Alkoholi

27.08.2019

Alkoholilain mukaan alle 18 vuotta täyttänyt ei saa juoda eikä ostaa alkoholia.

Alkoholi on päihdyttävä aine, jonka väärinkäyttö aiheuttaa riippuvuutta.

Alkoholi vaikuttaa ensisijaisesti keskushermostoon. Reaktioaika pitenee, suorituskyky heikkenee ja kehon liikkeet hidastuvat. Alkoholin vaikutuksen alaisena on paljon vaikeampaa arvioida tilanteita järkevästi, mikä saattaa aiheuttaa muille tai itselle vaaratilanteita. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö vahingoittaa mm. aivoja ja maksaa. Kerralla runsaasti nautittu määrä saattaa aiheuttaa alkoholimyrkytyksen, mikä voi johtaa kuolemaan. Mitä nuorempi henkilö on, sitä suuremmat ovat riskit.

Alkoholi vaikuttaa kehitykseen

  • Erityisesti murrosiässä elimistö kärsii alkoholinkäytöstä -kehittyminen ei etene niin kuin sen pitäisi.
  • Juopunut henkilö ei koskaan ole täysin rehellinen. Juovuksissa tulee ylireagoitua, esim. mustasukkaisuus saattaa iskeä ihan turhasta.
  • Alaikäisille ostaminen on laitonta. Huolimatta siitä, mistä alaikäinen on saanut siiderin/oluen/viinan käsiinsä, on joku ostanut alkoholin tai sitten alaikäiset ovat väärentäneet henkilöllisyytensä – molemmat tavat ovat rikoksia. Pienin rangaistus teosta on sakkoja, mutta merkintä rikosrekisteriin voi hyvinkin pilata jonkun tulevaisuuden.
  • Alkoholin ja lääkkeiden sekoittaminen on vaarallista. Se voi olla hengenvaarallista tai vaurioittaa sisäelimiä pysyvästi. Jo tavallisen särkylääkkeen ja alkoholin sekakäyttö voi aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja ja pahimmassa tapauksessa maksavaurioita. Myös alkoholin ja esimerkiksi antibioottien sekakäyttö on vaarallista, sillä lääke ei sekäkäytön aikana toimi toivotulla tavalla, mikä pitkittää vaivan oireita. Ja kuka haluaa kärsiä kivuliaasta virtsatulehduksesta kauemmin kuin on pakko
  • Juopunut henkilö ei myöskään saa ajaa mopolla tai veneellä!
  • Aivot toimivat huonosti seuraavan päivänä. Aivojen palautuminen ennalleen juomisen jälkeen kestää yli vuorokauden. Kunnon kännit heikentävät aivosolujen uusiutumista.

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Lähteet: https://www.mielenterveystalo.fi/sv/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/juomisen_hallinnan_opas/Pages/2.-Juomisen-seuraukset.aspx RFHL, Droglänken, Nykterhetsförbundet, Fri från narkotika rf

Back