Jag har ätit p-piller i ca 3 år, men det värkar ej vara min grej eftersom humöret är jätte kass å då menar jag det. Är arg och har kort stubbin. Först tog jag cerazette men det var inget för mig, och sen tagit yaz, okey de var inte så mycket fel på det. Men då jag slutade ta dem så blev jag tillbaka samma jag. Så nu till frågan. Min sambo å jag klara bara inte av kondomer. Och börjat fundera vad göra?
Så han föreslog spiral/ring men nu då jag kollat runt på nätet vet jag inte.
1. Innehåller ring samma sak som p-piller/mini piller?
2. Vad är det för skillnad på kopparspiral o hormonspiral? och är dom så dyra?
3. Fiins det något som är hormonfritt preparat för mig? vill inte bli en gnällo bitch.
-----
Hej!
Bra att du frågade! Och superbra att du vet varför du är en gnällo bitch! På riktigt, jag undrar hur många tusentals tjejer det är som har humörförändringar eller -svängnignar av preventivmedlet de använder, men som inte fattar det och därför gör livet surare både för sig själva och för omgivningen helt i onödan. Ofta låter det också som att många inte fattat att det finns sååå många andra alternativ än vanliga p-piller - eller kombinerade p-piller som de egentligen heter (för att de innehåller två hormoner). Det är ungefär som att få verkar ha upptäckt den fenomenala menskoppen och fortsätter lida med tamponger och bindor... Kombinerade p-piller är ju ett av de starkaste preventivmedlen, och då menar vi inte alls att de skulle skydda bäst, utan att de innehåller mest hormoner och påverkar kroppen mest. De hormonerna sprids ju i hela kroppen fastän de bara skulle behövas på ett enda ställe och därför påverkas ju hela kroppen - oftast negativt.
Hursomhelst: ja, det är supervanligt att få dåligt humör av hormonella preventivmedel. Ofta i kombination med minskad sexlust, migrän eller huvudvärk, finnar och en massa andra jobbiga biverkningar. Ibland hjälper det att byta sort på tex p-pillren, ibland att byta till en annan hormonell preventivmetod - men de finns även hormonfria alternativ. Överlag gäller regeln att ju mindre mängd hormoner och ju mer lokalt de verkar, desto mindre problem som bitchigt humör. Vi återkommer till dem. Ska svara på dina frågor först. Barnmorskorna har svarat på dem förr här på tidigare frågor, men jag checkar också den utmärkta sajten preventivmedel.nu, där står allt man behöver veta.
En p-ring innehåller nog samma två hormoner som p-piller, alltså östrogen och gestagen. Det ena förhindrar ägglossning och det andra gör sekretet i slidan så segt och tjockt att spermierna inte vill kunna simma fram och befrukta ett ägg - som man ju inte har när man också får östrogen. Minipiller innehåller bara gestagen, som alltså gör sekretet tjockt och livmodern "ohälsosam" för spermier och befruktade ägg. Då har man också ägglossning. Med så kallat östrogenfritt p-piller, som bara innehåller gestagen, har man ändå ingen ägglossning. Skillnaden mellan p-ring och p-piller är att ringen verkar mer lokalt, där den SKA verka. Därför innehåller den inte lika mycket hormoner heller, så den är bättre. Men humörförändringar står fortfarande uppräknade som vanlig (1/10-1/100 tjejer får dem) biverkningar.
Numera så kan även tjejer som inte fått barn använda både kopparspiral och hormonspiral. Orsaken till att det förr mest bara vara kvinnor som fött barn som fått använda dem var att de är lite knepiga att sätta in för vissa tjejer. Det ska en gynekolog/läkare/barnmorska göra och det ska göras under mensen, så att det lilla hålet i livmodermunnen som mensblodet rinner ut från livmodern igenom är öppet. Hos de som fött barn är hålet lättare att ta sig igenom. Vissa känner ändå ingenting när spiralen sätts in, andra har mer eller mindre lindriga smärtor, obehag och till och med sammandragningar.
Den stora fördelen med både hormonspiral och kopparspiral är att de sitter inne i fem år i sträck. En hormonspiral kostar nog mellan 150 och 170 euro, men om du räknar ut vad p-piller kostar i månaden, så är det absolut billigare med spiral. Hormonspiralen innehåller pyttesmå mängder gestagen - den sitter ju verkligen där det behövs - som dels gör att livmoderns väggar bara har ett tunt slemhinnelager så att ägget inte kan växa där och dels sekretet segt i livmoderhalsen så att inte spermierna slipper förbi. Tack vare det tunna slemhinnelagret, så har en stor del av de som använde hormonspiral ingen alls eller nästan ingen mens. Vissa biverkningar finns nog, inklusive humörsvängningar, men eftersom hormonmängden är så minimal så är de inte lika kraftiga som med p-piller.
Kopparspiralen ska också sättas in av läkare/gynekolog/barnmorska, kan sitta i fem år men har inga hormoner alls. Kopparen gör så att miljön i livmodern inte alls passar för ägget. Med kopparspiral har man dock ofta klottigare och kraftigare mens och så finns det en större risk för infektioner - så man ska helst inte byta partners hursomhelst när man har den (ny partner = nya bakterier), plus att inga av de här preventivmetoderna skyddar såklart från könssjukdomar. Både hormonspiral och kopparspiral kan man låta ta ut närsomhelst och man kan sedan bli gravid direkt efter om man så vill/kan. Hormonspiral är det säkraste preventivmedlet näst efter sterilisering.
Nå, kopparspiralen är nog det säkraste hormonfria alternativet. Och pessar tillsammans med spermiedödande medel ett av de äldsta. Den är helt enkelt en skål gjord av gummi (eller silikon om man har gummiallergi) och som man sätter in i slidan i vägen för spermierna så att de inte slipper vidare (och dör av det spermiedödande medlet). pessaren sätter man in innan samlaget och så ska den sitta där i sex timmar efteråt. Så om du och din kille inte vill använda kondomer av några allergiska reaktioner, så är det här ett alternativ. Fast allergiska reaktioner beror mycket oftare på att någon av er inte klarar glidmedlet utanpå kondomen (än faktisk gummi-/latexallergi). Men om ni inte gillar kondom för att den "stör" samlaget, så är ju pessar bättre.
Sedan finns det några metoder som inte alls är så säkra, men som inte innehåller något alls. Billingsmetoden går ut på att lära sig känna skillnad på sitt slidsekret för att veta när man har ägglossning. Då är det för många tjejer segare, tjockare och halare. Med den här metoden måste du ha regelbunden mens och känna din egen kropp bra. Att använda säkra perioder är ännu mer osäkert, då räknar man ut ungefär när man ska ha ägglossning och undviker att ha sex den veckan. En femtedel av de som använder den här metoden blir ändå gravida. P-dator funkar så att man under en menscykel testar sin urin åtta gånger. Teststickan sätter man in i en "dator" som visar rött eller grönt beroende på om det finns "ägglossningshormon" i urinen. Funkar rätt bra, bara 6 av 100 gravida på ett år, men den är dyr och omständig.
Sådär! Hoppas att du hittar något som funkar för dig! Det finns såklart fler metoder som innehåller mycket mindre hormoner än p-piller, som p-spruta och p-stav. Så lättast kanske det skulle vara att du gick till din gynekolog/hälsovårdare och diskuterade med henne.
Hälsar ungdomsinformatören Liselott
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi