Socialarbetare

28.07.2016
Vad kan en socialarbetare i Finland jobba med? (även mera praktiskt) Och hur fungerar det i praktiken? Vad skiljer mellan socialarbetare och socionom?

Socialhandledare - uppsökande ungd.ledare Ida Vastaa

29.07.2016

Hejsan,
På talentias hemsida hittade jag en ganska bra översikt av vad man som socialarbetare eller socionom kan jobba som/kan ha för arbetsuppgifter, jag kopierar in hit rakt av:
” Exempel på socialarbetares yrkesbeteckningar och arbetsuppgifter: socialarbetare, ledande socialarbetare, skolkurator, socialterapeut, ledande socialterapeut, socialombud, rehabiliteringssocialarbetare, föreståndare för åldringsvården, chef för A-klinik, avdelningschef, socialsekreterare, socialdirektör, projektarbetare, projektchef. Magistrar med socialarbete som huvudämne arbetar som socialarbetare inom både den privata och offentliga sektorn samt med administrativa ledningsuppgifter, planerings-, utvecklings- och chefsuppgifter.”
”Exempel på socionomers yrkesbeteckningar och arbetsuppgifter: barnträdgårdslärare, handledare vid barnskyddsanstalt, handledare vid boendeserviceenhet, handledare av utvecklingshämmade, handledare för rehabiliterande arbetsverksamhet, handledare för hemtjänst, projektarbetare, familjearbetare, organisationsarbetare, dagvårdsdirektör, dagvårdshandledare, föreståndare för åldringsvården, projektchef. Socionomexamen förbereder yrkespersoner till arbetsuppgifter som kräver sakkunskap om socialbranschen inom både den offentliga och privata sektorn, exempelvis till olika slags handlednings- och uppfostringsuppgifter inom socialvården samt lednings- och chefsuppgifter vid serviceenheter inom den offentliga och privata sektorn.”
Den praktiska skillnaden är att socionomer oftare just fungerar som handledare (en lägre utbildning; 3 årig yrkeshögskoleutbildning), medan socialarbetarna har behörighet att fatta beslut inom socialvården (magisterutbildning, vanligen 5 årig): t.ex. angående omhändertagande av barn, utkomststödsbeslut etc. Enligt lag uppfyller inte socionomutbildade behörighetsvillkoren att verka som socialarbetare inom socialvården. I Lag om yrkesutbildade personer inom socialvården (i kraft från och med 1.3.2016) anges närmare de lagstadgade skillnaderna mellan socialarbetare och socionomer.

Jag studerar själv socialt arbete via Helsingfors öppna universitet och sammansatt skulle jag säga att studier i socialt arbete ger kunskap om uppkomst och lösningar till sociala problem hos enskilda individer, inom familjer, grupper och närsamhällen. Jag upplever vidare att mina studier ger mig en bred kompetens för att i framtiden jobba inom socialvårdens olika sektorer. Det kunde löna sig att du går in och läser på exempelvis på Svenska social- och kommunalhögskolan; huvudämne Socialt arbete, där hittar du mycket information om vad studierna går ut på och vad man kan jobba med som socialarbetare. Likaså när det gäller socionomutbildningen, kolla utbildningsarrangörernas information om yrkeslivet. Hoppas du någorlunda fick svar på din fråga! 

Med vänlig hälsning Ida Nordbäck

 

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hej, kan man börja på läroavtal redan första året i optima? Jag ska börja på logistik och jag skulle helst inte vilja vara i skolan utan hellre på en arbetsplats. Och så undrar jag hur läroavtal rikti...
Lue lisää

Hej! Jag har länge varit intresserad av att någon gång göra ett utbytesår till t.ex. USA och jag har några frågor som verkar lite knepiga att hitta svar på så jag testar att fråga här!

Först och främ...
Lue lisää

Vad har studerande som sluppit in till psykologi vid åbo akademi i snitt skrivit för vitsord i studenten, kan man hitta info på det någonstans? T.ex realämnen, språk, engelska, matte , psykologi. Behö...
Lue lisää

Hej,

För att få behörighet att arbeta som socialarbetare krävs ju mer än enbart socionom studier. Får man, om man går högre YH som socionom denna behörighet, eller måste man läsa på universitet?
Lue lisää