Kom-ihåg-lista inför flytten

20.09.2018

Flyttanmälan.

Flyttanmälan gör du enklast via Postens webbsidor eller genom att hämta en blankett från posten eller magistraten. Då går din adressändring både till Posten och till Befolkningsregistercentralen och de meddelar automatiskt om ändringen till myndigheterna, församlingarna, Folkpensionsanstalten (FPA), Skatteverket och Försvarsmakten. Det är viktigt att se till att alla som skickar räkning till dig får din nya, rätta adress. Gör din flyttanmälan så fort som möjligt!

Meddela själv elbolag, försäkringsbolag samt leverantör av digital-TV, Internet-tjänster och telefonanslutningar om adressändringen.

Du måste kanske bestämma dig för t.ex. vilket försäkringsbolag du vill anlita och sedan göra ett avtal med dem om en hemförsäkring (hemförsäkringen måste man ha). De flesta hus, internat och så vidare har numera färdiga möjligheter till bredbands-anslutningar, digital-TV och dylikt, så kolla upp dina möjligheter först med hyresvärden eller disponenten.

Gör flyttningsanmälan till disponenten i det hus du bor i.

De flesta husbolag har en disponent eller anlitar en disponentfirma som sköter om till exempel avfallshanteringen för hela huset. De behöver veta när du flyttat in (kontaktuppgifter får du av hyresvärden).

Skriv hyresavtal med hyresvärden.

Hämta nycklar till lägenheten.

I de flesta fall får du nycklarna antingen när du skriver hyresavtalet eller av den tidigare hyresgästen. Kolla även om det ska vara skilda nycklar till cykelförråd, vindsförråd, soprum och så vidare. Oftast finns det fler än en nyckel till din lägenhets ytterdörr, men kolla så att du verkligen får alla som gjorts till den dörren. Om du vill låta göra fler reservnycklar bör du kolla först med hyresvärden att det är okej (reservnycklar kan låsfirmor eller vissa låssmeder/skomakare göra).

Se till så att lägenheten är städad och fräsch då du tar över den från den tidigare hyresgästen.

Om den inte är ordentligt städad, så har du rätt att kräva att den tidigare hyresgästen eller hyresvärden ser till att det blir gjort före du flyttar in. Kolla även att allt är helt och fungerande förrän du flyttar in. Hyresvärden ska ersätta t.ex. söndriga hyllor i kylskåpet, men om han/hon inte får veta om att något är sönder så kan du anklagas för att ha haft sönder det och vara tvungen att själv ersätta det. Därför lönar det sig också att meddela om fel och brister skriftligt.

 

Annat att tänka på:
  • När man ska flytta är det bekvämaste sättet att anlita en flyttfirma, men också det dyraste. Dessutom bör man vara ute i god tid eftersom de brukar vara fullbokade till helger och månadsskiften. Det går ju lika bra att flytta på egen hand. Om man inte själv har en skåpbil/kärra hemma eller att låna så kan man alltid hyra en.
  • Kolla på förhand så att du vet vilka regler och vilken information som gäller om du flyttat till höghus eller radhus. Ta hänsyn till dina grannar! Man ska inte spela för hög musik eller bete sig olämpligt. Det kan vara bra att på förhand kolla var t.ex. tvättstugan och cykelförråd finns, samt regler för sophantering mm.
  • Kolla upp så att du vet vem du ska kontakta om du får problem med något i huset/lägenheten eller t.ex. om något går sönder eller du låser ut dig.

Text: Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör


Tillbaka