Eri syömishäiriöt

23.10.2019

Anoreksia

Tavallisin oire anoreksian (anorexia nervosa) varhaisessa vaiheessa on, että sairastunut alkaa syödä vähemmän ja kontrolloida painoaan.  

Muita oireita: painon lasku, ahdistus, syömisen vaikeus, kuukautisten loppuminen, keskittymiskyvyn huononeminen ja pakonomainen liikunta, jolla ahdistusta kontrolloidaan ja painoa säädellään.

Bulimia

Bulimialle (bulimia nervosa) ominaista on, että henkilö menettää kontrollin syömisestään ja siitä, miten paljon on tarpeen syödä. Hän ahmii ja saa ahmimisesta syyllisyyden tunteita. Bulimiaa sairastavalle voi myös vain voileivän tai keksin syöminen tuntua ahmimiselta. Ahmimisen jälkeen keho halutaan tyhjentää ruoasta esimerkiksi oksentamalla, ottamalla ulostuslääkkeitä, paastoamalla tai liikkumalla liikaa.

Muita oireita ovat ahdistus, korvasylkirauhasten turvotus, silmien verisuonten katkeilu, kuumeilu, vatsakipu, yleinen jaksamattomuus, rytmihäiriöt, hammaskiilteen vauriot ja ruoansulatuselimistön vaivat.

Ahmintahäiriö (Binge Eating Disorder, BED)

BED on toinen ahmimishäiriö, mutta siinä elimistöä ei tyhjennetä kaikesta syödystä ruoasta. Sen sijaan sairastunut voi olla hyvin ylipainoinen ja joskus jopa sairaalloisen tai hengenvaarallisen ylipainoinen.

Sairaus aiheuttaa usein voimakasta häpeää ja ahdistusta. Sairastuneille on kuitenkin olemassa hyviä hoitoja, joilla heitä autetaan saamaan syömiskontrolli takaisin.

Epätyypillinen syömishäiriö (EDNOS)

Epätyypillinen syömishäiriö on tai voi olla eri syömishäiriöiden oireiden sekoitus. Jos sairastuneella on anoreksian oireita mutta ei diagnoosin edellyttämää painon laskua, voi diagnoosiksi saada epätyypillisen syömishäiriön.

Muita oireita: jatkuva ruoan ajatteleminen, negatiivinen tunnesuhde ruokaan/syömiseen, syömiskäyttäytymisen vaihtelut paastoamisen, ahmimisen ja normaalin syömisen välillä (voi olla myös samoja oireita kuin anoreksiassa, bulimiassa ja ahmintahäiriössä).

Teksti: Liselott Nyström ja Ida Sundqvist, nuorisotiedottaja

Tarkastus: Ira Zetterborg ja Julia Backman

Käännös: Mustasaaren kunta

Lähteet: https://www.syomishairiokeskus.fi/uusi/sv/vad-ar-atstorningar/

Back