Nuorisoasema Klaarassa

Nuorisoasema Klaarassa
02.11.2016
Oletko joutunut tilanteeseen, joka tuntuu vaikealta? Tai tuntuuko kuin jokin osa elämässäsi ei toimi niin kuin haluaisit?Jutteleminen jollekin joka kuuntelee, voi helpottaa oloa. Kenen puoleen sitten voi kääntyä jos ei omassa lähipiirissä ole ketään kelle puhua? Meillä Decibelissä on vastaus siihen, koska kävimme tutustumassa näihin henkilöihin!

WP 20150924 11 23 56 Pro

Nuorisoasema Klaaran palvelut on suunnattu 13–24 vuotiaille vaasalaisille ja sopimuksesta myös muista kunnista tuleville nuorille (ja heidän perheilleen), jotka haluavat keskustella luottamuksellisesti aikuisen kanssa. Klaarassa on aina joku, jolla on aikaa kuunnella sinua ja antaa ammattimaista apua ja tukea.

Mikään ongelma ei ole liian iso tai pieni; kyse voi olla särkyneestä sydämestä, yksinäisyyden tunteesta, epävarmuudesta tulevaisuuden suhteen, itsemurha-ajatuksista, väärinkäytöstä – niin…ihan mistä tahansa!

Et tarvitse lähetettä voidaksesi mennä Klaaraan, sinun ei edes tarvitse varata aikaa etukäteen vaan voit mennä sinne milloin tahansa aukioloaikojen puitteissa. Halutessasi voit soittaa sinne ensin varataksesi ajan, ja silloin kanslisti Ulla vastaa sinulle puhelimeen. Hän pyytää sinua vastaamaan pariin helppoon kysymykseen kuten milloin olet syntynyt, missä asut ja ongelmastasi ihan lyhyesti. Ulla kertoo sinulle sitten, että joku henkilökunnasta soittaa sinulle pian takaisin ja voitte sopia tapaamisajan. Jos et halua soittaa, voit myös varata ajan Klaaran nettisivustolta. Klaaraan saa ajan nopeasti, ehkä jopa samana päivänä kun varaat sen.

Nuorisoasema Klaara sijaitsee Vaasan keskustassa, osoitteessa Kirkkopuistikko 28, isossa kivitalossa. Ulko-ovella on kyltti, jossa lukee Nuorisoasema Klaara. Kyltistä selviää myös aukioloajat. Kun astut sisään, nouset pari porrasta ylöspäin ja saavut odotushuoneeseen, jossa kohtaat ison suloisen nallen, joka toivottaa sinut tervetulleeksi. Oikealla on kanslia ja siellä istuu Ulla.

Ensimmäisellä käyntikerralla yritätte yhdessä kartoittaa tilannetta, istutte alas ja juttelette muun muassa siitä miltä elämäsi näyttää, mikä tuntuu hyvältä ja mikä huonolta. Sen jälkeen sovitte miten jatkatte siitä eteenpäin. Klaarassa saa käydä noin 20 kertaa, joten voitte sopia että tapaatte esimerkiksi kerran viikossa tai kerran kuukaudessa.

Klaara kansliet

Nuorelle nuorisoasema Klaarassa asiointi on ilmainen. Jos opiskelet yliopistossa, tarjoaa opiskeluterveydenhuolto sinulle vastaavia palveluja.

Nuorisoasema Klaarassa työskentelee muun muassa psykologeja, psykiatrisia sairaanhoitajia, sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä ja nuorisotyöntekijä, ketkä kaikki haluavat auttaa sinua. Tarpeen mukaan on myös mahdollista päästä lääkärille. Lääkärillä asiointi edellyttää että asiakas käy säännöllisesti tukikeskusteluissa. Kaikilla Klaarassa työskentelevillä on vaitiolovelvollisuus, kukaan ei saa tietää että käyt siellä jos et itse sitä halua.

Nuorisoasema Klaara ottaa vastaan sekä suomen- että ruotsinkielisiä nuoria. Klaarassa huomioidaan se, että sekä ohjaaja että asiakas puhuu samaa tunnekieltä.

Jos et halua käydä Klaarassa itse, voit ottaa mukaan jonkun itsellesi läheisen ihmisen, kuten kaverin, vanhemman tai poika-/tyttöystävän.
WP 20150924 11 19 33 Pro
Useimmat, jotka käyvät Klaarassa käyvät yksittäisiä keskusteluja työntekijän kanssa mutta Klaara järjestää myös terapiaryhmiä. Klaarassa järjestetään erilaisia teemaryhmiä: yhdessä puhutaan jännittämisestä (jännäri-kurssi) ja toisessa itsetunnosta ja itseluottamuksesta (Tunnetaito-ryhmä). On myös mahdollista osallistua erilaisiin aktiviteettiryhmiin, esimerkiksi sählyryhmään

Nimi Klaara tulee muuten sanonnasta ”kyllä sinä klaaraat”, koska niin se on -selviät ihan mistä tahansa vaikeudesta elämässäsi, ja on ihan okei ettet pysty siihen yksin –Klaarassa autetaan mielellään.

24.9.2015 Emelie Stenholm

 

 

 

 

 

Teksti: Praktikant Emelie Stenholm 24.9.2015. Uppdaterat 2.11.2016

Käännös: Ungdomsinformatören Jenny Hjulfors

Back