
Seksuaalineuvoja Päivi Vastaa
Hei,
kiitos kysymyksestäsi. Siitä ei käy ilmi, onko teillä ollut läheisyyttä suhteen alussa. Läheisyyden tarve on hyvin yksilöllinen, joillekin se on tärkeää päivittäin ja jotkut taas eivät halua läheisyyttä juuri lainkaan, vaikka ovat suhteessa. Syyt tähän ovat hyvin moninaiset: siihen voivat vaikuttaa lapsuudessa opitut mallit - näytettiinkö omassa perheessä läheisyyttä ja tunteita - koulussa saadut mallit ja kokemukset ja tunnetaidot, eli osaako henkilö ilmaista tunteitaan.
Yksi asiaan vaikuttava seikka on se, mitä läheisyys pitää sisällään. Jos tyttöystäväsi ei jostain syytä halua seksiä tai pysty siihen, hän voi kavahtaa kosketusta, jos hän on tottunut siihen, että se johtaa aina seksiin. Tässä kohtaa on hyvä tiedostaa pyyteettömän kosketuksen merkitys – se tarkoittaa hellää koskettamista, jonka ei ole tarkoitus johtaa mihinkään, vain viestiä vastaanottajalleen turvaa, lämpöä ja läheisyyttä. Tätä kannattaa harjoitella, se on tärkeä taito kaikissa parisuhteissa.
Suhteessa on myös tärkeää keskustella molempien tarpeista, jolloin välillenne voi syntyä ymmärrys tarpeiden erilaisuudesta ja kyky löytää kultainen keskitie, jonka molemmat voivat hyväksyä. Läheisyyden ja seksin tarve on hyvin luonnollinen asia ja on tärkeää lähteä selvittämään sen puuttumisen syytä. Jos olette olleet läheisiä suhteenne alussa, niin pohtikaa yhdessä, mikä on aiheuttanut sen katoamisen. Ei kuitenkaan kannata etsiä toisesta syyllistä vaan kertoa vain siitä, miltä tilanne itsestä tuntuu ja toiveesta saada asiassa aikaan muutos. Läheisyyden tarpeen vaihtelu parisuhteissa on hyvin yleistä, varsinkin kun tulee aika perustaa perhe, ja ensin raskaus ja sitten vauva vie äidin kaiken huomion ja usein jaksamisenkin. Lisäksi suhteessa voi tulla eteen muitakin tilanteita, jolloin kumppani jää vähemmälle huomiolle, esimerkiksi erilaiset sairaudet tai työhön liittyvät ongelmat.
Onkin hyvä opetella puhumaan asiasta avoimesti jo suhteen alussa, niin erilaiset tilanteet voidaan ratkaista ilman ristiriitoja. Se, että tyttöystäväsi ei halua läheisyyttä ei automaattisesti tarkoita sitä, etteikö hänellä edelleen olisi tunteita sinua kohtaan, hän ei tällä hetkellä ehkä vain jaksa tai osaa ilmaista syytä siihen. Jos pystytte puhumalla luomaan ymmärrystä välillenne, tilanne voi korjaantua, kun sen syy selviää.
Terveisin, Päivi
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi