Sähkö. vakuutukset ja muuta tärkeää

20.09.2018

Tarkista ensin, mikä sisältyy vuokraan. Monessa tapauksessa vuokraan sisältyy vesimaksu ja joissakin tapauksissa myös sähkö. Monissa asuintaloissa, asuntoloissa ja vastaavissa on valmiit mahdollisuudet liittyä laajakaistaan, kaapelitelevisioon ja vastaaviin, joten kysy mahdollisuuksista vuokranantajalta tai isännöitsijältä.

HUOM! HUOLEHDI NÄISTÄ AJOISSA! Muussa tapauksessa voimassaoloaikoihin voi tulla katkoksia, niin että joudut odottamaan ehkä päivä tai viikkoja, ennen kuin nettiyhteys toimii, tai vakuutusyhtiö ei korvaa muuton aikaisia vahinkoja.

 

Sähkö

Ennen kuin muuttaa uuteen asuntoon, pitää varmistaa sähkönsaanti, muuten lamput ja tv eivät toimi eikä pahimmassa tapauksessa lämmityskään. Jos vuokraa huoneiston, on varmistettava, kuuluuko sähkö vuokraan vai ei. Ellei kuulu, on tehtävä vuokralaisena sopimus sähköyhtiön kanssa. Vaasassa suurin sähköyhtiö on Vaasan Sähkö.

Puhelin- ja nettiliittymä

Lähes kaikilla on matkapuhelin kotoa muuttaessa. Muuttaessasi sinun kannattaa osoitteenmuutoksen yhteydessä tiedustella palveluntarjoajalta, onko tarjolla edullisempaa liittymää. Näin voit säästää rahaa.

Jos asuntoon haluaa nettiliittymän, kannattaa selvittää, mitä mahdollisuuksia on jo valmiiksi. Sitten on tehtävä sopimus palveluntarjoajan kanssa. Valittavana on monia vaihtoehtoja – kiinteä laajakaista, WLAN tai "mokkula" tai matkapuhelimen nettiyhteyden käyttäminen. Jos olet aktiivinen ja haluat edullisimman vaihtoehdon, voit vertailla niitä ennen kuin päätät, mikä vaihtoehdoista sopii hinnaltaan, nopeudeltaan ja niin edelleen parhaiten sinun tarpeisiisi.

Digi-TV

Anvia.fi-sivustolla on tietoa siitä, mitä kanavapaketteja on myynnissä, jos haluat muita kuin ilmaiskanavat. Nämä kanavat maksavat ja opiskelijan on syytä miettiä tarkasti, onko varaa näihin lisäkanaviin.

Vakuutukset

On hyvin tärkeää hankkia kotivakuutus. Se kattaa irtaimiston, eli kaiken omaisuutesi (myös sellaiset kuin polkupyörä, silmälasit ja tabletin), joten saat esimerkiksi murron tai tulipalon sattuessa uudet tavarat, mutta monesti myös silloin, kun jotain menee rikki. Kannattaa tutkia tarkasti, mitä vakuutus kattaa ja mitä poikkeuksia siinä on. Siitä riippumatta on maksettava omavastuuosuus (joka vaihtelee eri vakuutusyhtiöiden välillä), eli korvaus ei kata esineen täyttä arvoa. Jos omistat asuntosi, tarvitset vakuutuksen vesivahinkojen ja muiden itse asuntoon kohdistuvien vahinkojen varalta.

Pyydä tarjous (kustannuslaskelma) useammilta vakuutusyhtiöiltä ja kysele esimerkiksi vanhemmilta ja sukulaisilta, mitä vakuutusyhtiötä he suosittelevat. Tähän kannattaa paneutua kunnolla, sillä kyse voi olla loppupeleissä sadoista euroista.

Teksti: Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatörKäännös: Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors (till finska)

Back