Peräpukamat

14.06.2016
En ole varma onko minulla peräpukamia. Minulla on peräaukossa jokin ns. Patti mikähän se mahtaa olla ja mitä sille pitäisi tehdä? Daa
Tessi klippt

Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Tessi Vastaa

14.06.2016

Hei.

Kuulostaa siltä että sinulla on peräpukamia. Itse sana kuulostaa pahalta, mutta peräpukamat ovat todella yleinen vaiva, eikä se että ne vaivaa sinua tällä hetkellä välttämättä tarkoita että tilanne tulisi aina olemaan tällainen.

Peräaukon kanavassa on limakalvon paksunnoksia, ns. tyynykkeitä. Mikäli nämä tyynykkeet tulehtuvat ne saattavat laajentua ja työntyä peräaukon ulkopuolelle. Tähän saattaa liittyä verenvuotoa, turvotusta, kipua tai kutinaa.

Monet tekijät saattavat vaikuttaa peräpukamien syntyyn, esim. heikko sidekudos (sidekudos myös löystyy iän myötä jonka takia vaivat ovat yleisempiä iäkkäimmillä ihmisillä) liian vähän kuituja sisältävä ruokavalio, pitkäaikainen ummetus, fyysinen liikkumattomuus, ylipaino, ja ripuli (koska siihen liittyy usein liiallinen ponnistelu ulostamisen yhteydessä).

Joten nyt voit pohtia vähän mikä näistä tekijöistä voisi olla ongelman aiheuttajana sinun tapauksessasi. Juotko liian vähän vettä, tai syöt liian yksipuolisesti? Jos ongelmana on esim. ummetus niin saattaa jo pienet muutokset ruokavaliossa auttaa tilannetta. Esim. se että söisit yhden ylimääräisen palan tummaa leipää päivässä, tai joisit lasin luumukeittoa saattaisi jo auttaa paljon. Mutta se mikä on mahdollinen ratkaisu riippuu tietenkin siitä mitä ongelman aiheuttaa. Noin yleisesti voisin kuitenkin kuvitella että jos joisit enemmän vettä, söisit enemmän kuituja, ja liikkuisit säännöllisesti niin vatsasi myös toimisi säännöllisesti, ja silloin peräpukamien todennäköisyys vähenisi.

Jos peräpukamat aiheuttavat tällä hetellä kipua tai kutinaa niin suosittelisin että kävisit apteekissa ostamassa "Sheriproct Neo" voidetta. Tämä voide auttaa tulehduksen hoitoon sekä lievittää kipua, eikä siihen tarvita reseptiä. Tuubi (30g) maksaa noin 14 euroa.

Mikäli ongelma pahenee tai jatkuu suosittelen että puhuisit asiasta lääkärin kanssa, mutta tässä vaiheessa luulen että voit vielä itse päästä ongelmasta eroon syömällä oikein, liikkumalla ja käyttämällä Sheriproct voidetta. Ymmärrän täysin jos tuntuu nololta puhua lääkärille tällaisesta asiasta, mutta kuten jo sanoin niin tämä vaiva on todella yleinen, joten lääkärit kohtaavat päivittäin potilaita joilla on peräpukamia. Sinun ei siis tarvitse hävetä eikä hiljaisuudessa kärsiä vaan jos ongelma pahenee niin soitat terveyskeskukseen ja varaat lääkäriajan. Jos tapaat lääkäriä terveyskeskuksessa niin käyntisi on ikäsi perusteella maksuton.

Ei hätää, tämä hoituu vielä.

Terveisin

Tessi

 

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.