Olen murheellinen veljestäni :(

31.12.2012
moikka! olen 13 vuotta vanha tyttö ja täytän pian 14. mulla on isovei joka on vähän aikaa sitten täyttänyt 15 vuotta ja on kankkinut mopokortin ja luulee nyyt saavan tehdä juuri mitä haluaa. meillä on muutama sääntöä kotona joita on todella helppo noudattaa mutta isoveljeni ei noudata niitä ollenkaan kuten että arkipäivisin pitää olla kl. 9 kotona, ja viikonloppuisin kl. puoli 12 illalla. se ei noudata esim. niitä ollenkaan!!! sitten ku äiti mikään muu ei auta niin äiti antaa rangaistuksen esim. että mopon avaimet on äidillä viikon ajan, niin sitte mun veli vaan alkaa eka huutamaan ja riitelemään äidin kanssa ja sitten alkaa kiristämään äitiä sillä että se ei esim. syö viikkoon tai että se tupakoi kunnes saa sen (niinkuin se onkin jo tehnyt) ja sitten äiti vaatii siltä että se noudatta niitä sääntöja joita on annettu , ja se lupaa, ja äiti antaa takas avaimet mutta kuitenkin pettää jälleen lupauksensa. se kutsuu äitiä bitchiksi ja sanoo vaan että se saa tehä niinku just itte haluaa vaikka se on alaikänen.. -_- on inhottavaa olla kotona ku äiti ja se riitelee. ja sitten vielä lisäks se pyytää koko ajan lisää rahaa tai ostamaan jotain kallista mutta ei voida ostaa/ antaa sille rahaa koska meillä ei ole varaa :'( me ollaan tosi köyhii... ja mulla on huono olo ku mun isoveli käyttäytyy tolla lailla... ja sitten se haukkuu äitiä.. ja äiti kin on tosi huolissaan... ja mun isäpuoli ei voi sille tehdä myöskään mitään...
Olen rukoillut jopa taivaan isälle että se auttais mua/meitä tässä tilanteessa, ku on niin hirveen paljon muitakin huoli koko ajan... esim. raha pula. oisko mitään ideoita mitä vois yrittää tehdä muuta ku että laittaa sitä lasten kotiin? :'(

Murheellinen tyttö :'(
18.10.2013

Hei Murheellinen tyttö!

Ikävää, että teillä on niin rankkaa veljesi käytöksen takia. :( Voin kuvitella, että tilanteen sivusta seuraaminen ja kuunteleminen, kun hän haukkuu ja loukkaa äitiäsi voi olla todella raskasta. Veljelläsi on selvästi jonkinlainen kapinavaihe elämässään ja hän ehkä yrittää kokeilla omia ja vanhempienne rajoja. On kuitenkin väärin, että koko perheenne joutuu kärsimään hänen käytöksestään.

Teidän tapauksessanne voisi olla syytä kääntyä kuntanne perheneuvolan puoleen. Perheneuvola on erikoistunut perheenjäsenten välisien suhteiden korjaamiseen ja ongelmiin ja heillä on keinot auttaa tällaisissa tilanteissa. Äitisi ei kuulu/tarvitse käydä läpi ja taistella tilanteessa yksin, eikä avun pyytäminen kaikkien hyvinvoinnin hyväksi todellakaan ole mikään häpeä. Lisäksi tilanteeseen ja veljesi käyttäytymiseen olisi hyvä tarttua ennen kuin se pahenee entisestään. Perheneuvolan palvelut ovat ilmaisia ja sinne voi tilata ajan puhelinaikana joko kanslistin kautta tai suoraan. Katso kuntasi yhteystiedot ja perheneuvolan puhelinajat tästä: http://www.korsholm.fi/fi/document.aspx?docID=1442. Puhu perheneuvolaan yhteydenottamisesta äitisi kanssa ja sano, että sinäkin olet huolissasi veljesi käyttäytymisestä.

Voimia ja jaksamista sinulle ja koko perheellesi, toivottavasti tartutte ongelmaan ja otatte yhteyttä perheneuvolaan ja että sitä kautta saisitte ratkaisun ja rauhan "ongelmaanne".

Halauksin nuorisotiedottaja Lena

P.s. Olemme lähettäneet kysymyksesi eteenpäin myös kuraattori-Inkulle. Lisään hänen vastauksensa tähän niin pian kuin saan sen.

