Ammattikorkeakoulut ja yliopisto

24.09.2018

Ammattikorkeakoulut

Ammattikorkeakouluissa annetaan käytännön ammattiin painottuvaa korkeakouluopetusta. Opinnot ovat yliopisto-opintoihin verrattuna käytännönläheisempiä. Ammattikorkeakoulut suunnittelevat itse koulutusohjelmien sisällön. Samannimisen koulutusohjelman opintokokonaisuudet ja -jaksot saattavat vaihdella eri ammattikorkeakouluissa.

Ammattikorkeakoulua voivat käydä sekä nuoret että aikuiset. Aikuiset voivat osallistua nuorille tarkoitettuihin koulutusohjelmiin, mutta heille on tarjolla myös omia koulutusvaihtoehtoja, joissa he voivat opiskella joustavasti esimerkiksi töiden ohessa. Ammattikorkeakoulussa suoritettavat tutkinnot ovat ammattikorkeakoulututkinto ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

Voit lukea lisää ammattikorkeakouluopinnoista Opintoluotsin verkkosivuilta

Yliopisto

Yliopistossa voi suorittaa joko alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatintutkinnon) tai ylemmän korkeakoulututkinnon (maisterintutkinnon). Valintakokeessa opiskelijoiden oletetaan suorittavan sekä alempi että korkeampi tutkinto. Opiskelija voi kuitenkin halutessaan suorittaa vain alemman korkeakoulututkinnon. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaminen kestää keskimäärin noin 5 vuotta ja alemman noin 3 vuotta.

Akateeminen tutkinto koostuu yleensä pääaineen ja sivuaineiden opinnoista. Opintoihin sisältyy myös äidinkielen ja toisen kotimaisen kielen opintoja, vähintään yhden vieraan kielen opintoja sekä harjoittelujakso. Jotkut koulutusohjelmat ovat poikkitieteellisiä tai ammattiin suuntautuvia. Lisätietoja akateemisten opintojen sisällöstä löytyy yliopistojen verkkosivuilta.

Voit lukea lisää yliopisto-opinnoista Opintoluotsin verkkosivuilta

Avoin yliopisto-opetus

Avoin yliopisto-opetus vastaa yliopistoissa annettavaa perusopetusta ja se on tarkoitettu kaikille kansalaisille. Opetus on avointa kaikille iästä ja koulutustaustasta riippumatta.

Avoimessa yliopistossa voi opiskella eri syistä:

  • mielenkiinnosta tai yleissivistyksen vuoksi
  • tutustuakseen yliopisto-opintoihin ja eri oppiaineisiin
  • tutkintotavoitteisesti liittämällä opinnot myöhemmin osaksi yliopistotutkintoa tai hakeutua tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylän kautta
  • parantaakseen ammatillisia valmiuksiaan.

Opetusta järjestetään lähes kaikilla koulutusaloilla, joista suosituimpia ovat pedagogiset, humanistiset ja yhteiskunnalliset tieteenalat. Suurin osa koulutustarjonnasta on eri oppiaineiden perusopintoja, mutta monissa aineissa tarjotaan myös jatko-opintoja. Lisäksi tarjolla on yleisopintoja ja kieliopintoja sekä opintoja tukevia kursseja.

Avointa yliopisto-opetusta annetaan lähes kaikissa yliopistoissa. Lisäksi sitä järjestetään yliopistojen yhteistyöoppilaitoksissa kuten kansalais- ja työväenopistoissa, kansanopistoissa ja kesäyliopistoissa. Opetusta järjestetään iltaisin ja viikonloppuisin.

Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella voidaan hakeutua tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon nk. avoimen yliopiston väylän kautta. Opinto-oikeus myönnetään tällöin hakemuksen ja taso- tai valintakokeen perusteella.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör


Lähteet: Undervisningsministeriet

Back