Kansalaisena, ikärajat ja jokamiehenoikeudet

28.09.2018

Kansalaisena

Kansalaisuus tuo mukanaan oikeuksia ja velvollisuuksia. Suomen kansalaisen tulee esimerkiksi puolustaa maataan ja noudattaa Suomen lakia sekä kotimaassa että ulkomailla. Oikeuksiin kuuluu muun muassa sananvapaus, äänioikeus ja oikeus asua itse valitsemallaan alueella.

Suomessa lapsiasiavaltuutettu valvoo lasten ja nuorten oikeuksia ja etuja. Valtuutetun tehtävä on pitää huolta, että lasten ja nuorten hyvinvointi ja oikeudet toteutuvat ja toimia välittäjänä lasten ja päättäjien välillä. Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n periaatteita lasten oikeuksista, jotka sisältävät muun muassa oikeuden lapsuuteen 18 vuoden ikään asti ilman väkivallan pelkoa ja oikeuden koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon.

Nuoret kasvavat täysi-ikäisiksi kansalaisiksi ja saavat enemmän oikeuksia iän mukana. Ikärajat ovat ennen kaikkea asetettu lasten suojaamiseksi ja niitä löytyy monelta elämänalueelta, kaikesta tupakkatuotteiden ostamisesta elokuvien katseluun, tietokonepeleistä seksiin ja mopolla ajamisesta risteilyille menemiseen.

Ikä antaa myös oikeuden äänestää. Se on hyvä tapa vaikuttaa asioihin, mutta muitakin tapoja on. Joskus voi tuntua siltä, että mihinkään ei voi vaikuttaa. Silti teemme paljon merkittäviä valintoja päivittäin – myös pienillä valinnoilla on merkitystä – jopa se mistä ostat bensiiniä tai millaista suklaata syöt. Voit ajaa itsellesi tärkeitä asioita eri tavoilla. Yksittäisellä kansalaisella on jopa mahdollisuus kansalaisaloitteen avulla saada eduskunta käsittelemään lakiehdotusta, kunhan kansalainen onnistuu keräämään tarpeeksi paljon ihmisiä tukemaan aloitetta.

Suomalainen ei ole vain Suomen kansalainen vaan myös Euroopan Unionin. Passi, jossa on punaiset kannet on merkki siitä. Jokaisella EU-kansalisella on punainen passi. EU-jäsenyyden vuoksi meillä on mahdollisuus esimerkiksi opiskella, matkustaa tai työskennellä toisessa EU-maassa.

Muita linkkejä kansalaisuudesta:

www.lastensivut.fi
www.otakantaa.fi/sv-FI
www.suomi.fi/suomifi/svenska/index.html

Ikärajat

Ikärajat on asetettu muun muassa rajaamaan tuotteen tai palvelun käyttöä joko lainsäädännön tai suosituksen kautta. Esimerkiksi alkoholin ostoon ja moottoriajoneuvon kuljettamiseen on säädetty ikärajat. Myös moni elokuva on rajattu vain tietyn ikäiselle yleisölle.

7-vuotiaana alkaa oppivelvollisuus. Se päättyy 17-vuotiaana, mikäli oppivelvollisuutta ei ole siihen mennessä suoritettu. Oppivelvollisuus tarkoittaa velvollisuutta suorittaa peruskoulun oppimäärä.

12-vuotiaan lapsen etu- ja sukunimeä ei voida muuttaa ilman hänen suostumustaan ja hänellä on itsenäinen puhevalta häntä koskevissa viranomaisasioissa.

Sinä vuonna, kun nuori täyttää 14, on hänellä mahdollisuus tehdä kevyttä työtä, josta ei ole haittaa hänen terveydelleen, kehitykselleen tai koulunkäynnille. Loma-aikana tehty työ saa olla enintään puolet loman kestosta.

15-vuotias voidaan tuomita rikoksesta lievennetyllä asteikolla. Mikäli oppivelvollisuus on suoritettu, voi 15-vuotias ottaa vastaan kokopäivätöitä, solmia työsopimuksen ja hallita itse tienattuja rahojaan sekä tehdä testamentin. Tässä iässä on laillista ajaa moottorivenettä sekä mopo- ja traktorikortti. Mikäli vanhemmat antavat luvan, voi 15-vuotias liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota sellaisesta, sekä vaihtaa nimensä. Rippikoulu voidaan aloittaa tässä iässä, samoin on mahdollista ryhtyä kummiksi.

16 vuotta on Suomessa seksuaalista kanssakäymistä koskeva suojaikäraja. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi 16 vuotta täyttänyttä saavat harrastaa seksiä keskenään. 16 vuotta täyttänyt ei saa harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan kanssa. 16-vuotias saa ajaa kevytmoottoripyöräkortin ja äänestää seurakuntavaaleissa.

