Jos luen pelkkää filosofiaa ja haluan filosofian alalle, ei kai minun pidä valmistautuessa lukea mitään uskontoa tai historiaa. Ja jos osaan filosofian osan kokonaan, mutta yhteinen osio on outo ja vaikea, enkä pääse kokeesta läpi sen takia. ...

Nuortenlinkki Vastaa
Hei, ja kiitos viestistäsi!
Onpa hyvä, että otit yhteyttä, sillä valintakokeet voivat olla välillä tosi hämmentäviä.
Mitä valintakokeen yhteinen osio tarkoittaa?
Vuodesta 2025 alkaen yliopistojen valintakokeet uudistuvat, ja käytössä on yhdeksän kansallista valintakoetta, joilla voi hakea useille eri koulutusaloille ja yliopistoihin. Valintakoe H on yksi näistä, ja se kattaa alat kuten filosofia, historia, kulttuurien tutkimus, taiteiden tutkimus ja teologia. Kokeessa on kaikille hakijoille yhteinen osio, joka kestää kaksi tuntia. Tämä osio mittaa yleisiä akateemisia taitoja, kuten loogista päättelykykyä, luetun ymmärtämistä ja ongelmanratkaisutaitoja, jotka ovat tärkeitä kaikilla näillä aloilla.
Miten siihen voi harjoitella?
Paras tapa valmistautua yhteiseen osioon on harjoitella esimerkiksi luetun ymmärtämistä ja päättelytehtäviä. Monet yliopistot tai muut tahot saattavat tarjota vanhoja valintakoetehtäviä tai mallitehtäviä, joita kannattaa etsiä ja tehdä. Myös netistä löytyy erilaisia harjoituksia, kuten loogisia päättelypulmia ja tekstin ymmärtämistehtäviä, jotka voivat olla hyödyllisiä. Esimerkiksi seuraavista linkeistä voi löytää lisätietoa ja vinkkejä:
Valmennuskeskus – Valintakokeet 2025
Yliopistovalinnat.fi – Valintakoe H
Onko se vaikea?
Vaikeustaso riippuu omista vahvuuksista. Jos olet tottunut käyttämään kriittistä ajattelua ja ratkomaan ongelmia, yhteinen osio ei välttämättä tunnu kovin vaikealta. Harjoittelu auttaa kuitenkin aina.
Pitääkö minun lukea uskontoa tai historiaa, jos haluan filosofian alalle?
Ei tarvitse! Filosofian alalle haettaessa sinun kannattaa keskittyä valintakokeen filosofian osioon. Yhteinen osio ei mittaa erityisesti uskonnon tai historian tietämystä, vaan yleisiä taitoja, joten voit rauhassa keskittyä filosofian lukemiseen.
Entä jos osaan hyvin filosofian, mutta yhteinen osio tuntuu vaikealta?
Yhteinen osio on vain yksi osa kokeesta. Usein valintakokeissa pisteitä saa kokonaisuudesta, ja jos pärjäät hyvin filosofian osassa, se voi kompensoida mahdollista vaikeutta yhteisessä osiossa. Harjoittelemalla saat kuitenkin varmuutta myös siihen!
Suosittelen myös keskustelemaan asiasta opinto-ohjaajasi kanssa, joka osaa varmasti neuvoa lisää ja auttaa löytämään oikeat harjoitusmateriaalit.
Tsemppiä valintakokeisiin, ja muistathan myös pitää taukoja ja huolehtia hyvinvoinnistasi.
Camilla Metsäranta
Neuvontapalvelun vastaaja
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi