Kannabis

27.08.2019

Kannabis on yleisnimitys ryhmälle ainesosia, joiden alkuperä on kasvissa jonka latinankielinen nimi on Cannabaceae. Tästä kasvista löytyy kolme eri lajia; Indica, Ruderalis ja Sativa. Sativasta ja Indicasta tehdään kannabista.

Kannabiskasvia kutsutaan myös hampuksi. Se on hyvin kestävä kasvi. Hamppua on käytetty läpi historian tähän päivään saakka erilaisten tavaroiden valmistuksessa kuten vaatteiden, kestävien köysien, säkkien, verkkojen, ruokaöljyn ja eläinten rehun valmistuksessa. Ruderalis on se kasvityyppi, jota kutsutaan myös teollisuushampuksi. Jo 6000 vuotta sitten hamppua käytettiin myös lääkkeenä. Nykyäänkin puhutaan paljon kannabiksesta lääkkeenä eri sairauksiin tai kipua lievittävänä valmisteena. Lääke, joka sisältää kannabista on silti eri asia kuin se kannabis, jota käytetään esimerkiksi savukkeissa.

Miksi kannabista käytetään?

Ihmisillä on erilaisia syitä siihen, miksi he haluavat tehdä kokeiluja huumausaineiden kanssa. Joku saattaa haluta sopia joukkoon, olla kovis tai paeta jotain, mikä tuntuu vaikealta. Joku voi olla utelias ja haluaa koittaa jotain uutta.

Kannabis voi myös vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta siksi, että muille sen käytön havaitseminen voi olla vaikeampaa kuin esimerkiksi alkoholin käytön havaitseminen. Me kun emme vielä ole kovin tottuneita tunnistamaan niitä merkkejä, jotka viittaavat siihen, että joku on käyttänyt kannabista. Se, mitä moni ei silti vielä tiedä on, että kannabis jää kehoon paljon pidemmäksi aikaa kuin saattaisi luulla.

Nykyään kannabis on laiton lähes kaikissa Euroopan maissa, mutta lait vaihtelevat maittain. Joissain maissa on laillista esimerkiksi halussapitää pieniä määriä kannabista omaa käyttöä varten. Jotkut USA:n osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen.

Suomessa on kiellettyä käyttää, myydä, ostaa, pitää hallussa ja viljellä huumeita.

Monenlaisia aineita

Tetrahydrokannabinoli THC on se aine, jota useimmiten mitataan, jotta voidaan määrittää kannabiksen voimakkuus. Huumeteollisuus pyrkii tuottamaan aina vain voimakkaampia muotoja kannabiksesta, ja siksi se kannabis jota on nykyään, on huomattavasti voimakkaampaa kuin se, jota oli esimerkiksi 1970-luvulla. Nykyään THC arvo on keskimäärin 5-6 kertaa korkeampi kuin se oli tuolloin.

Kannabidiolin (CBD) pitäisi suojata haittavaikutuksilta kuten esimerkiksi epileptisiä kohtauksia tai psykooseja vastaan. Yleensä CBD:tä kuitenkin on paljon vähemmän kuin THC:tä. CBD alkaa vaikuttaa kannabiksen käytön myöhemmässä vaiheessa. Uusissa voimakkaimmissa versioissa, joissa THC on korkeampi, CBD:n osuutta ei ole lisätty, mikä siis lisää negatiivisten vaikutusten riskejä.

Se kannabis, mitä kehoon menee kasvin käytöstä, varastoituu rasvakudoksiin, kuten aivoihin ja sisäelimiin.

Marihuana

Marihuana on kuivatettuja lehtiä, jotka jauhetaan rikki ja poltetaan. Ne sisältävät vaihtelevia määriä THC.tä valmistamistavasta riippuen. Kuivatetuttuja naaraskukkia, jotka myös voidaan käyttää, kutsutaan budseiksi.

Marihuana kääritään tavallisesti paperiin savukkeen tavoin ja sitä kutsutaan sätkäksi/jointiksi. Marihuanasätkä eroaa tavallisesta savukkeesta siten, että tupakanfiltteri on useimmiten vaihdettu rytistettyyn paperinpalaseen. Näin ollen sätkän polttaminen on vaarallisempaa keuhkoille kuin tavallisen tupakan polttaminen on.

Sätkä on yleensä kartion mallinen ja sen toinen pää on kiedottu yhteen. Joissain tapauksissa käytetään isompaa tai useampaa pientä savukepaperia kun se kääritään. Marihuanaa saatetaan myös sekoittaa tupakan kanssa.

Marihuanaa sisältävän savukkeen tunnistaa ulkonäöon lisäksi myös hajusta. Savu voi olla vaaleampaa ja voimakkaampaa kuin savukkeen savu.

Marihuana on nykyään voimakkaampaa kuin se oli ennen. Viljelymenetelmät ja valikoiva siementen käyttö ovat mahdollistaneet voimakkaamman huumeen saannin.

Hasis on pihkalla yhteen painettuja kuivattuja kasvin osia, sitä voidaan sekoittaa tupakan kanssa ja polttaa sitten sätkässä, bongilla tai piipulla. Hasis on yleensä marihuanaa voimakkaampaa. Se sisältää noin 5-25 % THC:tä.

Teksti: Cannabisnätverket Finland rf.

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors (till finska)

Back