Peräpukama

31.01.2018
Moi!

Minulla on ollut sisäinen pukama nyt ehkä pari kuukautta. Pukama tulee ulkopuolelle usein ulostamisen jälkeen, mutta menee takaisin sisään. Se on ollut kivuton kokoajan ainakin tähän asti. Mutta tänään melko kovan ulosteen jälkeen paperiin ilmestyi normaalin punaista verta, mutta vaan yhteen paperiin. En käytä mitääk voiteita tms. Lääkärillä olen käynyt katsoi nopeasti ja arveli myös olevan melko mitätön. Pukama syntyi luultavasti kovasta ponnistelusta aikoinaan. En ole kehdannut kertoa vanhemmilleni, ajattelin sen olevan turhaa ja myös todella outoa sanoa. Mitä pitäisi tehdä, vai pitäisikö tehdä mitään?
Kuiduista ja juomisesta olen kuullut jo, sekä liikkumista pitäisi hieman varmaan lisätä. Vituttaa todella paljon tämä, häviääkö se koskaan?! Kiitos. Rypäle:(
Nuortenelama2

Nuorisotiedottaja, Nuortenelämä.fi Vastaa

06.02.2018

Hei ja kiitos viestistäsi.

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Tavallisia syitä pukamiin ovat esimerkiksi ummetus, istuminen pitkään paikallaan ja ylipaino. Usein peräpukamat ovat oireettomia. Yleisin oire on verenvuoto. Voi esiintyä myös kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Pukamat aiheuttavat kipua yleensä siinä tilanteessa, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai syntyy peräaukon alueelle haavauma.

Terveyskirjaston mukaan oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Jos pukamiin liittyy vaivoja, hygienia on tärkeä: Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, kuivataan hyvin välttäen hankaamista. Peräpukamavoiteita saa apteekista tilapäiseen lievitykseen. Kun verenvuoto on runsasta tulee hakeutua hoitoon. Samaten hoitoon on hakeuduttava, kun häiritsevät vaivat kestävät päiviä tai viikkoja omahoidosta huolimatta. Pukamat voivat myös luiskahtaa peräaukon ulkopuolelle tai aiheuttaa äkillistä kipua. Tällöin on hakeuduttava myös hoitoon.

Peräpukamat voidaan yleensä hoitaa yleislääkärin vastaanotolla. mainitsit, että olet käynyt lääkärillä jo kertaalleen. Jos sinusta tuntuu, että vaiva pitkittyy, niin on hyvä hakeutua lääkärin hoitoon. Esimerkiksi tältä sivulta löydät omahoito-ohjeita (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00058 ).

Tsemppiä ja toivotaan, että vaivasi paranee pian.

t. Mika - Nuortenelämä.fi

Yhteistyökumppanimme Nuortenelämä.fi on vastannut tähän kysymykseen. Kysymys ja vastaus julkaistaan myös Nuortenelämä.fi –palvelun Kysyttävää-palstalla.

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Minulla on selässä ja kyljissä useampia kipeitä ajoksenmollukoita. Jotkut niistä on aika isojakin. Uusia taitaa kasvaa kaiken aikaa. Onko totta, että ajoksiin paras lääke on harrastaa paljon seksiä? M...
Lue lisää

En tiedä miksi mutta löysin eilen kaulastani imusolmukkeen jota aloin jostain syystä hieromaan ja räpläämään. No nyt se on hiukan turvonnut, niin voiko ne turvota sen takia että niitä on räplännyt kos...
Lue lisää

Onko mahdollista että ADHD tulee myöhemmin kun mä oon käyny ADHD testeissä pienempänä ja ne kertoi että mulla täyttyi jotkin osa alueet siitä testistä mutta ei tarpeeks että olis diagnosoitu ADHD. Nyt...
Lue lisää

Apua
Koko ajan pissahätä. Heti kun nousee pöntöltä, on taas pissahätä. Mutta virtsaa ei kuitenkaan tule paljoa kerralla eikä mikään auta. Mikä neuvoksi ??
Lue lisää