CV

28.11.2018

Mikä on CV?

CV on lyhenne latinan kielen sanoista curriculum vitae. Se tarkoittaa elämän kuvausta. CV:ssäsi sinun pitää kuvailla, mitä olet tehnyt elämäsi aikana. CV:stä on käytävä ilmi, mitä osaat, mitä olet tehnyt ja missä olet hyvä.

Vältä pitkiä sepustuksia. CV:n on oltava helposti luettava ja siitä on käytävä helposti ilmi, mitä olet tehnyt.

Muutamia ehdotuksia CV:si otsikoiksi:

Henkilötiedot

Tähän tulee nimi ja ikä.
Lisäksi se, missä asut ja puhelinnumerosi.
Voi olla hyvä kirjoittaa myös sähköpostiosoite.

Työelämäkokemus, TET-harjoittelut ja muut

Tähän kirjoitat kaikki työpaikkasi.
Muista myös mainita kaikki koulun TET-harjoittelut.
Voit kirjoittaa, mitä olet oppinut näissä eri paikoissa.

Koulutukset

Tähän kirjoitat kaikki koulutukset ja kurssit, jotka olet käynyt.
Voit kirjoittaa koulutusten nimet, mitä koulua kävit ja miten monta vuotta koulutus kesti.
Jos olet käynyt jonkin kurssin, kerro, mitä sillä opit. Ehkä olet suorittanut ensiapukurssin tai hygieniapassin. Kaikki sellainen kuuluu tähän.

Kielet

Luettele ne kielet, joita osaat. Tässä ei kannata olla turhan vaatimaton, eli jos olet lukenut ruotsia koulussa yli viisi vuotta, osaat kyllä sitä jollakin tavalla, vaikka et mielestäsi osaa mitään. Ei toki kannata liioitella mutta ei myöskään aliarvioida itseään ja osaamistaan. Kunhan vain uskaltaa käyttää osaamistaan, joka löytyy kyllä jostain, on jo voiton puolella.

Harrastukset, perhe ja vapaa-aika

Tähän voit kertoa harrastuksistasi ja siitä, mitä teet vapaa-aikana sekä perheestäsi.

Henkilökohtaiset ominaisuudet

Tähän kirjoitat kaiken sellaisen, jossa olet mielestäsi hyvä, ehkä olet hyvä tekemään yhteistyötä, ehkä olet nopea, huolellinen tai iloinen ja sinun on helppo tulla toimeen muiden ihmisten kanssa. Mieti, mikä voi olla tärkeää työssä, johon haet. Pitääkö sinun huolehtia rahasta? Pitääkö sinun pystyä puhumaan vieraiden ihmisten kanssa? Vai mikä muu voi olla tärkeää, kun tekee sitä työtä, johon haet?

Yhdistykset

Tähän voit luetella ne yhdistykset, joissa olet mukana. Sellainen voi olla partio, nuorisoseura, VPK, jalkapallo tai mikä tahansa. Kirjoita ja kerro kaikesta, mikä voi antaa mahdolliselle työnantajalle paremman kokonaiskuvan sinusta. Aktiivisen ihmisen, joka on mukana eri yhdistyksissä, voi uskoa tarttuvan toimeen, kun on tarpeen, ja tällaisella ihmisellä on ehkä silmää nähdä, mitä olisi tehtävä.

Suositukset

Tähän kirjoitetaan sellaisten ihmisten nimet, joita voivat kertoa, millainen ihminen olet. Kyse voi olla entisestä työnantajasta, yhdistyksesi vetäjästä, nuoriso-ohjaajasta tai vastaavasta. Muista kuitenkin aina kysyä kyseiseltä henkilöltä lupa antaa hänen nimensä suosittelijaksi. Ei ole mukavaa antaa lupaa kysymättä jonkun nimeä ja olettaa, että hän kertoo, millainen olet ihmisenä.

Lisätietoja

Tähän kohtaan voit kirjoittaa, että sinuun voi olla yhteydessä, jos haluaa lisätietoa.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Back