Kouluväsymys

24.09.2018

Tuntuuko siltä, että tekisi mieli huutaa ääneen tai itkeä, kun herätyskello soi aamulla?

Viivytteletkö kouluun menoa tai jopa lintsaat?

Tuntuvatko läksyt ylivoimaisilta ja suorituspaineet yhä kovemmilta?

Olemme huomanneet, että muun muassa Decibelin Kysy pois -palveluun tulevista kysymyksistä, että silloin tällöin vaikuttaa tuntuvan erityisen raskaalta, erityisesti marraskuussa ja huhtikuussa. Kouluväsymys vaikuttaa vallanneen vähän jokaisen kuin pahin influenssa.

Mitä voit tehdä jos tunnet kouluväsymystä? Tässä muutama vinkki:

  • Kotiin jääminen ei paranna asiaa - päinvastoin - se vaan vaikeuttaa kouluväsymyksestä eroon pääsemistä. Siksi on tärkeää, tehdä jotakin muuta, jos tuntee, ettei jaksa tehdä kaikkeansa koulussa, voi esim. opiskella vähemmän (huom! sovi asiasta opettajien kanssa) tai tehdä töitä.
  • On tärkeää, että kerrot kouluväsymyksestä jollekin! Ota yhteyttä johonkin henkilöön koulussa, esim. kouluterveydenhoitajaan, koulupsykologiin tai kuraattoriin. Ellet itse jaksa tehdä sitä, voit pyytää vanhempiasi tai kaveriasi kertomaan heille.
  • Kouluväsymyksestä voi parantua. Siihen ei ehkä tarvita lääkkeitä - vaan vähän apua, jotta jaksaa huolehtia itsestään.
  • Muista, ettet ole mikään robotti. On ihan inhimillistä, ettei aina jaksa lukea kokeeseen ja että jumittuu joskus pidemmäksikin aikaa Facebookin. Kukaan ei ole täydellinen ja jokaisella on oikeus huonompiinkin hetkiin.
  • Huolehdi perustarpeista - eli nuku ja syö hyvin ja liiku myös riittävästi. Huonot yöunet tekevät uskomattoman paljon hallaa mielelle, jaksamiselle ja elämänhalulle. Asiat tuntuvat aina paljon selkeimmiltä hyvin nukutun yön jälkeen.
  • Etenkin syksyllä pimeys voi pahentaa kouluväsymystä. Raitis ilma, D-vitamiini (saat sitä kaikista suuremmista marketeista ja apteekista) ja päivänvalolamput voivat silloin piristää mieltä.
  • Kaikille on helpompaa jos opettaja tietää kouluväsymyksestä. Sitä ei tarvitse hävetä ja siihen voi saada apua! Pyydä apua opinnon-ohjaajalta, sillä tällaisia asioita vartenhan hän on olemassa! Voit myös kääntyä koulukuraattorin puoleen.
  • Etsi vinkkejä hyvistä opiskelutavoista, jotteivat läksyt ja kokeet tunnu ylivoimaisilta.
  • Aseta itsellesi välitavoitteita (esim. yksi tehtävä kerrallaan) ja tee itsellesi lista tekemättömistä tehtävistä. Näin saat kattavamman kuvan tilanteesta ja tunnet hallitsevasi tilannetta paremmin.
  • Koeta löytää jotakin, mikä motivoi sinua ja palkitse itsesi. Voi olla vaikeaa muistaa, että käyt koulua omaa itseäsi varten, oppiaksesi ja viisastuaksesi. Et siis opettajien tai vanhempien takia tai pakosta. Joten tee jotain mukavaa, kun olet saavuttanut välitavoitteesi - katso vaikka jakso lempi tv-sarjaasi tai lataa uusi kappale soittolistalle.
  • Voiko kouluväsymyksesi johtua jostain ympärilläsi olevasta tekijästä? Jos vanhempasikin ovat väsyneitä, stressaantuneita tai masentuneita, vaikuttaa se myös sinuun. Tai jos kavereiden/tyttö- tai poikaystävän kanssa on jotain ongelmia, koulunkäyntikin tuntuu raskaammalta. Käy juttelemassa esim. koulukuraattorin kanssa, niin voitte yhdessä pohtia mistä kouluväsymys oikeastaan johtuu ja mitä asialle voi tehdä.
  • Muutokset ovat haastavia! Uuteen kouluun meneminen voi tuntua hankalalta, mutta muista, että se on vain yksi vaihe elämässä ja asiat muuttuvat kyllä paremmiksi!

Apua kouluväsymykseen

Kärsitkö kouluväsymyksestä? Oletko ilman opiskelupaikkaa? Etkö tiedä mitä haluat tehdä isona? Oletko työtön? Ilman harrastuksia?
Asuinpakkakunnastasi riippuen ilmaista apua on saatavilla!

Lue eri vaihtoehdoista tältä sivustolta! Asutko Mustasaaressa, Vöyrillä tai Maalahdessa? Silloin voit ottaa yhteyttä Föregångarna resurssikeskukseen. Jos asut Pietarsaarenseudulla voit hakeutua etsivän nuorisotyön tai Liljan pariin (sijaitsee After Eightin tiloissa). Närpiössä tai Kristiinankaupungissa asuvat voivat ottaa yhteyttä Jobcenteriin!

