Vaasan syömishäiriöpoliklinikka

29.06.2017
Vaasan syömishäiriöpoliklinikka on Huutoniemen sairaala-alueella. Se on ollut olemassa vuoden 2015 lopusta. Tavallisimmat syömishäiriöpoliklinikalla hoidettavat sairaudet ovat anoreksia ja bulimia, ja hoitoon tullaan koko sairaanhoitopiirin alueelta.

Poliklinikalle tullaan lääkärin lähetteellä. Suuri osa nuorista tulee kouluterveydenhuollon kautta. Kun uusi asiakas tulee syömishäiriöpoliklinikalle, monialainen asiantuntijatiimi arvioi tilanteen yhdessä hänen kanssaan niin kutsutun tutkimusjakson aikana. Tutkimusjakson jälkeen suunnitellaan hoito kunkin tarpeiden mukaan. Jokainen asiakas saa yksilöllisen hoitosuunnitelman. Asiakas itse on koko ajan osallisena hoidossaan ja välillä arvioidaan, millaista hoito on ollut. Tutkimusjakson jälkeinen jatkohoito voi käsittää esimerkiksi säännöllisiä käyntejä sairaanhoitajan, psykoterapeutin tai fysioterapeutin luona. Ravitsemusterapeuttia tavataan myös säännöllisesti, ja muut tiimin jäsenet ovat mukana tarpeen mukaan. Syömishäiriöpoliklinikan tiimiin kuuluu lääkäreitä, sairaanhoitajia, ravitsemusterapeutti, psykologi, psykoterapeutteja, fysioterapeutti, sosiaalityöntekijöitä ja toimintaterapeutti.


Polikilinikalla on myös kaksi intensiivihoitopaikkaa. Intensiivihoitojakso kestää neljä viikkoa, ja se voidaan tarvittaessa uusia. Intensiivihoitojakson aikana asiakas on poliklinikalla klo 8–16 maanantaista perjantaihin. Päivän aikana syödään neljä ateriaa: aamupala, välipala, lounas ja päivällinen. Syömishäiriöpoliklinikan päivätoiminnassa voi osallistua erilaisiin ryhmiin, kuten rentoutusryhmään, ruoanlaittoryhmään ja muihin ryhmiin omien ongelmien mukaan.
Jos asiakas on kokopäiväisen hoidon tarpeessa, voidaan tehdä yhteistyötä nuorisopsykiatrisen osaston kanssa.
Paraneminen voi viedä aikaa, mutta paraneminen on mahdollista, ja usein tulokset näkyvät jo muutaman kuukauden hoidon jälkeen. On muutettava käyttäytymistään ja ajatuksiaan, eikä se ole helppoa.
Jos on huolissaan kaverista tai omista ruokailutavoistaan, voi ottaa yhteyttä syömishäiriöpoliklinikalle. Asiakkaina on sekä tyttöjä että poikia.

Teksti: Ungdomsinformatör Susanna Sund och Jenni Isoluoma, Ätsörningspolikliniken

Käännös: Tarja Sirén

Back