Kestävä kehitys

28.09.2018

Maapallon tulee kestää sukupolvilta seuraaville. Siihen, millaiseen kuntoon planeetta jälkeemme jää, voi jokainen vaikuttaa. Kestävä kehitys jakaantuu kolmeen peruselementtiin: ekologiseen, taloudelliseen sekä sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.

Kestävä kehitys tarkoittaa maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa muutosta, jonka tarkoituksena on turvata sekä nykyisten että tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuudet. Kestävän kehityksen periaate on, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa. Luonnon kestokyvyllä on rajansa.

Maailmanlaajuisesti kestävän kehityksen tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi liikakansoittuminen ja ilmastonmuutos. Kestävämpään kehitykseen tulee pyrkiä myös valtioiden tasolla. Suomi on menestynyt kansainvälisissä kestävän kehityksen vertailuissa hyvin. Tämä vaatii kuitenkin yhteisiä talkoita niin kunta- , työpaikka- kuin yksilötasollakin.

Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan ja keinoja on lukuisia. Tuhlailevan elämäntavan sijaan kannattaa vähentää kulutusta: miksi ostaa uutta jos vanha vielä toimii? Itselle tarpeettomat tavarat kannattaa laittaa kaatopaikan sijasta kiertoon, sillä yhden roska voi olla toisen aarre. Kekseliäisyyttä käyttämällä vanhastakin saa uutta, kun ideoi vaikkapa hajonneelle tietokoneen näytölle uuden elämän kukkaruukkuna tai lampunvarjostimena. Hajonneet pienet tavarat taipuvat näppärissä sormissa koruiksi.

Kestävä kehitys on paitsi luonnosta, myös toisista ihmisistä huolehtimista. Sosiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa kansalaiset pystyvät vaikuttamaan heitä koskevaan päätöksentekoon ja ovat turvassa syrjäytymiseltä. Hyvinvoinnin edellytysten, kuten riittävän ravinnon ja terveydenhuollon, on oltava taattu nyt ja tulevaisuudessa.

Yhden ihmisen ei ole kuitenkaan tarkoitus kantaa harteillaan vastuuta koko maailman pelastamisesta. Tekemällä oman osansa on esimerkkinä muille.

Kaikki kestävästä kehityksestä: http://maailma.net/

Kirkon ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker toimii globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta rauhaa, ihmisoikeuksia ja luontoa koskevissa asioissa: www.changemaker.fi

Vähennä ruokahävikkiä: http://www.saasyoda.fi/

 

Kestävä elämäntapa

Yhteistyössä Ungmarthan kanssa olemme tehneet teemapaketin kestävästä elämäntavasta. Tästä paketista löydät hyviä vinkkejä kestävän elämäntavan toteuttamiseksi omassa arjessasi.

Nyt on aika kääriä hihat ylös jotta voimme yhdessä pohtia miten voimme kantaa oman kortemme kekoon niin että sinä, minä sekä luonto voimme saada paremman elämän. Ungmarthan vinkkien avulla voit ajatella arkesi uudestaan. Kestävä elämäntapa myötävaikuttaa kestävään maailmaan mutta on myös tärkeää että elät kestävästi sisäisesti. Mikäli voit hyvin omassa arjessasi ja sinulla on hyvät suhteet ystäviisi ja perheeseesi jaksat paremmin ja voit nauttia elämästä! Kestävä elämäntapa koskettaa myös talousasioita, sitä miten voit paremmin huolehtia siitä että rahasi riittävät siihen mitä tarvitset. Sinun ei tarvitse olla rikas voidaksesi elää kestävämmin, tee sitä mikä sopii omalle kukkarollesi!

Tästä teemapaketista löytyy sekä edullisia että ilmaisia vinkkejä. Aloita pohtimalla sitä mikä sinulle itsellesi on tärkeä, sen jälkeen voit alkaa toteuttamaan valintojasi arjessa. Suurimman harppauksen teet oikean ja vasemman korvan välissä, tiedon kerääminen ja toimeen ryhtyminen voi olla vaikeampaa kuin asioiden toteuttaminen.

Olemme jakaneet vinkit kategorioittain; ruoka, raha, vaatteet, shoppailu, siivous, elektroniikka, kosmetiikka sekä hyvinvointi ja juhlien järjestäminen. Uppoudu siihen kategoriaan, joka kiinnostaa sinua eniten ja lue läpi kaikki vinkit siihen liittyen!
Toivottavasti inspiroidut tästä teemapaketista! T. Nuorisotiedottajat ja Ungmartha

TESTI

Kuinka kestävästi ajattelet?
1. Vedät johdon irti seinäpistokkeesta kun olet ladannut puhelimen valmiiksi?
2. Lajitteletko roskat?
3. Käytätkö ladattavia pattereita vai ostatko kertakäyttöisiä?
4. Käytätkö wc-pönttöä roskiksena pumpulitukoille, topseille jne.?
5. Käytätkö ainoastaan yhden sivun paperia tulostaessasi?
6. Sammutatko valot niistä huoneista joissa et ole?
7. Käytätkö omaa kangaskassia kun menet ostoksille?

Mikäli vastasit kyllä suurimpaan osaan kysymyksistä, hienoa! Elät melko kestävää elämää. Jos taas vastasit ei lähes kaikkiin kysymyksiin, kysy silloin itseltäsi mikäli voisit muuttaa joitain tavoistasi? Kestävää elämäntapaa noudattaessa saa usein taloudellisen etuuden. Palkkioksi saa myös paremmin voivan maailman, nuorena ihmisenä sinulla on vielä monta vuotta aikaa maapallolla jäljellä. On helpompaa elää jos luonto ja kanssaihmisesi maailmassa voivat hyvin.

Teksti: Text: Fredrika Lund, Ungmartha rf

Bild: Ungdomsinformatör Liselott Nyström, Ungdomsinformatör Susanna Sund

Faktagranskning: Muluken Cederborg, Ungmartha rf (finska texterna)

Översättning: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Källor: Borschyren "40 tips för en hållbar livsstil", kan beställas från Ungmartha

Fredrika Lund, Ungmartha rf







Tarkastus: Muluken Cederborg, Ungmartha rf (finska texterna)

Käännös: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Lähteet: Borschyren "40 tips för en hållbar livsstil", kan beställas från Ungmartha

Lisätietoja: Broschyren "110 tips för en hållbar livsstil", Marthaförbundet

Back