Hej Selma!
Vet du, ibland gör vi "misstag" trots att vi nog visste bättre, även när det kanske gäller sådant som vi lärde oss redan i dagis. Som den ytterst enkla och vardagliga sanningen att om man sover för lite blir man gnällig, trött, ledsen, irriterad och/eller deppad. Sömnbrist gör det med oss alla, fastän hur många som helst försöker kämpa emot och säga att det inte gör något fastän de sover alldeles för lite. Det finns alltid ursäkter till varför man sover för lite, som att det "hör till" när man är tonåring att vaka halva natten och sova halva dagen (på helgerna), eller att kvällarna känns för korta pga alla läxor så att fritiden liksom måste dra ut över nattimmarna, eller att man inte kan somna (tex för att man stirrat på ljus (skärmen) så länge att kroppens pigghetshormon serotonin kickar igång mitt i natten)... Ändå VET varendaste av oss att tonåringar borde ha 9 timmar sömn om dygnet - i ett streck dessutom.
Som sagt, så gör sömnbrist en på sämre humör överlag, vilket såklart gör att det som kanske irriterar en en smula istället börjar irritera en supermycket. Samma med att bli stressad. Man har liksom sämre motståndskraft mot stressen när man är trött, och då tenderar den att smitta av sig på allt fler områden i livet, och till slut känns bara allt FÖR stressigt. Det beror då också på att när man är trött kan man inte organisera sig så bra, inte göra saker effektivt eller som man borde (tex läsa läxor direkt man kommer hem från skolan), inte koncentrera sig så bra, inte minnas så bra - och inte heller lugna ner sig så bra. Här i Österbotten brukar vi tala om att man "går upp i varv" när man blir mer och mer stressad, hetsig, irriterad osv. Stressen börjar leva sitt eget liv och till slut börjar man få det utmattningssymptomet att man bara trycker mer och mer på gasen istället för att trycka på bromsen och "varva ner".
Därför är det möjligt att ditt dagliga liv egentligen inte är så stressigt som det känns, och att du därför kanske inte behöver göra så stora förändringar för att orka fram till lovet, utan bara ett par tre avgörande förändringar. Den första skulle såklart vara att sova mer. Helst också regelbundet, så att du inte gjorde undantag under helgen, utan försökte hålla någorlunda samma dygnsrytm hela tiden. Det andra kunde vara att lägga in olika saker under veckan som du slappnar av med. Här måste du fundera och pröva ut vad som funkar för just dig. Det kan vara en halvtimmes promenad varannan kväll, det kan vara att gå i bastu eller simma, det kan vara att meditera, det kan vara att ligga på sängen före läggdags och lyssna på lugn favoritmusik, det kan vara att läsa en vanlig bok istället för en bok på telefonen (så att dina ögon inte utsätts för så mycket ljus den sista timmen före du ska somna), det kan vara att ta en dusch före läggdags, det kan vara att skriva ner allt som stressar och sedan riva sönder pappret i tusen bitar, det kan vara att färdigt lägga fram alla kläder och grejer som ska med till skolan nästa dag, det kan vara att prata med mamma en stund varje kväll och få en kram... Vad gör att du lugnar ner dig och känner mer kontroll? Det skulle vara jättefint om det är något som kickar igång dina naturliga välbefinnande-hormoner som endorfin. All form av motion gör det, men också sex/självsex och skratt.
Dessutom kan du gärna kolla att du får alla de vitaminer och mineraler du behöver för att orka en vanlig dag. Exempelvis järnbrist och D-vitaminbrist gör oss ofta ledsna, trötta och stressade. Skolhälsosystern kan säkert hjälpa dig med att kolla dina blodvärden eller åtminstone kolla upp vad du får i dig en vanlig dag och rekommendera vilka tillskott du kan behöva.
Om du gör det här, sover mer och ett par saker som lugnar ner dig, så ska du se att du får mer ork att hänga med i skolan och att det inte längre känns lika tröstlöst att vara där. Det här är de tyngsta veckorna på hösten och det är inte underligt att det känns segt, det gör det nog för de flesta av oss. Men det går ju så lätt att förbättra (enligt exemplen ovan), så det måste inte kännas så här.
Stor kram!
Liselott
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi