Jag undrar om det finns något bidrag eller någonting man kan få ( förutom kela ) ?
Jag bor med en partner som tjänar väldigt bra, därför får jag inget stöd från kela. Men jag tycker det är så orättvist för jag vill ju inte behöva leva på hans pengar.
Jag jobbar själv 75% på ett äldreboende ( inte närvårdare) så lönen är väldigt dålig. Har försökt få inhopp på Andra ställen men ingen anställer.
Så i stort sett min ekonomi räcker inte till, jag har räkningar som ska betalas, och maten som är väldigt dyr nuförtiden så det lämnar knappt något kvar av min lön till att faktiskt kunna göra något.
Min sambo får ju därav betala det mesta här hemma, och han gillar inte det.
Så jag undrar om jag kan få något ekonomiskt stöd på nått annat sätt än via kela?

Ekonomirådgivare Marina Vastaa
Hej!
Din situation är beklaglig, och jag förstår så väl att det känns olustigt att leva på en annan persons pengar. Vårt system är ändå uppbyggt enligt tanken att de som bor tillsammans formar ett hushåll. Det innebär att för t.ex. bostadsstödets del så ser man till hela hushållets inkomster när ett eventuellt bostadsstöd beräknas. Skulle du vara studerande skulle situationen ändras från och med hösten. Då kommer studerande att få bostadspenning där man endast ser till studerandens ekonomi, inte hela hushållet. Jag väljer att lyfta denna information för dig då jag av din text får intrycket att du inte har behörighet för ditt yrke. Skulle studier vara ett alternativ för att höja dina inkomster på sikt och möjliggöra att du kan arbeta på heltid?
Utöver de stöd man kan få från FPA är det olika stiftelser, föreningar och eventuellt till församlingen via diakonin som man kan vända sig till.
Du nämner också att din sambo inte är nöjd med situationen. Om ni vill ha ett system där var och en lever på sina egna pengar är det värt att fundera på om ni i så fall lever enligt sambons inkomstnivå eller enligt din. Skulle ni ha möjlighet att bo i en förmånligare bostad t.ex? Maten har blivit dyrare, men genom noggrann planering och medvetna val är det möjligt att hålla ner kostnaderna. Detta kräver dock en helhjärtad satsning från er båda, din matbudget behöver sannolikt vara lägre än sambons om ni har skilda ekonomier. Bara ni själva kan avgöra hur ni vill bygga upp en rättvis och hållbar privatekonomi, men det låter som att ni båda behöver diskutera situationen och framtiden noga för att undvika konflikter. Hur man delar upp ekonomiska ansvar i parförhållandet finns det många åsikter och tankar om och för en del kan det upplevas som orättvist att behöva ty sig till sin sambos tillgångar, medan det för andra kan te sig som orättvist att personer som lever tillsammans har olika ekonomiska förutsättningar som leder till att den ena kan unna sig guldkanter i tillvaron och den andra får kämpa i vardagen.
Fundera också på om din situation med låga inkomster är permanent, eller om du ser att situationen kunde förändras till det bättre i framtiden, t.ex. genom studier. Du är också välkommen att ta kontakt med Marthaförbundets rådgivning om du vill se över din situation noggrannare.
Med vänlig hälsning,
Marina Nygård
Ekonomirådgivare
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi