Blir jag utan studiestöd?

23.09.2021
Hej. Jag är rädd att jag blir utan studiestöd nästa månad. En av mina biämneskurser blev uppskjuten på grund av corona. På grund av det blev jag tvungen att ta den som läskurs men jag har den ännu inte klar för det är så jävla tungt. Har bara skrivit halva uppsatsen och har som mål att få den klart nästa vecka men jag är så trött. Den blev inte klar förra läsåret för jag gjorde klart min kandidatavhandling och sen hade jag dessutom en kurs som skjöts upp till juni på grund av corona och då orkade jag inte få klart båda kurserna på sommaren. Behöver verkligen studiestödet men det är tydligen så att man måste få sin kandidatexamen före man får studiestöd för magistersexamen. Så står det på en av kelas frågor och kela tanten sa att jag bara har en stödmånad kvar för kandistudier. Det är denna månad. Dessutom så kommer jag ju inte hinna få studiepoäng och vitsord den här samma månaden om jag skulle lyckas skriva 2000 ord på några dagar. Det är bara den här kursen kvar och så har jag allt som krävs till kandidatstudierna.

Vad ska jag göra? Varför är det så här? jag har inte ens studerat långsamt. Tar flera kurser varje studiemånad. Trögis tröttis
luckan

UngInfo Vastaa

29.09.2021

Hej och tack för din fråga,

Jag ser i kommentarerna att du redan ringt FPA och fått svar på dina funderingar, jättebra! Jag svarar ändå på frågan, så kanske svaret kan vara till hjälp åt andra som befinner sig i samma, eller liknande situation.

Den maximala stödtiden för dina studier bestäms enligt examens omfattning och enligt när du inlett dina studier och eftersom jag inte med säkerhet vet detta så har jag lite svårt att svara på varför din situation är som den är.
Du skriver att du kontaktat FPA och att du fått höra att du just nu har sista stödmånaden för kandidatstudierna på gång. Och precis som du också läst på FPAs FQA sida så kan du få studiestöd för magisterexamen först när du avlagt kandidatexamen.

Om du inte framskrider normalt i dina studier på grund av de undantagsförhållanden som råder på grund av coronaviruset kan utbetalningen av studiestödet upphöra innan du har slutfört alla dina obligatoriska studier. Då finns det möjlighet att ansöka om fortsatt utbetalning med ett meddelande om ändring gällande studiestödet i MittFPA. I ansökan skall du redogöra för hur undantagsförhållandena fördröjde dina studier. Ansökan skriver du fritt formulerat och kom ihåg att skriva att din ansökan gäller studier efter att maximistödtiden för examen i fråga har gått ut. Om FPA inte kan bevilja dig fortsatt utbetalning kan du i sista hand ansöka om grundläggande utkomststöd. Jag skulle råda dig att boka tid hos FPA för betjäning på ett serviceställe eller boka en telefon tid. Då får du hjälp och stöd i hur du kan göra i fortsättningen och de kan hjälpa dig med att t.ex. fylla i nödvändiga ansökningar.

Ha de bra!

Med vänlig hälsning

Mathilda, Unginfo

2 Kommentit

  • Trögis 23/09/2021 3:37pm (9 kuukautta sitten)

    Det står på min kela att jag nog får studiestöd nästa månad men är det meningen att jag ska betala tillbaka det på grund av den här grejen? Jag fattar inte

  • Trögis 27/09/2021 12:36pm (9 kuukautta sitten)

    Hej igen. Jag får nog studiestöd bara jag får min kandiexamen klar i oktober fick jag veta då jag ringde till fpa, och min uppsats lämnar jag in den här veckan.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hej decibel! Jag har en fråga om banken, har ni några tips och sånt om de bästa sätten att gardera sig mot ryska cyberattacker och hackningar på t.ex nätbanker och sådant? Jag vet att det inte är så s...
Lue lisää

Hej!

Påverkar kapitalinkomst arbetslöshetsersättning från tex ytk? Isåfall hur?
Lue lisää

Hej, det är ju så att man från Finland kan få studiestöd om man går på folkhögskola både i inlandet och utlandet. Vad är kriterierna för att det skall klassa som en folkhögskola och man ska få stöd? J...
Lue lisää

He jag undrar hur det lätaste sättet att förtjäna pengar på sommarn är om man bortser sig från sommararbete
Lue lisää