1200 cal

21.10.2023
Onko 1200 kaloria päivässä hyvä ruokavalio jolla voi laihduttaa painoa. Hehe

Ravitsemusterapeutti ja sairaanhoitaja Anna Vastaa

24.10.2023

Hei,

1200 kaloria päivässä on riittävä määrä ainoastaan pienille lapsille, eikä se siis ole oikea tapa painon pudotukseen. Haittavaikutuksia on monia ja positiivisia vaikutuksia ei lainkaan. Vaikka 1200 kcal sisältävä ruokavalio näkyykin monissa eri paikoissa, on kyseessä trendi, joka ei ole todenmukainen, vaan saa meidät ainoastaan voimaan huonosti.

On vaikeaa, melkein mahdotonta, arvioida ihmisen kaloritarvetta. Kaloritarpeen arviointi ei ole asia, jota meidän ihmisten tarvitsisi tai täytyisi tehdä, vaikka useat fitness-applikaatiot tarjoavatkin meille erilaisia arvioita kaloritarpeestamme.

Varmin tapa arvioida oma kaloritarve on kuunnella omaa kehoa ja syödä sen verran mitä juuri oma keho tarvitsee. On kuitenkin tärkeää muistaa syödä 4–6 ateriaa päivittäin ja välttää napostelua sekä muun kuin veden juontia aterioiden välissä. Jos syömme huolimattomasti ja liian vähän, johtaa se naposteluun ja vaikuttaa mielenterveyteemme negatiivisesti.

On myös hyvä miettiä millaisia aterioita syö. Yksi ateria koostuu yhdestä annoksesta, joka sisältää kaiken tarvittavan muutaman tunnin ajan kylläisenä pysymiseen. Monet välttelevät syömistä iltaisin, sillä luulevat sen johtavan painonpudotukseen, mutta kyseessä on kuitenkin myytti. Iltapalan syömisessä ei ole mitään väärää, mikäli iltapalaa ei syödä montaa kertaa illassa. Jättämällä iltapalan syömättä ja menemällä nälkäisenä nukkumaan ei saavuteta mitään hyvää, ainoastaan huonot yöunet.

Vinkkejä ateriarytmiin löydät TÄÄLTÄ

Sosiaalisessa mediassa esiintyy paljon väärää tietoa, johon ei kannata syyllistyä luottamaan. Luota mieluummin omaan kehoosi ja kuuntele mitä se tarvitsee. Kukaan ihminen ei syö samaa määrää päivittäin, joinakin päivinä syömme esimerkiksi enemmän kuin toisina päivinä ja se on täysin luonnollista.

Ystävällisin terveisin,
Anna, ravitsemusterapeutti

(Vastauksen on kääntänyt ruotsista suomeksi nuorisotiedottaja Lila Käki)

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hei. En ole oikein tyytyväinen painooni tai kehooni. Haluaisin laihduttaa painoa mahdollisimman nopeasti. En halua vain laihduttaa sen takia että näyttäisin paremmalta se on myös se että harrastan jot...
Lue lisää

Saanko mä laihduttaa tän ikäisenä? Haluaisin kovasti niin tehdä, olen omasta mielestäni paljon painavampi kuin muut..
Lue lisää

Varför är Jag attraherad mot mina kompisar och deras stora snoppar
Lue lisää

Olen 12.v tyttö 5.lk. Olen 146cm pitkä ja painan noin 32kg. Oon tosi laiha ja vissiin alipainoinenkin, mutta haluaisin silti laihduttaa. Mä aina sanon kaikille että mulla ei oo anoreksiaa koska en oo ...
Lue lisää