Oletko masentunut? Ota silloin yhteyttä koulun terveydenhoitajaan/psykologiin tai soita suoraan Klaara nuorisoasemalle (nuorisoasema@vaasa.fi) (06) 325 2850 tai Folkhälsanin nuorisopolikliniikalle (06) 312 4544!

Mikä on RAMP ja Resurssikeskus Föregångarna?

Ponnahduslauta parempaan opiskeluintoon sinulle ja lisäresurssi kouluille! Pääasiassa nuorille Mustasaaressa, Maalahdessa, Vöyrillä ja Vaasassa.

•Käyt esim. 3-6 kuukautta (tarpeen ja sopimuksen mukaan) Föregångarna keskuksessa, jonka jälkeen tavoitteena on, että keskuksen avulla palaat takaisin opiskelujesi pariin, toiseen koulutukseen tai löydät harjoittelupaikan/työtä tai ryhdyt työnhakijaksi.

•Useimmat ovat hakeutuneet keskuksen pariin seudun toisen asteen koulutuksista. Suoritat tiettyjä osia/kursseja yhdessä Föregångarna resurssikeskuksen kanssa. Saat tehtävät kouluilta ja ne myös arvioidaan kouluissa, mutta työskentelet päivittäin tai tiettyinä päivinä resurssikeskuksessa ja saat ohjausta ja apua koulutehtäviisi.

•Resurssikeskus Föregångarna sijaitsee aivan Vaasan keskustassa Mc Donald'sin ja Hesburgerin vieressä.

•Tällä hetkellä olemme solmineet yhteistyösopimuksen Korsholms gymnasiumin, Vasa gymnasium/aftis, Vasa övningsskolas gymnasium, VAO/VYI ja Yrkesakademin i Österbottenin kanssa, mutta vaikkei koulusi kuulu mainittuihin, voit aina pyytää heitä ottamaan yhteyttä meihin!

 

After Eightin Lilja ja etsivä nuorisotyö

Etsivän nuorisotyön lähtökohtana on nuorten tarpeet ja työ toteutetaan yhteistyössä eri verkostojen kanssa (mm. koulut, TE-toimisto, kuntien sosiaalipalvelut, nuorisotyö, järjestöt). Etsivä nuorisotyö pyrkii tavoittamaan ja ohjaamaan 15-29-vuotiaita nuoria niihin palveluihin, joita he tarvitsevat. Etsiväpari auttaa ja ohjaa mm. niitä nuoria, jotka ovat keskeyttäneet opintonsa tai ovat vailla opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen. Työ on laaja-alaista ja voi pitää sisällään esim. työn tai opiskelu-/työharjoittelupaikan hakemista, raha- ja muiden paperiasioiden selvittämistä, vapaa-ajan harrastusten löytämistä, keskustelua nuorelle tärkeistä asioista tai pelkästään kuulumisten vaihtamista. Toiminta perustuu luottamukselliseen asiakaskontaktiin ja on nuorelle vapaaehtoista.

Etsivän työparin työtilat sijaitsevat Musikcafé After Eightin tiloissa os. Isokatu 6, Pietarsaari. Työkenttänä on kuitenkin kaikki viisi kuntaa Pietarsaaren seudulla (Pietarsaari, Luoto, Kruunupyy, Pedersöre, Uusikaarlepyy).

LILJAN KASVIHUONE -nuorten työpajat

Musikcafé After Eight:ssä on tarjolla työharjoittelua monella eri alalla. Jos olet iältäsi 16 - 29-vuotias, voit työskennellä Liljan kasvihuoneessa sekä lyhyempiä että pitempiä aikoja. Tilamme sijaitsevat Pietarsaaren keskustassa ympäristössä, joka huokuu luovuutta ja mahdollisuuksia. Toiminta on päihteetöntä ja kaksikielistä. Työpajamme ovat Kahvila, Keittiö, Media Lab ja Verstas.

Job Center Närpiössä ja Kristiinankaupungissa

JobCenterin etsivän nuorisotyöntekijän tehtäviin kuuluu löytää ja auttaa 17-29-vuotiaita työttömiä tai ilman opiskelupaikkaa jääneitä nuoria. Nuorisotyöntekijän toinen kohderyhmä on opintonsa tai varusmiespalveluksensa keskeyttäneet nuoret.

Yhdessä nuorisotyöntekijän kanssa nuori tekee yksilöllisen toimintasuunnitelman, jonka lähtökohtana on nuoren omat toiveet ja tavoitteet. Tavoitteena voi olla esimerkiksi työpaikan saaminen tai koulutuksen aloittaminen. Prosessin aikana etsivä nuorisotyöntekijä toimii myös nuoren tukena ja ohjeistaa hänet oikeisiin tahoihin tai viranomaisiin.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Tarkastus: Johanna Mickos, pedagogisk handledare Sarah Wikman, uppsökande ungdomsarbetare Sofia Rehnlund, uppsökande ungdomsarbetare

Lähteet: Resurscentret Föregångarna, Jobcenter, After Eight

Lisätietoja: Om skoltrötthet på Tjejouren.se

Back