El, försäkringar och annat viktigt

20.09.2018

Kolla först vad som redan ingår i hyran, i många fall ingår vattenavgiften och i en del fall elektriciteten. flesta hus med lägenheter, internat och så vidare har numera också färdiga möjligheter till bredbands-anslutningar, digital-TV och dylikt, så kolla upp dina möjligheter först med hyresvärden eller disponenten.

OBS! FIXA DE HÄR GREJERNA I GOD TID! Annars kanske det blir ett tidsglapp mellan giltighetstider, så att du kanske måste vänta dagar och veckor på att få tillgång till internet eller att försäkringsbolaget inte ersätter olyckor som uppstått under flytten.

 

El

Innan man flyttar in i sin nya bostad bör man se till att man har tillgång till elektricitet - annars funkar varken lampor eller TV och i värsta fall kanske du inte har någon värme heller. Om man hyr en lägenhet skall man kolla om elen ingår i hyran eller inte, om inte så skall du som hyresgäst göra ett elavtal med en leverantör. I Vasa är det t.ex. Vasa Elektriska som är det största elbolaget.

Telefon och internet-anslutning

Så gott som alla har redan mobiltelefon när de flyttar hemifrån. När du flyttar ska du inte bara göra en adressändring till din anslutningsleverantör, utan också passa på att kolla upp ditt abonnemang - man kan tjäna pengar på att ta ett förmånligare abonnemang.

Om man vill ha internet i sin bostad så kolla som sagt först vilka möjligheter som redan finns i lägenheten. Sedan skall man göra ett avtal med en leverantör. Det finns oändligt med olika alternativ att välja på – t.ex. bredband, WLAN eller "mokkula" eller att använda mobiltelefonens internetanslutning. Om du är aktiv och vill ha det billigaste kan du jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för vilket anslutningsalternativ som passar dina egna behov bäst gällande pris, hastighet och så vidare.

TV

På Anvia.fi finns information om vilka kanalpaket du kan köpa, om du vill ha extra tv-kanaler utöver de som finns gratis. De kanalerna kostar, och är man studerande måste man tänka noga efter om man alls har råd med extra kanaler.

Försäkringar

Det är mycket viktigt att skaffa en hemförsäkring. Den täcker all lösegendom, alltså all din egendom (även sådant som cykel, glasögon och surfplatta), till exempel vid ett inbrott eller vid en brand får du nya saker men ofta också då något går sönder. Det lönar sig att granska noga vad försäkringen ersätter och vilka undantag det finns. Oberoende av detta behöver du betala en självrisk (som varierar mellan olika försäkringsbolag), försäkringen täcker alltså inte föremålets hela värde. Om du äger din bostad behöver du en försäkring för vattenskador och andra eventuella skador i själva bostaden.

Begär ett erbjudande (offert) från flera olika försäkringsbolag och fråga av till exempel dina föräldrar eller släktingar vilka försäkringsbolag som de rekommenderar. Det lönar sig att lägga ner mycket tid på det här eftersom det i slutändan kan handla om flera hundra euro. 

Text: Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatörÖversättning: Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors (till finska)

Tillbaka