Fredrikaklinikalla

Fredrikaklinikalla
27.10.2016

Syömishäiriöillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä painon kanssa, syömishäiriöissä on kyse lähinnä ajatuksista ja tunteista joita henkilöllä on ruokaan, kehoon, painoon ja kuntoiluun liittyen. Syömishäiriöstä voi parantua, siitä ei tarvitse selviytyä yksin, apua on saatavilla ja mitä nopeammin sitä saa, sen parempi.

Fredrikakliniken store entren

Fredrikaklinikka Pietarsaaressa palvelee 11–25 -vuotiaita nuoria, jotka kärsivät syömishäiriöstä tai joilla on jollakin tapaa epäterveellinen ajattelu ruuan, kuntoilun ja painon suhteen. Fredrikaklinikan henkilökunta ottaa syömishäiriöstä kärsivän henkilön avosylin vastaan auttaakseen häntä. Mutta miten se käytännössä tapahtuu? Me Decibel-tiimin jäsenet vierailimme Fredrikaklinikalla ottaaksemme siitä selvää!

Rasmus Isomaa, Fredrikaklinikan projektijohtaja, ottaa meidät vastaan, näyttää paikkoja ja kertoo toiminnasta. Rasmus sanoo, että syömishäiriön hoidon aloittaminen voi herättää monenlaisia tunteita ja reaktioita kärsivässä henkilössä, henkilö voi olla erittäin motivoitunut parantumaan mutta tuntee samalla pelkoa.

”Uskon, että jokainen haluaa parantua, mutta kaikki eivät uskalla. –Rasmus Isomaa”

Jotta Fredrikaklinikalta voi saada hoitoa, jonkun täytyy ottaa sinne yhteyttä ja kertoa olevansa huolissaan sinusta ja epäilevänsä syömishäiriötä. Sillä kuka ottaa yhteyttä, ei ole väliä; voit soittaa sinne itse tai sitten joku sinulle läheinen ihminen, esimerkiksi vanhempi, sisko, kaveri tai kouluterveydenhoitaja voi tehdä sen, koska huomaa sinun tarvitsevan apua. Keskustelun yhteydessä sovitaan tapaamisen ajankohta ja paikka.

Fredrikaklinikka koostuu sekä poliklinikasta että päiväosastosta ja palvelee nuoria pääasiassa Pietarsaaresta, Pedersörestä, Uusikaarlepyystä ja Luodosta, mutta klinikka voi myös ottaa vastaan nuoria muista kunnista tai auttaa jos potilas on yli 25 vuotta. (syömishäiriöklinikoita -tai vastaanottoja on myös Kokkolassa ja Vaasassa). Päästäkseen klinikalle ei tarvitse olla maksusitoumusta, eikä henkilö ole millään tavalla sidottu läpikäymään tiettyä hoitosuunnitelmaa. Fredrikaklinikalle voi myös soittaa ihan vain pyytääkseen yleisesti neuvoa.

WP 20150911 11 16 24 Pro

Poliklinikka kivilinnassa 

Poliklinikka on se paikka, johon saavut ensin. Poliklinikka on Pietarsaaressa vanhalla sairaala-aluella (Malmilla), isossa kivitalossa, joka muistuttaa linnaa. Odotushuone on toisessa kerroksessa ja jokaiseen oveen on merkitty selkeästi ”Fredrikaklinikka”, ohjaajan nimi ja tule sisään!/varattu! -kyltti. Älä säikähdä korkeita kaikuvia kattoja tai vuosisadanvaihteen tunnelmaa - vastaanottohuoneet ovat hyvin lämminhenkisiä eikä niissä ole sairaalamaisuudesta tietoakaan.

Kun aloitat hoidon Fredrikaklinikalla, käyt läpi selvitysjakson joka koostuu viidestä vierailusta. Jokainen käynti kestää noin tunnin tai kaksi. Ensimmäisellä vierailukerralla saat nähdä, minkälainen paikka Fredrikaklinikka on ja keitä siellä työskentelee, jotta olosi on turvallinen. Myös perhehaastattelu, jossa sinua ja perhettäsi yhdessä haastattelee lääkäri ja sairaanhoitaja, on ensimmäisellä vierailukerralla. HUOM! Perhettä ei tarvitse ottaa mukaan – ja perheesi voi myös koostua tyttö- tai poikaystävästä, ystävästä tai muusta henkilöstä, johon sinä luotat. Toinen ja kolmas käynti koostuu sairaanhoitajan tapaamisesta, jossa käydään läpi taustatietoja ja arvioidaan syömisesi ja vointisi.

Neljäs käynti on lääkärin vastaanotolla, jolloin käytte yhdessä läpi miten voit henkisesti ja fyysisesti, otetaan verikokeita ja arvioidaan mahdollinen masennus tai ahdistus. Viimeinen käynti on perhekäynti, jolloin käydään läpi miten asiassa edetään ja sinulle tehdään hoitosuunnitelma. Selvitysjakson aikana saat sellaista tukea ja neuvoja, joka motivoi sinua jatkamaan tarvitsemasi hoidon parissa! Viiden viikon selvitysjakson jälkeen päätätte yhdessä miten jatkatte hoitoasi.

