Moped

03.08.2023
Hej! Jag har försökt googla men hittar inte riktigt några konkreta svar om hur det går till i Finland, så kan någon vara så vänlig och "noggrannt" förklara hur det går till att ja mopedkörkort och skaffa mopo från början till slut?
Tack
Förvirrad
Trafikskolan Ronn

Trafikskolan Putte/Rönn/Rune Vastaa

07.08.2023

Hej!

Körkort för moped dvs. för kategori AM/120 får du efter att du klarat av följande tre steg:

1. Körkortstillstånd
 För att skaffa körkort för moped ska du ansöka om körkortstillstånd . Du kan ansöka om tillståndet tidigast när du är 14 år. Tillståndet är i kraft i tre år. Ett körkortstillstånd är en förutsättning för att få delta i förarexamen. Det lönar sig att skaffa tillståndet i god tid före du bokar tid till teoriprovet. Du kan ansöka om tillståndet via din bilskola eller genom att ta kontakt med Ajovarma.

2. Förarutbildning
 Förarutbildning får du via bilskolan. Ta kontakt med en lokal bilskola. Förarutbildningen för moped innefattar Utbildning för det första körkortet (4 timmar), om du inte har körkort för något annat motorfordon, t.ex. traktor eller mopedbil. Från och med den 1 juli 2018 krävs ingen körundervisning för förarexamen, men deltagande i körundervisning rekommenderas för att klara av examen. Övningskörningen kan inledas tidigast som 15-åring.

3. Förarexamen
 Förarexamen för moped består av ett teoriprov och ett manöverprov. Du får delta i teoriprovet en månad innan du fyller 15 år. Du ska ha med dig ett undervisnings- och examensintyg (E100) som du fått av bilskolan eller din undervisningstillståndslärare över erhållen undervisning samt ett intyg över genomförd utbildning för det första körkortet, om det är fråga om ditt första körkort. Om du är minderårig måste du även ha vårdnadshavares samtycke. För att få delta i manöverprovet måste du först ha klarat av teoriprovet. Du kan delta i manöverprovet tidigast när du är 15 år.
Rekommenerar att du tar körlektioner via bilskolan och övar tillräckligt mycket inför hanteringsprovet.
Bilskolan hjälper dig och bokar tider till teori- och hanterinsprovet.

Du kan även ta kontakt med bilskolan så hjälper de dig.
Här hittar du mera info:  https://ajokortti-info.fi/sv/att-skaffa-korkort/att-skaffa-mopedkorkort

En moped kan man köpa från en privat person eller från ett företag, ny eller begagnad utgående från dina behov och hurudan budget du har. Ett nytt fordon försäkras och registreras i regel i bilaffären. Om du köper ett fordon av en återförsäljare som inte registrerar det, kan du göra första registreringen i Traficoms eller ditt försäkringsbolags e-tjänst eller på ett besiktningsställe som utför registreringar .

Om du köper ett begagnat fordon gör så här:

1. Kontrollera fordonets register- och skatteuppgifter samt ägarens identitet före köpet
Köp helst ett fordon endast av den som är upptagen som ägare i registret. Då slipper du problem med äganderätt, trafikförsäkring och fordonsskatt. Som köpare kan du ställa som villkor att säljaren registrerar fordonet i sitt namn innan du köper det.

 2. Kontrollera registeruppgifterna så att fordonet är påställt
Det är förbjudet att köra med ett avställt fordon innan man har gjort en anmälan om påställning. Även om ett fordon har kvar registerskyltarna, kan det ändå vara avställt. Påföljden för att köra med ett avställt fordon är alltid en tilläggsskatt på minst 1000 euro .

 3. Försäkra dig, om att säljaren har gjort en överlåtelseanmälan eller be säljaren om ett giltigt certifikat eller del II
Om säljaren gör en överlåtelseanmälan för dig, behöver du inte nödvändigtvis ett certifikat eller del II för att registrera ägarbytet.

Efter det att säljaren gjort en överlåtelseanmälan kan du se fordonet i e-tjänsten Mina ärenden under dina fordonsuppgifter och du kan överföra fordonet till dig genom att göra ett ägarbyte. Du kan kontrollera uppgiften också genom att kontakta Traficoms rådgivning om registrering.
Ett certifikat är en digital kod som är i kraft i två veckor. Med ett certifikat kan du registrera ett fordon i ditt namn vid Traficoms eller ditt försäkringsbolags e-tjänst, men även genom att besöka ett registreringsställe.
Du kan även registrera fordonet i ditt namn med registreringsbevisets del II, men då måste registreringen utföras vid ett registreringsställe och det kostar mer .

4. Gör alltid upp ett köpe- eller överlåtelsebrev för både dig och säljaren
Du kan använda detta överlåtelsebrev som köpebrev eller bevis på överföring av äganderätten. Spara överlåtelsebrevet i händelse av en konfliktsituation.

5. Teckna en trafikförsäkring och registrera fordonet i ditt namn
För registrering av ett ägarbyte krävs en giltig trafikförsäkring, såvida inte fordonet är avställt. Teckna en trafikförsäkring inom sju dagar efter köpet.

I försäkringsbolagens e-tjänster kan du teckna en försäkring samtidigt som du registrerar ägarbytet.

I Traficoms e-tjänster kan du göra ägarbytet efter att du tecknat en trafikförsäkring.

Mera info och länkar hittar du på
https://www.traficom.fi/sv/transport/vagtrafik/kop-av-nytt-fordon
https://www.traficom.fi/sv/transport/vagtrafik/kop-av-begagnat-fordon

Hoppas det här besvarar några av dina frågor!

Mvh Caroline/Trafikskola Rönn

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hejsan!

Jag tänker ta lättviktarkort i sommar och har lite svårt att hitta rätt sorts kläder för ändamålet. En annan utmaning är att hitta dem i kvinnomodell, plus att jag har en supermoto så skulle ...
Lue lisää

Är det är lagligt att åka två passagerare plus föraren i en liten traktor. Om inte vad är straffet?
Lue lisää

Asså jag har funderat så mycket över mitt mopedkort, asså jag är osäker om jag kommer klara teoriprovet på första gången men jag hoppas det. Har ni något tips om hur man fixar teoriprovet galant och h...
Lue lisää

Hej!
Jag har funderat mycket på att köpa ett nytt fordon. Fordont jag funderar på är en Amica A50. En amica går ungefär max 32km/h. Den drivs av en 50cc motor och har tre hjul. Jag är lite osäkert om ...
Lue lisää