Poikien puheet

21.05.2023
Mitä voisin sanoa pojille, kun jotkut heistä kehuvat koulussa persettäni?
Lila Kaki

Nuorisotiedottaja Lila Vastaa

22.05.2023

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi ja yhteydenotostasi!

Ikävä kuulla, että olet joutunut kokemaan tällaista kouluarjessasi. Kirjoittamasi perusteella tulkitsen, ettei sinusta tunnu kovin hyvältä, kun jotkut pojista kehuvat takapuoltasi koulussa. Voin hyvin ymmärtää, että tällainen takapuolen kehuminen voi tuntua inhottavalta, epämukavalta ja häiritsevältä. Toisen kehoa ei ole sopivaa kommentoida, vaikka kyseessä olisikin kehu, sillä emme voi koskaan olla varmoja siitä, miten kehun saaja sen ottaa. Kehoa ei saisi syyllistyä kommentoimaan negatiivisessa muttei positiivisessakaan mielessä varsinkaan siinä tapauksessa, jos toista ei tunne kovinkaan hyvin. Parhaat ystävät tai romanttiset kumppanit voivat kommentoida toistensa kehoja, mutta silloinkin on hyvä muistaa, että se mikä itsestä voisi tuntua kivalta kehulta ei välttämättä tunnu siltä toisesta.

Kuvailemassasi tilanteessa on parasta olla rehellinen ja kertoa miltä itsestä tuntuu ja pyytää poikia lopettamaan esimerkiksi sanomalla ”Minulle tulee epämukava olo, kun sanot noin. Voitko lopettaa.” tai ”Lopeta, tämä ei tunnu minusta hyvältä”. On hyvä ilmaista asia napakasti, jotta kehun antajalle tulee selväksi se, ettei heidän sanomisensa ollut ok.

Mikäli asian ääneen sanominen tuntuu sinusta liian isolta kynnykseltä tai sinusta tuntuu, ettei sinua oteta tosissaan, on asiasta hyvä kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle. Voit kertoa esimerkiksi opettajalle, opinto-ohjaajalle, kuraattorille, nuorisotyöntekijälle tai kelle vaan aikuiselle, jonka seurassa sinulla on turvallinen olo. Tärkeintä on, ettet jää tämän asian kanssa yksin. Tämä ei ole sinun syysi, vastuu tapahtuneesta on niillä, jotka häiritseviä kehuja sinulle huutelevat.

Poikien käytös ei ole hyväksyttävää ja siihen täytyy saada loppu. Takapuolen kommentoiminen, vaikkakin kehun muodossa, ei kuulu kouluun ja mikäli tällainen kommentointi on jatkunut pidemmän aikaa täyttää poikien käytös myös kiusaamisen kriteerit. Tämän vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että kerrot tapahtuneesta jollekin aikuiselle, jotta he voivat auttaa sinua.

Toivotan sinulle voimia tuleviin keskusteluihin ja erittäin hyvää kevättä!

Halit, Lila

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hur kan man få större bröst?
Lue lisää

Moi oon 13vuotias ja sormitin kulmakarva veitsen sillä päällä missä ei ole terää ja nyt mun valkovuoto on ruskeaa ja maistuu raudalle ja mulla ei oo siis alkanu menkkoi viel eikö mulla oo pimppikarvoi...
Lue lisää

Hei! Miltä alapään pitäisi tuoksua? Minulla ei ole mitään kutinaa tai kirvelyä mutta ei alapää miltään hyvältä tuoksu vaikka pesen säännöllisesti.
Lue lisää

Mietityttää eka kerta pojan kanssa. Tuleehan pylly puhtaaksi normaalilla vesi ja saippuapesulla, että sitä voi nuolla turvallisesti ja että voisin nauttia siitä pelkäämättä, etten ole puhdas. En tiedä...
Lue lisää