 

Päiväosasto tunnelmallisessa puutalossa

Fredrika dagavdelningen 2

Vaikeissa ja monimutkaisemmissa tapauksissa, voi saada hoitoa päiväosastolla. Päiväosasto sijaitsee ison kivitalon takana, beige-keltaisen värisessä puutalossa metsän reunassa. Sisäänkäynti on talon takana. Päiväosastolla on kotoisaa ja koko Decibel-porukka olisi mielellään kulkenut ympäriinsä villasukissa, käpertynyt vilttiin sohvan nurkkaan kutomaan tai maalannut akvarelleja. ”Olohuone” on valoisa ja iso ja talossa on oma pieni keittiö; jossa esimerkiksi välipalat valmistellaan.

Päiväosastolla on kuusi asiakaspaikkaa. Jokaisella potilaalla on oma sairaanhoitaja. Päiväosastolla ollaan maanantaista perjantaihin klo 8 ja 15 välillä. Siellä on hyvin suunniteltu viikko-ohjelma, johon sisältyy muun muassa fysioterapiaa, ravintoterapiaa, taideterapiaa, lääkärikäyntejä ja perhekeskusteluja. Lisäksi jokaisella on päivittäin oma terapiatunti. Jos saat paikan päiväosastolta, olet siellä päiväsaikaan arkisin mutta asut kotona. Jos tulet kauempaa, voi oma asunto hoidon ajaksi olla ratkaisu. Hoito voi kestää aina viikosta pariin kuukauteen riippuen henkilön yksilöllisistä tarpeista, joiden mukaan hoito myös räätälöidään. Fredrikaklinikka on yhteistyössä esimerkiksi Pietarsaaren lukion kanssa, joten siellä opiskelevat hoidossa olevat henkilöt voivat suorittaa kursseja sitä mukaan kun se heistä tuntuu hyvältä. Myös poikaystävä, tyttöystävä, sisarukset ja vanhemmat saavat tukea prosessissa Fredrikaklinikalta, jotta voitte yhdessä vastustaa syömishäiriötä.

Henkilökunta syömishäiriöklinikalla näkee sinut ja kuuntelee sinua. Sinä olet potilaana aktiivinen ajattelija, pätevä ihminen, joka osaa itse ottaa vastuuta omasta elämästäsi ja parantumisestasi. Sinulla itselläsi on iso osa oman hoitosi suhteen ja työskentely painottuu tulevaisuuteen. Syömishäiriöklinikalla vältetään pakottamista ja muita valtataisteluita, siellä seurataan sitä mikä sopii henkilön omaan kypsyyteen ja elämäntapaan. Se mitä painat, ei ehdottomasti ole pääasia, vaan se miten voit henkisesti ja miten itse ajattelet itsestäsi.

”Työskentelemme, jotta sinä itse vastustaisit syömishäiriötä, et ole täällä vahdittavana, vaan saadaksesi apua ja tukea.” -Rasmus Isomaa

Hoidon tavoitteena syömishäiriöklinikalla on, että paranet ja saat elämänilosi takaisin. Henkilökunta haluaa hoidon avulla tehdä lopun erilaista syömishäiriöiden oireista kuten nälänhädästä, ahmimisesta ja oksentamisesta ja saada sinut taas syömään riittävästi ja säännöllisesti, ja siksi teette sinulle yhdessä ruokaohjelman, joka sopii juuri sinulle. Tavoitteena on myös työskennellä erilaisten tunteiden, kuten ahdistuksen, vihan ja alakuloisuuden kanssa ja ennen kaikkea parantaa itsetuntoasi ja itseluottamustasi -koska olet upea!

Fredrikaklinikalla hoidetaan kaikenlaisia syömishäiriöitä ja klinikan henkilökunta voi esittää erittäin hyviä tuloksia hoidoista. Suurin osa potilaista paranee jo hoidon aikana niin että hoito voidaan lopettaa koska potilas ei sitä enää tarvitse. Seurannasta, jota on tehty viisi vuotta myöhemmin, voi nähdä että suurin osa henkilöistä ovat tervehtyneet täysin. Rasmus Isomaa, joka on työskennellyt jo useamman vuoden Fredrikaklinikalla, toteuttaa myös kansainvälistä tieteellistä tutkimusta syömishäiriöistä ja niiden kehityshankkeiden tavoitteena on parantaa hoitoa entisestään.

Tästä pääset lukemaan lisää Fredrikaklinikasta ja täältä löydät myös yhteystiedot sinne.

Fredrikakliniken fran morkt till ljust

 

Teksti: Praktikanten Emelie Stenholm och ungdomsinformatören Liselott Nyström

Käännös: Ungdomsinformatören Jenny Hjulfors

Back