12.02.2024
Hur får man adhd diagnos i Finland. Jag är 20 år och tror att jag har adhd/add och skulle vilja ta reda på om jag har det och vad jag behöver göra. Kostar det eller är det gratis att undersöka hos t.ex. en läkare?
Är inte studerande.
S.S
UngInfo
Vastaa
Om UngInfo:
Luckan UngInfo
Luckan UngInfo innehåller bland annat en svenskspråkig ungdomsinformations- och rådgivningstjänst för unga i Nyland och Åboland och drivs av Föreningen Luckan r.f. Verksamheten riktar sig i huvudsak till svenskspråkiga ungdomar i åldern 13-29 och personer som arbetar inom ungdomssektorn. Ungdomsakademin erbjuder individuell handledning, ordnar evenemang, seminarier och kompetenshöjande kurser för unga, föreläser och drar verkstäder i skolor samt arrangerar fortbildningar för personal inom ungdomssektorn. Ungdomsakademin ansvarar även för chatten Ärligt talat.
Luckans ungdomsverksamhet
Luckan finns på tolv orter i Finland, och på 5 orter finns det personal för ungdomsverksamhet. Vi samarbetar med Decibel kring Våga Fråga-tjänsten, och erbjuder en chat som är öppen tre kvällar i veckan, med psykolog och andra sakkunniga. Utöver det ger vi personlig handledning, arrangerar evenemang för unga och fortbildning för professionella som arbetar med unga. Vi erbjuder också högstadier och andra stadiet föreläsningar och workshoppar. Luckan har i samarbete med Folkhälsans Förbund status som kompetenscenter 2018-2019 med IRV-tjänster och ungdomsarbete på webben som ansvarsområde.
14.02.2024
Hej!
För att få en ADHD/ADD-diagnos, är man tvungen att genomgå en utredning, och symtomen skall ha funnits redan från barndomen. Utredning utförs oftast av psykolog (i vissa fall psykiatrisk sjuksköterska) och kräver några timmar av din tid. Om du går via den allmänna hälsovården, ska det inte kosta någonting, men det kan finnas en del kö för att komma vidare. Alternativt kan man göra det privat då man kommer igång snabbare, men det blir genast dyrare.
Det första steget, om du vill gå via allmänna hälsovården, är att kontakta läkare via hälsostationen i ditt välfärdssområde och boka in en tid. Läkaren gör ofta en så kallad screening och du får berätta om din situation och upplevelse. Läkaren kan sedan skriva vidare en remiss för ADHD-utredning, ofta inom den neuropsykiatriska enheten. Utredningen görs av psykolog och går ut både på intervjuer, formulär och uppgifter. I många fall intervjuas även en närstående. Då utredningen är klar får du ett utlåtande av psykologen och sedan en diagnos baserad på den av läkaren. I det avslutande samtalet får du även råd och vägledning vidare i hurudan form av stöd, rehabilitering och potentiell medicinering du kan ha möjlighet till och nytta av i just ditt fall.
Psykolog Helena
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi