Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet

20.09.2018

Vuokralaisen oikeudet

  • Vuokralaisen tulee varmistaa, että asunto on hyvässä kunnossa ja asumiskelpoinen, eli, esimerkiksi jääkaappi, lämmitys ja vesiputket toimivat.
  • Omalla kustannuksella saa tehdä pienempiä remontteja vuokranantajan luvalla
  • Alennettu vuokra jos asunnossa ilmenee sellaisia vikoja, jotka (ja niiden korjaus) vaikeuttavat asumista (kunhan vuokralainen ei itse ole aiheuttanut vikoja). Jos vika aiheuttaa terveysvaaran vuokralaiselle (esimerkiksi homevaurioita asunnossa) tai jos vuokranantaja ei tee väistämättömiä korjauksia, saa vuokralainen irtisanoa sopimuksen.
  • Vuokranantaja ei saa tulla vuokraamaasi asuntoon ilman että olette sopineet käynnistä. Jos vuokranantajan täytyy tehdä tarpeellisia korjauksia tai vastaavaa, täytyy sinun päästää hänet sisälle, mutta vuokranantajan tulee sopia vierailun ajankohdasta kanssasi ensin. Jos kyseessä on esimerkiksi vesivuoto tai tulipalo, saa isännöitsijä/vahtimestari mennä sisään asuntoosi pääavaimella.


Vuokralaisen velvollisuudet

  • Maksa vuokra määrätyn ajan sisällä. Asunnon kanssa täytyy olla huolellinen. Jos asunto vaurioituu vuokralaisen huolimattomuuden vuoksi, täytyy hänen korvata vaurio maksamalla vuokranantajalle. Heti kun asunnossa on tapahtunut vahinko, tulee vuokralaisen ottaa yhteyttä vuokranantajaan, niin että hän voi ottaa vahingon hoitaakseen. Vuokranantaja ei saa kävellä sisään asuntoon milloin tahansa, siksi vuokralaisella on ilmoitusvelvollisuus kaikista ilmenevistä vaurioista ja vioista, muuten vuokralainen itse voi joutua korvaamaan vahinkojen korjaukset.
  • Tavallista kulumista ei vuokralaisen tarvitse korvata, esimerkiksi kolhiintuneita lattialistoja, pieniä taulunreikiä seinissä tai vaaleampaa tapettia taulujen alla. Ero elämisen aiheuttaman vahingon ja sellaisten vaurioiden, jotka vuokralaisen itse täytyy korvata, välillä tapaa olla aika: Jos vahinko on aiheutunut nopeasti (esim. joku on mennyt rikki hetkessä vuokralaisen huolimattomuuden vuoksi) täytyy vuokralaisen itse korvata se, mutta jos joku hitaasti kuluu rikki, on vuokranantajan korvattava vaurio. Poikkeuksia ovat esimerkiksi vesijohdot, jotka iän takia ovat haljenneet vuokralaisen käyttäessä niitä normaalisti, se pitää vuokranantajan korjata. Esimerkiksi parkettilattian kuluminen kotieläinten takia täytyy vuokralaisen korvata.
  • Vuokralainen on velvollinen asunnon vierailijoista.
  • Jos asuntoa vuokraa väliaikaisesti eteenpäin, on itse vastuussa mahdollisista vaurioista, jotka aiheutuvat toisen vuokralaisen huolimattomuuden seurauksena.
  • Vuokralaisen tulee seurata talon järjestyssääntöjä (ne useimmiten tulevat vuokrasopimuksen kanssa tai löytyä esim. kirjallisena rappukäytävästä), mutta myös maalaisjärkeä tulee käyttää ja vuokralaisen pitää ottaa ympäristönsä huomioon. Se voi muun muassa tarkoittaa, ettei saa soittaa liian kovaa musiikkia, häiritä tai käyttäytyä sopimattomasti tai uhkaavasti vuokranantajaa tai muita ihmisiä kohtaan.
  • Vuokralaisen tulee tehdä asunnon loppusiivous muuttaessaan ulos. Jos siivous ei ole riittävä, voi vuokralainen joutua maksamaan siitä, että siivousfirman pitää tulla siivoamaan.

Teksti: Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör


Käännös: Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors (till finska)

Back