Tässä hänen vastauksensa:

On tosi ikävää, että joudut murehtimaan veljesi valintoja ja tekemisiä. Toisaalta sinun pitäisi pystyä keskittymään omaan elämääsi riittävästi. Toivottavasti sinulla on hyviä kavereita ja harrastuksia, asioita joista nautit ja joiden äärelle voit joskus vähän paetakin turhautumista kotitilanteeseen.

Yksi vaihtoehto olisi, että seuraavan kerran, kun veljesi ja sinun välillä on hyvä ja rauhallinen hetki, kertoisit miten hänen käytöksensä vaikuttaa sinuun. Et alkaisi tapella tai puolustaa äitiäsi, vaan kaikessa rauhassa kertoisit, miksi sinua hänen käytöksensä ahdistaa ja että olet huolissasi. Sillä voisi olla merkitystä veljellesi.

Voit myös käydä puhumassa koulusi kuraattorille, terveydenhoitajalle tai muulle luotettavalle aikuiselle, että miten he voisivat auttaa sinua, perhettäsi tai veljeäsi, että ristiriidat ja rajattomuus kotona helpottaisivat. Te ette ole ainoa perhe, jossa murrosikäinen lapsi kapinoi vahvasti ja aina silloin tällöin on järkevää turvautua myös ulkopuoliseen apuun. Myös lastensuojelun perhetyö voi olla avuksi, jos veljesi ei rauhotu ollenkaan ja jatkaa vain samalla tavalla eteenpäin, ilman sinun tai perheesi sääntöjen kunnioittamista. Lastensuojelun puoleen voit kääntyä esim. äitisi kanssa yhdessä tai sitten keskustelemalla ensin koulusi kuraattorin kanssa, jos teillä kuraattori on koulussa.

On hyvä, jos rukoileminen auttaa sinua. Rukous on auttanut monia vaikeissa elämäntilanteissa. Kuitenkin olisi tärkeää, että voisit keskustella asiasta luotettavien aikuisten kanssa ja etsiä neuvoja päästä tilanteessa eteenpäin. Myös taloushuolissa voi sos.toimi auttaa ja samoin kirkon diakoniatyö, jos tuntuu, että on vaikeaa selvitä laskuista ja niin edelleen. www.mustasaarensuomalainenseurakunta.fi sivuilta löydät diakoniatyöntekijän yhteystiedot, mutta keskustele äidin kanssa ensin ennen kuin otatte sinne tarpeen vaatiessa yhteyttä. Sieltä voitte saada ruoka-apua tai taloudellista apua.

Vaasassa on my s perheneuvola, josta saa apua perheen vaikeissa tilanteissa. Käy katsastamassa tästä osoitteesta http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Sosiaali_ja_terveys/Lapset__nuoret_ja_perheet_/Perheneuvola Uskon, että sieltäkin teidän perhe voisi saada tarvittavaa apua. Ja jos uskaltaudut/uskaltaudutte hakemaan apua perheen tilanteeseen, ei sinun tarvitse pelätä, että veljesi samantien lähetetään lastenkotiin. Nykyisin lain mukaisesti pitää ensin tarjota avohuollon tukitoimia eli palveluita ja apua teille kotiin. Sitten, jos se ei riitä, lapsi voidaan sijoittaa kodin ulkopuolelle.

Rohkeasti vain etsimään apua, jos tilanne ei rauhoitu veljesi kohdalla.

Paljon voimia sinulle ja aurinkoisia kevätpäiviä,

Inkku-kuraattori Pietarsaaresta

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Olen kohta 15v ja olen elänyt aina äitini kanssa. Tämän vuoden aikana äitistä on tullut outo. Hän on alkanut olemaan ilkeä ja hiljainen. Minun äitini joka on porukan ilo ja pelle on nyt todella maassa...
Lue lisää

Äitini on todella ilkeä ilman syytä. En ole ainoa joka hänestä ei tykkää. Pelkään äitiäni Aina kun on vihainen. Hän ei ole myöskään huolehtivainen tai mukava.
Lue lisää

onko ok harrastaa yhdyntää mummon kanssa? ps harrastin jo :)
Lue lisää

Minun vanhempani eivät mitenkään voi pysyä sovussa enkä tiedä enään mitä tehdä
Lue lisää