Muistilista ennen muuttoa

20.09.2018

Muuttoilmoitus.

Muuttoilmoitus on helppo tehdä netissä Postin nettisivujen kautta, tai käyttämällä Muuttoilmoitus-lomaketta, jonka saa Postista tai maistraatista. Muuttoilmoituksen kautta osoitteenmuutos menee sekä Postille että Väestörekisteriin ja ne ilmoittavat automaattisesta muutoksesta viranomaisille, seurakunnille, Kelaan, verotoimistoon ja Puolustusvoimiin. Tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluttua muutosta, niin postisi tulee oikeaan paikkaan.

Ilmoita itse sähköyhtiölle, vakuutusyhtiölle, digi-tv-, netti- ja puhelinoperaattorille osoitteenmuutoksesta.

Jos kyse on ensimmäisestä omasta asunnostasi, sinulle ei ehkä ole ennestään omia sopimuksia edellä mainituista, joten sinun on päätettävä, mitä vakuutusyhtiötä käytät ja tehdä sitten siellä kotivakuutus (kotivakuutus on pakko!). Useimmissa taloissa, asuntoloissa ja muissa on nykyisin valmiiksi mahdollisuus laajakaista- ja digi-tv-liittymään ja vastaaviin, joten ota selvää mahdollisuuksistasi ensin vuokranantajalta tai isännöitsijältä.

Tee muuttoilmoitus sen talon isännöitsijälle, jossa asut.

Useimmilla taloyhtiöillä on isännöitsijä tai isännöintifirma, joka huolehtii esimerkiksi koko talon jätehuollon hoitamisesta. Isännöitsijä tarvitsee tiedon siitä, milloin olet muuttanut taloon (yhteystiedot saat vuokranantajalta).

Allekirjoita vuokrasopimus vuokranantajan kanssa.

Hae asunnon avaimet.

Useimmissa tapauksissa saat avaimet joko vuokranantajalta vuokrasopimuksen allekirjoittaessasi tai edelliseltä vuokralaiselta. Useimmiten asunnon oveen on enemmän kuin yksi avain, joten varmista, että saat ne kaikki. Jos haluat teettää lisää vara-avaimia, varmista ensin, että se sopii vuokranantajalle (Vara-avaimia voi teettää lukkofirmoilla tai joillakin lukkosepillä/pikasuutareilla).

Varmista, että asunto on siivottu ja kunnossa, kun otat sen vastaan edelliseltä vuokralaiselta.

Ellei asuntoa ole siivottu kunnolla, sinun on oikeus vaatia, että edellinen vuokralainen tai vuokranantaja huolehtii siitä, ennen kuin muutat asuntoon. Varmista myös, että kaikki on ehjää ja toimivaa, ennen kuin muutat. Vuokranantaja voi esimerkiksi vaihtaa jääkaapin rikkinäiset hyllyt, mutta ellei hän tiedä, että jokin on rikki, hän voi syyttää sinua sen rikkomisesta ja voit joutua vaihtamaan sen itse. Siksi kannattaa myös ilmoittaa vioista ja puutteista kirjallisesti.

 

 

Käytännön asioita:
  • Muuttofirman käyttäminen on mukavin mutta myös kallein tapa. Mikäli haluat käyttää muuttofirmaa, tee varaus ajoissa, sillä niillä voi olla varauskirjat täynnä viikonloppuina ja kuunvaihteessa. On tavallisempaa muuttaa ystävien ja perheen avustuksella. Jos käytössä ei ole isoa pakettiautoa tai vastaavaa, voi harkita sellaisen vuokraamista.
  • Pitää selvittää tiedot talosta ja talon säännöt ja kunnioittaa niitä. Jos olet muuttanut kerrostaloon tai rivitaloon, selvitä, missä pesutupa, varasto ja muut yhteistilat ovat. Vuokralaisena on aina otettava huomioon ympäristönsä. Se tarkoittaa, ettei saa soittaa musiikkia liian kovaäänisesti tai käyttäytyä sopimattomasti tai uhkaavasti vuokranantajaa tai muita naapureita kohtaan.
  • On myös selvitettävä, missä jätepiste on ja miten pitää lajitella jätteet.

Teksti: Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör


Back