Seksuaalinen hyväksikäyttö

02.01.2019

Määritelmän seksuaalinen hyväksikäyttö alle mahtuu paljon erilaisia asioita. Kohdassa ikärajat ja lakipykälät kerrotaan aika kattavasti siitä mitkä ikärajat ja minkälaiset suhteet ihmisten välillä pätee, mutta mitkä teot oikeastaan ovat seksuaalista hyväksikäyttöä?

Seksin pitäisi aina, kaikissa muodoissa, olla vapaaehtoista ja perustua luottamukselle, nautinnolle, turvallisuudelle ja kommunikaatiolle. Kaikenlaisen seksin pitäisi aina rakentua toisen ja omien rajojen kunnioittamiselle. Kun niin EI tapahdu, ja kun rikkoo toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta, syyllistyy rikokseen.

Seksuaalisiin tekoihin kuuluu monia eri asioita, mutta jotta sinä lukijana saisit suurpiirteisen kuvan siitä mitä kaikkea niihin voi kuulua, annamme joitain esimerkkejä:

  • Toisen pussaaminen, suuteleminen, toisen kanssa muhinoiminen, suun tai muiden kehon osien koskettaminen seksuaalisella tavalla.
  • Toisen kehon seksuaalinen hyväileminen, erityisesti sukuelimistä tai niiden lähettyviltä ei ystävällisellä ja platonisella tavalla.
  • Seksistä tai seksiin liittyvistä asioista puhuminen, seksuaalisten eleiden tai ehdotusten tekeminen.
  • Pyytää, houkutella, jankuttaa tai yrittää ylipuhua toinen henkilö esimerkiksi näyttäytymään alasti.
  • Hyväileminen, suuseksi, emätinseksi, anaaliseksi.
  • Itsensä koskettaminen seksuaalisella tavalla, sukuelimien näyttäminen tai itsensä tyydyttäminen toisen henkilön edessä.

Jos seksuaalinen teko ei ole toivottu, se voi olosuhteista riippuen olla rikos. Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden perusteella, ”vastaanottaja” on aina se joka päättää. Kenenkään ei koskaan tarvitse ottaa vastaan seksuaalisia tekoja oman halun vastaisesti, ei ole olemassa tekosyitä, jotka oikeuttaisivat sellaiset seksuaaliseet teot.

Pakottaminen seksuaaliseen tekoon

Rikoslaissa sanotaan, ettei ketään saa pakottaa seksuaaliseen tekoon (Rikoslaki 20 luku 4 §). Raiskauksen lisäksi tähän kuuluvat seksuaaliseen tekoon pakottaminen, tekoon houkuttaminen tai teon tekeminen, esimerkiksi itsensä tyydyttäminen toisen edessä. Toisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaaminen on rikos.

Seksuaalinen ahdistelu

Pykälä seksuaalisesta ahdistelusta sanoo, ettei ketään saa koskettaa toista sellaisella seksuaalisella tavalla joka loukkaa hänen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei ketään saa ”hiplata” – ei kosketella rintoja tai läpsäistä takapuolta eikä koskettaa toista haarojen välistä toisen tahtomatta.

Seksuaalisen teon tekijä on aina se, joka kantaa vastuun teosta.

Se tarkoittaa sitä, että se joka altistuu teolle voi olla sekä halukas että haluton, se voi tapahtua vapaaehtoisesti tai pakon alla, ”rakkaudesta” tai väkivallalla. Se, joka teon tekee on vastuussa siitä, ettei se vahingoita tai loukkaa vastaanottajaa -ja silloin pätevät myös ikärajat. Alle 16-vuotias ei esimerkiksi  kehitystasonsa, elämänkokemuksensa tai kypsyytensä vuoksi itse osaa arvioida onko  suhde  hyvä ja tasa-arvoinen.  Henkiset vahingot, kuten katumus tai epävarmuus, voi jatkossa ohjata henkilön elämää ja tulla esiin vasta paljon myöhemmin. Aikuisen vastuu ei vähene vaikka nuori olisi itse tehnyt aloitteen, olisi rakastunut tai seksuaalisesti kiihottunut, eikä vaikkei hän olisi tietänyt nuoren todellista ikää.

Teksti: Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström, Jenny Hjulfors och Ida-Maria Sundqvist samt hälsovårdare - sexualrådgivare Teresa Backas

Käännös: Jenny Hjulfors och Hannele Pelli (till finska)

Back