaihtoehto on yksityiset lääkäriasemat, mutta niiden palvelut maksavat, ellei sinulla olisi kattavaa vakuutusta, joka vois korvata tutkimukset ja hoidon. Vanhempasi tietävät tarkemmin mahdollisista vakuutuksista.
Tarvittaessa kouluterveydenhuolto ja terveyskeskus ohjaavat lähetteen yli 13-vuotiaiden kohdalla nuorisopsykiatriaan, etenkin jos on monia muita samanaikaisia oireita.

Tällä hetkellä tutkimuksiin hakeutuu paljon adhd-piirteitä itsessään/läheisessään tunnistavia, niin lapsia, nuoria kuin aikuisia. Jonoja todennäköisesti on ja siksi on vaikea arvioida kauanko oireiden kartoituksen aloitukseen ja tutkimuksiin voi mennä aikaa. Tutkimukset toteutuvat yksilöllisesti. Niissä hyödynnetään kyselyitä (kotiin, kouluun), sinua haastatellaan, samoin vanhempaasi. Tarvittaessa yksilöllisin perustein esimerkiksi psykologin, neuropsykologin tai toimintaterapeutin tutkimus voidaan toteuttaa osana tutkimusta.
Joka tapauksessa sinä olet tärkeä ja sinun hyvinvointisi! Havaintosi omista vaikeuksistasi ja oireistasi sekä niiden pahenemisesta on tärkeä huomioida ja tuen ja hoidon tarvetta tulisi arvioida. Oli kyse adhd:stä tai jostain muusta. Muista, että koulussa olet oikeutettu tarpeenmukaiseen tukeen, siellä diagnoosia ei tarvita.
On tosi hienoa, että kysyt rohkeasti ja etsit apua tilanteeseen. Tutkimusten mukaan oma tarve ja motivaatio asian selvittämiseen ja tuen saamiseen vaikuttaa oleellisesti tuesta ja hoidosta hyötymiseen.
ADHD-liiton neuvontaan (chat, puhelinneuvonta ja kysymyslomake) voi olla yhteydessä adhd:hen liittyvissä kysymyksissä: https://adhd-liitto.fi/tukea/neuvonta/

//Katariina Berggren, asiantuntija ADHD-liitto ry

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Minulla on selässä ja kyljissä useampia kipeitä ajoksenmollukoita. Jotkut niistä on aika isojakin. Uusia taitaa kasvaa kaiken aikaa. Onko totta, että ajoksiin paras lääke on harrastaa paljon seksiä? M...
Lue lisää

En tiedä miksi mutta löysin eilen kaulastani imusolmukkeen jota aloin jostain syystä hieromaan ja räpläämään. No nyt se on hiukan turvonnut, niin voiko ne turvota sen takia että niitä on räplännyt kos...
Lue lisää

Apua
Koko ajan pissahätä. Heti kun nousee pöntöltä, on taas pissahätä. Mutta virtsaa ei kuitenkaan tule paljoa kerralla eikä mikään auta. Mikä neuvoksi ??
Lue lisää

Moi. Yli viikko sitten nojasin vain normaalisti kättäni leukaa vasten ja sitten painelin sormella vahingossa leuan kärjessä olevaa monttua mikä siinä on ja se vähän kipeyty. Meni muutama päivä ja sinä...
Lue lisää