Pieni raha- ja asunto-sanalista

20.09.2018

Ilmoitusvelvollisuus = Esim.vuokaralainen on velvollinen ilmoittamaan aiheuttamastaan vahingoista, joista on haittaa asunnon vuokrananatajalle.  On tärkeää pitää hyvää huolta asunnosta.  Jos ei ilmoita vahingosta ajoissa, se voi johtaa siihen, että joudut itse kustantamaan suuremman osan korjauskustannuksista.

Maksumuistutus=  Jos et ole maksanut vuokraasi ajoissa, tulee sinulle siitä maksumuistutus. Summaan on usein lisätty laskun myöhästymiskorko.  HUOM! Kaikkki eivät lähetä maksumuistutuksia, vaan lähettävät laskun suoraan perintään, joten ole tarkkana laskujen maksun kanssa. 

Velkoja=  Rahan saava henkilö, esimerkiksi pankki tai yritys, jolta velallinen on ostanut jotain.

Takaaja= Takaa sinulle esim.lainan pankista, jos itselläsi ei ole esim.tarvittavia tuloja. Jos velallinen ei pysty maksaamaan velkaa pois, joutuu takaaja maksamaan sen.

Käyttötili = Tili jolle tulosi tulevat ja maksat sieltä menosi. (Toisin kuin säästötili, jonne voit säästää rahaa ja saada korkoa säästöistäsi.)

Budjetti= Siinä kirjataan/suunnitellaan tulot ja menot esim.kuukausittain tai sitten koko vuosi kerrallaan.

Eräpäivä = Päivä jolloin lasku tulee viimeistään maksaa

Vuokratakuu = Summa, jonka vuokranantaja haluaa, että maksat vuokratilan vakuudeksi.  Jos vuokralainen ei huolehdi hänen vastuustaan ​​vuokralaisena (esim. ei maksa vuokraa tai on rikkonut asuntoa ja ei ole korvannut aiheutuneita kuluja) Tuolloin vuokranantaja voi ottaa rahaa sieltä, takausmaksu palautetaan, kun lopetat vuokrasopimuksen ja olet toiminut sovitusti, Summa on usein 1-3 kk vuokra, summa on usein 1-3 kk: vuokra.

Velallinen =   On henkilö, jolla on maksamattomia laskuja yritykselle, tai hän on ottanut lainaa pankista.

Vuokrasopimus = Kirjallinen sopimus vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.  Suulliset sopimukset ovat oikeudellisesti yhtä sitovia, mutta selkeyden vuoksi suositellaan tekemään kirjallinen sopimus molemmille osapuolille. Sopimuksessa lukee kaikki tärkeät tiedot, pidä hyvää huolta vuokrasopimuksesta. 

Vuokralainen = Hän joka asuu vuokra-asunnossa

Vuokraisäntä = Asunnon omistaja, joka vuokraa asuntoa vuokralaiselle.

Nettotulot = Rahat jotka jäävät sinulle käteen maksujen ja verojen jälkeen

Korot = Korko on maksu, jonka maksat lainan ottamisesta. Koron määrä riippuu siitä kuinka paljon olet ottanut lainaa ja mistä. Yleensä pankeilla on alhaisempi korko (=halvempi) kuin esim.pikavippi yrityksiltä. Maksat pankille siitä, että saat heiltä lainaa. Myös maksamattomista laskuista menee korkoa joka päivältä kun laskun eräpäivä on mennyt ohi. Jos sinulla on joskus maksuvaikeuksia, kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä laskun lähettäjään, useimmiten he ovat ymmärtäväisiä ja antavat maksuaikaa.

Irtisanoutuminen = esim,vuokrasopimuksen irtisanominen, jos päätät irtisanoutua vuokra-asunnosta, se tulee tehdä kirjallisesti. Yleisin irtisanoutumisaika on kuukausi, mutta se kannattaa tarkistaa vuokrasopimuksesta hyvissä ajoin, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Menot = Rahat jotka sinulla menee esim.laskut. vuokra, ruoka, lääkkeet.

Isännöitsijä = henkilö tai yritys, joka pitää asunnoista huolta. Joissakin asunto-osakeyhtiöissä työt jaetaan asukkaiden kesken. 

Teksti: Text: Ungdomsinformatörerna och praktikanterna vid Decibel.fi
Tarkastus: Faktagranskning: Angelica Qvist, ekonomisk handledare vid Resurscentret Föregångarna rf

Käännös: Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Back