Kelan maksama lapsilisä päättyy, kun nuori täyttää 17, ja opintotukioikeus alkaa. Asevelvollisuus alkaa sen vuoden alusta, jolloin mies täyttää 18. Naisille asevelvollisuuden suorittaminen on vapaaehtoista. Autokoulun voi aloittaa kuusi kuukautta ennen 18-vuotissyntymäpäivää.

18-vuotias on Suomessa täysi-ikäinen. Tällöin hänen huoltajansa ei ole enää vastuussa hänen tekemisistään. 18-vuotias saa äänestää ja asettua ehdolle valtiollisissa vaaleissa ja hän voi alkaa ASP-asuntosäästäjäksi, joka tarkoittaa sitä, että asunnon hankkija sopii pankin kanssa säästävänsä 10 % asunnon hinnasta, ja kun säästötavoite on saavutettu, pankki antaa edullisin ehdoin lainaa. 18-vuotias voi mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteensa sekä pelata rahapelejä.

Täysi-ikäisyys mahdollistaa myös perheen sisäisen adoption, jossa äidin tai isän uusi puoliso adoptoi puolisonsa jo olemassa olevan lapsen. Ajokortin kuljettajantutkinnon saa suorittaa 18 vuotta täytettyään, samoin liittyä uskontokuntaan tai erota sellaisesta. Tässä iässä on myös mahdollista hankkia mietoja alkoholijuomia sekä tupakkaa, saada passi ilman huoltajan lupaa ja toimia yhdistyksen puheenjohtajana. Rangaistukset rikoksista toteutetaan täyden asteikon mukaisesti. Mikäli on syntynyt sukusolujen luovutuksen seurauksena, on täysi-ikäisenä oikeus saada tieto luovuttajan henkilöllisyydestä. Mikäli anniskeluravintola ei vaadi korkeampaa ikää, pääsee sinne sisälle 18-vuotiaana. Ilma-aseen ostoikäraja on 18.

Jokamiehenoikeudet

Suomalaiset jokamiehenoikeudet ovat laajuudeltaan ainutlaatuiset koko maailmassa, ja ne koskevat kaikkia Suomessa oleskelevia. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan mahdollisuutta käyttää luontoa ilman kustannuksia riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Luonnossa. puutarhoja lukuun ottamatta voi liikkua jalan, hiihtäen, ratsastaen tai pyöräillen. Peltoja, niittyjä ja istutuksia pitää välttää, ettei vahingoita niitä. Talvella saa kulkea peltojen yli.

Pelkästään liikkuminen toisten mailla liikkuminen ei ole sallittua, vaan myös tilapäinen yöpyminen on sallittua. Telttailla saa melko vapaasti, kunhan pitää sopivan etäisyyden asutukseen. Avotulen teko ei ole sallittua toisen mailla, ellei siihen ole painavaa syytä. Spriikeitintä tai grilliä ei lasketa avotuleksi.

Luonnon antimista saa nauttia vapaasti. Kaikki saavat poimia marjoja, sieniä ja kukkia, jotka eivät ole rauhoitettuja ja onkiminen ja pilkkiminen on sallittua. Muunlainen kalastus vaatii lupaa. Vesistöjä saa käyttää uimiseen ja peseytymiseen ja jäällä liikkuminen on talvella sallittua.

Oikeuksiin liittyy myös velvollisuuksia. Jokamiehenoikeuksilla liikkuva henkilö ei saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa muille. Linnunpesät ja -poikaset on jätettävä rauhaan eikä metsän eläimiä saa häiritä. Kasvavia puita ei saa kaataa eikä vahingoittaa, joten ei ole sallittua kerätä vihdaksia tai pajunvitsoja toisen mailta. Maahan pudonneita oksia voi kerätä joulukoristeita varten. Toisten maalta ei saa ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta eikä myöskään kerätä oksia tai sammalta. Luontoon ei saa jättää roskia, vaan kaikki otetaan mukaan ja hävitetään asianmukaisesti.

Toisen mailla ei saa ajaa luvatta moottoriajoneuvolla. Myös kalastukseen ja metsästykseen vaaditaan virallinen lupa.

Vinkkejä ja päivitettyä tietoa luonnossa liikkumisesta: http://www.luontoon.fi/etusivu

Tutustu rauhoitettuihin lajeihin: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Rauhoitetut_lajit

Jokamiehenoikeudet: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Jokamiehenoikeudet(16989)

 

Teksti: Ungdomsliv.fi


Lähteet: Ungdomsliv.fi

Back