Miten voin vaikuttaa?

28.09.2018

Jokainen vaikuttaa päivittäin asioihin jopa huomaamattaan. Teot voivat olla pieniä, kuten yksittäisen kuluttajavalinnan tekeminen, tai sitten sellaisia, joilla on suurempi näkyvyys ja vaikuttavuus. Tällainen voi olla esimerkiksi kansalaisaloitteen laatiminen. Vaikuttaa voi monin eri tavoin.

Kansalaisvaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla kansalaiset pyrkivät muuttamaan tai säilyttämään yhteiskunnassa vallalla olevia asioita. Yksi keino on äänestäminen. Se ei kuitenkaan ole ainoa keino, jolla asioihin voi yrittää vaikuttaa. Esimerkiksi osallistuminen julkiseen keskusteluun, oman blogin perustaminen tai ryhmäksi järjestäytyminen ovat keinoja tuoda näkemyksiään julki.

Perustuslaki turvaa suomalaiselle oikeuden tehdä aloitteen lain säätämiseksi. Tätä varten on kerättävä 50 000 allekirjoitusta aloitteen taakse kuuden kuukauden kuluessa. Ensimmäinen kansalaisaloite sai taakseen tarvittavan määrän allekirjoituksia vuonna 2012 ja se käsitteli turkistarhauskieltoa.

Vaikuttamisen ei tarvitse olla aina julkista. Päätös ostaa riisiä tietyn kauppaketjun myymälästä on jo vaikuttamista, vaikka sitä ei ajattelisikaan sellaisena. Arjen valinnat ovat kuitenkin omaan elämänpiiriin keskittyvää poliittista toimintaa. Valitsenko auton vai pyörän? Ostanko kengät myymälästä vai nettikaupasta? Etsinkö itselleni uutta hametta käytettynä vai uutena? Jokainen pieni arjen päätös vaikuttaa osaltaan asioihin.

Nuoret voivat harjoitella asioihin vaikuttamista vaikkapa oppilaskunnassa. Siellä tehtävät päätökset vaativat vastuullista harkintaa ja niillä voi olla vaikutusta koko oppilaitoksen ilmapiiriin. Asioihin voi vaikuttaa myös liittymällä järjestöihin tai yhdistyksiin, jotka ajavat itselle tärkeitä asioita. Sellaisia voivat olla lasten ja nuorten asiat, eläinten oikeudet tai vaikkapa omaan harrastukseen tai ammattiin liittyvä järjestö. Monet kuuluvat esimerkiksi ammattiyhdistykseen.

Useissa kunnissa toimii lasten ja nuorten vaikuttajaryhmiä, joiden taustalla ei ole järjestöjä tai yhdistyksiä. Näistä ryhmistä voi kysyä lisätietoa esimerkiksi opettajalta tai kunnan nuorisotyöntekijältä.

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry tukee ja neuvoo nuorten vaikuttajaryhmiä ja edistää nuorten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Nuorisovaltuustoja on useilla paikkakunnilla ja ne työskentelevät nuorten asioiden parantamiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi oman kunnan alueella. Kunnalliseen päätöksentekoon voi vaikuttaa myös verkossa toimivan nuorten Aloitekanavan kautta. Siellä voi helposti esittää omia ideoitaan, kommentoida muiden aloitteita tai ottaa kantaa kuntapäättäjien nuorille esittämiin kysymyksiin.

Ei myöskään pidä aliarvioida oman esimerkin vaikutusta. Annanko omalla käytökselläni hyvää esimerkkiä muille? Mitä tapahtuisi, jos kaikki käyttäytyisivät kuten minä?

Kiinnostaako kansalaisaloitteeseen osallistuminen tai oman tekeminen? Lisätietoja täältä: www.kansalaisaloite.fi

Kansalaisten mahdollisuuksia vuorovaikutukseen hallinnon kanssa: www.otakantaa.fi

Kiinnostaako Nuorisovaltuustotoiminta? http://www.nuva.fi/mika-nuorisovaltuusto/

Miten voin vaikuttaa?: http://www.osallistu.fi/opi-vaikuttamaan/

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry:n monimediajulkaisu: http://vaikute.net

Vaikuttamisesta kunnassa: www.valtikka.fi/kunta

Onko harrastus- tai kaveripiirilläsi idea kampanjasta, tapahtumasta tai julkaisusta? Hae idealle tukea: www.cimo.fi/ohjelmat/erasmusplus/nuorisotoimialalle

Teksti: Ungdomsliv.fi


Lähteet: Ungdomsliv.fi

Back