Miten kannabis vaikuttaa?

27.08.2019

Sitä miten ihminen reagoi kannabikseen, on vaikea ennustaa. Ei ole takeita siitä, että henkilö voi tietyllä tavalla, kukaan ei voi luvata toiselle että hän alkaa voimaan jollain tietyllä tavalla! Tunne, joka on juuri ennen kannabiksen polttamista voimistuu yleensä, joten jos on esimerkiksi surullinen, kannabis tekee olon entistäkin alakuloisemmaksi. Jos henkilö on muuten hyvällä tuulella, hänestä voi olon rentoutuessa tulla samanaikaisesti sekä hihittelevä että puhelias. Kannabiksella kuten myös muilla huumeilla voi myös olla psykoaktiivinen teho -se tarkoittaa sitä että vaikutus on psyykkinen.

Kannabis vaikuttaa ennen kaikkea aivoihin ja ajatteluun. Jotkut asiat, joita voi kokea jos käyttää kannabista usein ovat muistihäiriöt, uusien asioiden oppimisen vaikeudet, keskittymisongelmat ja ahdistuneisuuden tunteet. Kannabiksen polttaminen voi myös aiheuttaa ahdistusta, sekavuutta, huonontunutta motoriikkaa ja harhakuvia (paranoiaa).

Yksi kannabiksen ongelmista on, että sitä käyttävä henkilö ei välttämättä itse huomaa, että hän on muuttunut. Kannabiksen väärinkäyttöä on verrattu istumiseen huoneessa, jossa valo pimenee aavistuksen verran koko ajan, niin ettei henkilö huomaa hämärtymistä itse. Hän havahtuu asiaan vasta sitten kun joku tulee huoneeseen ja kysyy miksi hän on himmentänyt valon.

Hyvä tapa huomata, että on riippuvainen tai alkanut väärinkäyttää on, että ympärillä olevat ihmiset kyseenalaistavat tekojasi.

Teksti: Cannabisnätverket Finland rf.

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Lähteet: Andersson Amelie Cannabis – en olycklig kärlekshistoria Karavan Förlag, 2014 Hakkarainen Pekka, Perälä Jussi, Metso Leena, Kukka Pukkaa: kannabiksen kotikasvatus Suomessa Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos 2011 Narkotika – en miljökatastrof Göteborg 2014 Lundqvist, Thomas&Ericsson, Dan Vägen ut ur Haschmissbruket. Studentlitteratur, Lund 1988 Lundqvist, Thomas Spice Spice med syntetiska cannabinoider/CB1 agonister ett kemiskt experiment på ungdomar. Av Thomas Lundqvist leg. psykolog & docent i psykologi. 2012 Drugnews.com och Mills Evan, Energy upp in smoke: The Carbon Footprint of Indoor Cannabis Production (2011)http://www.countthecosts.org/sites/default/files/Energy-Up-In-Smoke.pdf www.can.se www.cannabishjalpen.se Kannabiksen käyttö Suomessa 2014 Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos Olsson, Pelle 8 myter om Cannabis www.pelleolsson.se Jonathan Schettino, Fabian Leuschner, Lorenz Kasten and Peter Tossmann (Delphi Institute, Berlin, Germany) Eva Hoch (Department of Addiction Research and Addictive Behaviours, Central Institute of Mental Health, Mannheim, Germany) Treatment of Cannabis related disorders in Europe 2015 EMDCCA www.cannabisnatverketfinland.fi

Back