Fredrika kliniken

Fredrika kliniken
27.10.2016

Ätstörningar har egentligen inget att göra med hur mycket du väger, det handlar mera om de tankar och känslor som man har kring mat, kropp, vikt och träning. Det går att bli frisk från en ätstörning, du behöver inte klara av det själv, det finns hjälp att få och desto snabbare du får hjälp desto bättre är det.

Fredrikakliniken i Jakobstad vänder sig till unga människor i åldern 11-30 år som drabbats av en ätstörning eller på något sätt har ett osunt tänkande kring mat, träning och vikt. Personalen på Fredrikakliniken tar emot dig med öppna armar för att hjälpa dig som drabbats. Men hur går det till egentligen? Vi på Decibel-teamet besökte Fredrikakliniken för att ta reda på!

Rasmus Isomaa, verksamhetsledare vid Fredrikakliniken, tar emot oss, visar oss runt och berättar om verksamheten. Rasmus säger det kan väcka många känslor och reaktioner hos den drabbade att inleda vård för en ätstörning, dels känner man en stor motivation men även stor rädsla.

”Jag tror på att alla vill bli friska, men alla vågar inte. - Rasmus Isomaa”

För att få vård vid Fredrikakliniken behöver någon ta kontakt med dem för att berätta att de är oroliga för att du ska ha en ätstörning. Vem som kontaktar spelar ingen roll, du kan ringa själv eller så är det någon i din närhet som känner att du behöver hjälp, kanske någon av dina föräldrar, din kompis eller din hälsovårdare. Under samtalet kommer man överens om en tidpunkt när ni kan träffas och prata.

Fredrikakliniken består av både poliklinik och en dagavdelning och betjänar främst unga från Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Larsmo, men de kan även ta emot unga från andra kommuner (Ätstörningskliniker eller –mottagningar finns även i Vasa och Karleby). Man behöver inte ha en betalningsförbindelse för att få komma dit och man är på inget sätt skyldig att genomgå något visst vårdprogram. Man kan till och med bara ringa dem för att allmänt få råd.

WP 20150911 11 16 24 Pro

Polikliniken i stenslottet

Polikliniken kommer du till först. Polikliniken finns i en stor, pampig stenbyggnad som liknar ett slott på det gamla sjukhusområdet i Jakobstad (Malmska). Väntrummet finns på andra våningen och dörrarna är väl märkta med ”Fredrikakliniken”, handledarnas namn och en Kom in!/Upptaget!-skylt. Avskräcks inte av de höga, ekande taken eller sekelskiftesstämningen, själva mottagningsrummen är mysiga och det finns inte en sjukhusbrits så långt ögat kan nå.

När du påbörjar din behandling på Fredrikakliniken, går du igenom en utredningsperiod som består av fem besök. De tar en timme eller två per besök. Det första besöket består av ett studiebesök för att du ska kunna se hur det ser ut och träffa de som jobbar där, så att du kan känna dig trygg. Man har även en familjeintervju där du tillsammans med föräldrar intervjuas av läkare och sjukskötare. OBS! Man måste inte involvera familjen – och din familj kan ju även bestå av en pojkvän/flickvän, kompis eller annan person som du har förtroende för. Det andra och tredje besöket består av ett sjukskötarbesök, där man går igenom bakgrundsuppgifter och bedömning av hur ditt ätande och mående ser ut.

Det fjärde besöket är ett läkarbesök där man går igenom hur man mår fysiskt och psykiskt, man gör till exempel olika labprover och bedömning av depression eller ångest. Det sista besöket är ett familjebesök där man går igenom hur man går vidare och gör upp en vårdplan. Under utredningsperioden får du de stöd och råd, som motiverar dig att fortsätta med den vård du behöver! Under utredningsperioden och sedan, under en eventuell behandling har du alltid samma sjukskötare. Efter de fem utredningsbesöken bestämmer ni alla tillsammans hur ni ska gå vidare med din vård.

Dagavdelningen i det mysiga trähuset

Fredrika dagavdelningen 2

Vid svåra eller mera komplicerade fall kan man få behandling vid dagavdelningen. Dagavdelningen är belägen bakom det stora stenhuset, i ett begie-gult trähus lite avsides mot skogskanten. Ingången finns på baksidan. Inne på dagavdelningen är det hemtrevligt och Decibel-gänget fick genast lust att tassa omkring i strumpfötter, krypa upp i soffhörnet med en sticksöm eller pyssla med akvarellfärgerna. ”Vardagsrummet” är ljust och stort och de har ett eget litet kök, där exempelvis mellanmålen tillreds.

Vid dagavdelningen finns det sex patient platser. Varje patient har en egen sjukskötare. Vid dagavdelningen är man måndag till fredag, mellan klockan 8 och 15. De har ett väl strukturerat veckoprogram med bland annat fysioterapi, näringsterapi, ”förklaringsgrupp” med teman och aktiviteter, konstterapi, läkarbesök och familjesamtal. Man har även en timmes egen terapi per dag. Får du en vårdplats på dagavdelningen är du alltså där dagtid under vardagarna, men bor kvar hemma. Kommer du längre ifrån, så kan en egen lägenhet under tiden vara en lösning. Behandlingen kan ta olika lång tid, allt från några veckor till några månader, och skräddarsys enligt dig. Fredrikakliniken samarbetar också med exempelvis Jakobstads gymnasium, så att studenter kan ta kurser där när de känner sig redo för det. Även pojkvännen, flickvännen, syskon och föräldrar kan få stöd på Fredrikakliniken, så att ni alla tillsammans kan motarbeta ätstörningen.

Principerna som Fredrikakliniken jobbar enligt

Personalen vid ätstörningskliniken ser och hör dig. Du som patient är en aktiv tänkande, kompetent människa som är kunnig nog att ta ansvar för ditt liv och ditt tillfriskande. Du har en allt större roll i din egen vård och man jobbar med ett stort fokus på framtiden. De på ätstörningskliniken undviker tvång och annan form av maktkamper, de följder det som passar ens mognadsnivå och livsstil. Vad du väger är absolut inte huvudsaken, utan hur du mår psykiskt och hur du tänker om dig själv.

”Vi jobbar för att du själv skall gå mot ätstörningen, du är inte här för att bli övervakad, utan för att få hjälp och stöd” - Rasmus Isonmaa

Målen med behandling på ätstörningskliniken är att du skall bli frisk och få tillbaka livsgnistan. Personalen vill med vården stoppa de olika ätstörningssymptomen som svält, hetsätning och kräkning och få dig att börja äta tillräckligt och regelbundet, så därför formar ni tillsammans ett matprogram som passar just dig. Målen är också att jobba med olika känslor såsom ångest, ilska och nedstämdhet och framförallt att förbättra din självkänsla och självkännedom - för du är underbar!

Fredrikakliniken behandlar alla former av ätstörningar och kan visa på mycket goda resultat. En stor del tillfrisknar redan under vårdtiden, så att vården kan avslutas för att patienten inte längre behöver den. I uppföljningar de gjort fem år senare kan man se att största delen är helt friskförklarade. Rasmus Isomaa med flera på Fredrikakliniken bedriver dessutom internationellt ansedd vetenskaplig forskning på ämnet ätstörningar och deras utvecklingsprojekt strävar till att förbättra vården ytterligare.

Här kan du läsa mera om Fredrikakliniken och hitta kontaktuppgifterna dit.

Fredrikakliniken fran morkt till ljust

Text: Praktikanten Emelie Stenholm och ungdomsinformatören Liselott Nyström

Översättning: Ungdomsinformatören Jenny Hjulfors

Tillbaka