Orgasmi

28.07.2023
Onko mahdollista kuvailla miltä orgasmi tuntuu? Itse en ole koskaan saanut sitä. Miksi kaikki ei saa orgasmia?
paivi.tuomisto

Seksuaalineuvoja Päivi Vastaa

01.08.2023

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä, asia askarruttaa varmaan monta muutakin.  Siihen ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta, vaan orgasmin kokeminen on aina hyvin yksilöllistä ja siihen on monia vaikuttavia tekijöitä. Yhteistä orgasmeille on se, että niitä edeltää seksuaalinen kiihottuminen ja että ne tuntuvat hyvältä. Keho on ennen orgasmia usein jännittyneessäkin tilassa, ja orgasmi vapauttaa runsaasti kehoa rentouttavia mielihyvähormoneja. Joku on verrannut orgasmia ihanaan aivastukseen, jonka on tuntenut olevan tulossa, ja joka sitten tapahtuu tuoden suurta nautintoa ja tyydytystä. Toinen puhuu kihelmöivästä hurmiosta, jota ei voi hallita, vaan jolle on antauduttava täysin estottomasti. Joku voi verrata orgasmia kovaan makeiseen, jota imeskellään, ja yhtäkkiä sen keskustassa maku purkautuu. Yleensä orgasmin ajatellaan olevan lyhytkestoinen, mutta se saattaa jatkua jonkin aikaa, sekä mies- että naiskehollisilla. On myös hyvä tiedostaa, ettei miehen ejakulaatio aina ole sama kuin orgasmi, vaan ne ovat kaksi eri asiaa. Usein ne vain tapahtuvat yhtä aikaa.

Orgasmi voi olla intensiteetiltään vaihteleva, joskus se voi tuntua vain pienenä pyrähdyksenä ja toisinaan taas kehoa ravisuttavana maanjäristyksenä, ja välille jaa monia eri variantteja. Orgasmin voi saada myös muulloinkin kuin seksin aikana – joillakin siihen voi johtaa esimerkiksi kiihottavat ajatukset tai tilanne tai vaikkapa rintojen tai muun erogeenisen alueen hyväily. Orgasmin kokeminen vaihtelee paitsi henkilöiden välillä myös samalla henkilöllä eri aikoina ja eri tilanteissa. Herkkä mekanismi on altis häiriötekijöille, ja jos rentoutuminen jostain syystä on hankalaa, voi myös orgasmin saaminen olla vaikeaa.

Monet naiset eivät koe ensimmäistä orgasmiaan yhdynnässä, koska useimmiten he tarvitsevat siihen myös klitoriksen stimulaatiota. Se voi tavallisessa penis vaginaan -yhdynnässä jäädä vähemmälle huomiolle, ja olisikin aina tärkeää huolehtia riittävästä esileikistä, jonka aikana sukuelimet saavat mahdollisuuden kiihottua ja paisua, mikä valmistelee kehoa yhdyntään. Esileikissä on hyvä tutustua vuorovaikutuksessa toistensa kehoihin ja oppia siten tietämään, mikä tuntuu hyvältä ja kiihottavalta. Asiaa voi tutkia myös omin päin, ja masturbointi onkin suositeltavaa, jotta opit tuntemaan oman kehosi ja sen tarpeet. Siten tiedät, miten reagoit hyväilyyn ja osaat ohjata myös kumppaniasi. Seksistä on hyvä voida puhua täysin avoimesti, koska me emme osaa lukea toistemme ajatuksia emmekä tiedä, mikä kulloinkin tuntuu parhaimmalta. Vanhan käsityksen mukaan naisen klitoris oli vain vaginan etuosassa erottuva pieni nyppy, mutta itse asiassa nyppy on vain klitoriksen näkyvä pää. Suurin osa klitoriksen paisuvaiskudoksesta on ihon alla vaginan ympärillä, ja sen stimulointi on monta kertaa nautinnon ja kiihottumisen edellytys. Valitse hetki, jolloin tiedät saavasi olla rauhassa, ja ota selvää, millainen kosketus tuntuu sinusta hyvältä. Apuna voit käyttää erilaisia seksileluja, joita voi ostaa esimerkiksi kotimaisista verkkokaupoista, sekä eroottisia videoita ja kirjoituksia, jotka voivat auttaa sinua kiihottumaan.

Seksikokemukseen vaikuttavat myös ajatukset ja tunteet. Keskinäinen luottamus, lämpö, ihastuminen ja rakastuminen ovat seksiä edesauttavia tekijöitä. On tärkeää kuunnella koko ajan toinen toistaan, ja tehdä vain asioita, jotka ovat molempien mielestä ok.

Melkein kaikki naiset voivat oppia saamaan orgasmin, ensin oman käden kautta ja sen jälkeen muiden kanssa. Joillakin harvoilla voi olla sairaudesta tai rakenteellisesta poikkeavuudesta johtuva este orgasmin kokemiselle, ja tällöin asia on selvitettävä lääkärissä.

Toivottavasti sait vastauksesta apua :)

Terveisin
Päivi

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

voiko kumihanskaa käyttää kondoomina?
Lue lisää

Voiko itsetyydytyksessä käyttää kumihanskoja? Mitä kaikkea kumihanskat kädessä vois tehdä, haluaisin jotakin uutta itsetyydytykseen
Lue lisää

Moikka, onko teillä antaa vinkkejä miten voisin saada orgasmin ilman kosketusta? Haluisin saada orgasmin ilman mitään fyysistä kontaktia.
Lue lisää

Siis mikä on ikäraja seksin harrastamiseen täällä suomessa. Jos ikäraja on 14 tai jopa 16 niin mä en ymmärrä miten ihmiset sitä voi harrastaa siinä ijässä. Siis mä en ite oo ollu suhteessa ja en aijo ...
Lue lisää